domuz gribinden korunalım...

domuz gribi abartılıyor mu, endişe verici boyutlarda mı halen karar verebilmiş değilim. ne yapalım eve mi kapanalım, çınarı kreşten alsammı bilemiyorum. herkes için zor bir dönem. herkes üstüne düşeni yapsa da bir an önce kurtulsak...bizlere düşen de çok tabii. okullar tatil edildi ankara'da. ama avm'ler dolu. özellikle televizyonlarda temizlik, bilinçlendirme konularında eğitici reklamlar veya programlar yayınlansa. 
internet bu konuda süper...fakat interneti kullanmayan kesimin esasında bilinçlendirilmeye ihtiyacı var...mailime korunmayla ilgili bir sürü mesaj gelmiş. bazı alıntıları yayınlıyorum... 
DOMUZ GRİBİ ÖNLEMLERİ /// Pandemik influenza semineri
Domuz gribi 6 faz denen en yüksek bulaşıcılık seviyesine Haziran sonu itibariyle ulaşmış. Bilinen gripten en büyük farkı genç nüfusta etkili , 0-45 yaş arası. Pandemik virüsü'nün anlamı, tüm dünyada çok bulaşıcı demek. Zaten şu anda varsayılan; tüm grip vakalarının bu şüpheyle ele alınıp, herhangi bir gözden kaçmaya fırsat vermemek için tüm grip tedavilerinin bu yönde başlatılması. Bizim bildiğimiz gibi yüksek ateş şart değil, başta öyle biliniyordu ama; birçoğunda hiç ateş olmadan bulantı ile başlayıp kusma ve ishal olarak devam edip sonra alt solunum yolları sarıyormuş. Bu seyir çok hızlı ilerleyen bir seyir, saatlerle ölçülüyor yani sabah bulantı ile başlayıp akşama grip max. düzeye ulaşabiliyor. Ama iyi bir tarafı varsa o da hiç dirençli bir virüs olmaması, suya dayanıklı değil, elini yıkadığında ölüyor mesela. Ama, bir buçuk metreden daha yakın durduğun anda bile bulaşabiliyor insandan insana ve havada 2 ile 24 saat arası asılı kalabiliyor. Sadece destek tedavi (üst solunum yollarını açık tutmak, balgam sörkücü vs) ve dinlenmekle 7 gün içinde vücudu terk ediyor. Çok basit önlemlerle de korunulabiliyor ;
- sık sık elleri ve hatta yüzü yıkamak
- insanlarla öpüşmemek, tokalaşmamak
- mümkün olduğunca 1,5 m'den yakın durmamak
- yanında pürel vs. alkol içerikli susuz temizleyiciler taşımak (çocukların çantasına mutlaka koy, kullansınlar) - KOLONYANIN HİÇBİR FAYDASI YOK. BU VİRÜSÜ ETKİLEMİYOR BİLE.
- çalıştığın ortamı mümkün olduğunca temiz tutmak , mümkün olduğunca kollektif kullanılan yüzeylere dokunmamak (kapı kolları, asansör düğmesi, koltuk kolları vs.) daha doğrusu bu yüzeylere elle temas etmemek
- kağıt mendil/havlu kullanmak (tek kullanımlık olması çok önemli, evde dahi aynı peçeteyi ikinci kez kullanmayın)
- öksürüp hapşırırken ellerinizle değil kolunuzla kapatın, elle temas edilen her yere bulaştırma riski ortadan kalkar böylelikle
- gribal bir durumunuz olursa -özellikle evde- tek kullanımlık maske takın ve bir kez bile çıkartsanız hemen atın, aynı maskeyi tekrar takmayın
- ne olursa olsan çok çok zorda kalmadıkça ANTİBİYOTİK - .....FLU (soğukalgınlığı ilaçları) kullanmayın. Bu ilaçlar bu virüsün direncini artırıyor, Danimarka'da Tamiflu içerek domuz gribinden korunmaya çalışan bir Japon turist yüzünden dirençli virüs ortaya çıkmış. Bu hiçbir şekilde tedavi edilemiyor, karantinaya alınıyor, kendi seyrine bırakılıyor, virüse beslemeyerek zayıflaması bekleniyor.
- Önemli olan direncin yüksek olması. Bu da öyle İmmuneks kullanarak falan olmuyor. Bol sıvı (özellikle su), sebze ve meyve tüketimi yanı sıra düzenli egzersiz.
Yani virüsü alsan ve hatta hastalansan bile kolaylıkla üstesinden gelebiliyorsun. Sadece hamileler için çok tehlikeli, öldürücü, virüsü alan hamilelerin % 15'i kurtulamamış. Bir de halihazırda kanser tedavisi gören ve benzeri durumlarda.
Aşılanma konusuna gelince, aşısı bulundu ve üretiliyor. Türkiye'ye Ekim ayı içerisinde gelecek, öncelik sırasıyla şöyle kullanılacak; sağlık personeli, hamileler, kamu personeli, kalan miktar çocuklara (çok az miktarda aşı kalıyor, hepsine yetmeyecek seçim neye göre yapılacak bilemiyorum)
Eğer bu şekilde herkes özen gösterirse bu zayıflıkta bir virüsün dünya üzerinde birkaç dan fazla yaşaması mümkün değil, kendi kendini imha edip yok olacak.
Domuz gribine yakalanan ya da yakalandığını düşünen anneler bebeklerini nasıl beslemeli nasıl korumalı?
Bebeğimi korumak için ne yapabilirim?
Grip 2 yaşından küçük bebeklerde daha ağır seyredebilir. Bu nedenle bebeklerin korunmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Ellerinizi bol su ve sabunla yıkamaya daha fazla önem veriniz. Bebeğinizi beslerken veya onunla ilgilenirken kesinlikle bebeğinizin yüzüne doğru öksürüp hapşırmayınız. Hasta iseniz mutlaka maske kullanınız ve bebekleri öpmeyiniz.
Anne sütü bebekleri bu hastalıktan korur mu?
Anne sütünün bebekleri hastalıklardan koruyucu etkisi oldukça fazladır. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendireceğinden gribin daha ağır seyretmesini de engelleyebilir.
Grip olduğumu düşünüyorsam bebeğimi emzirmeyi sürdürmeli miyim?
Evet emzirmeye devam etmelisiniz. Çünkü bağışıklık sisteminin gelişiminde anne sütü oldukça önemlidir. Emzirmek bebeklerin hastalıklarla başa çıkabilmelerine de yardımcı olur.
Hastayken bebeğimi emzirebilir miyim?
Hasta olsanız bile emzirmeyi kesmeyiniz. Bebekler en az 6 ay boyunca ek olarak su bile verilmeden anne sütü ile beslenmelidir. Eğer emziremeyecek kadar hastaysanız pompa ile sütünüzü cam bir biberona sağıp bebeğinize verilmesini sağlayınız.
Bebeğim hasta ise emzirmem doğru mudur?
Hasta olan bebeğiniz için yapabileceğiniz en faydalı şeylerden biri onu emzirmeye devam etmektir. Bebekler hasta oldukları zaman daha çok sıvıya ihtiyaç duyarlar. Anne sütü diğer sıvı gıdalardan çok daha faydalıdır. Eğer bebeğiniz ememeyecek kadar hasta ise sütünüzü damlalık kullanarak vermeyi deneyiniz.
Emzirirken antiviral grip ilacı almak doğru mudur?
Doktor tarafından tavsiye edilen antiviral grip ilacı kullanan anneler bebeklerini emzirmeye devam edebilirler.
Kaynak: Sağlık Bakanlığı

1 yorum

  1. Konuya destek niteliğinde her türlü sorunuza cevap.


    http://www.nhs.uk/conditions/pandemic-flu/Pages/Introduction.aspx

    http://www.nhs.uk/Conditions/Pandemic-flu/Pages/QA.aspx#vaccineworks

    YanıtlaSil