ADEM HASTALIĞI

Çoğunuzun ismini bile duymadığı bir hastalığı anlatmak istiyorum. Bizde hiç duymamıştık ta ki başımıza gelene kadar. Çok değişik, farklı hastalıklar var. Bir yakınınızın veya kendinizin başına gelmediği zaman bilmiyorsunuz. Ama ne zaman, ne geleceği de maalesef hiç belli değil. O yüzden ebeveynler olarak olabildiğince bilgili ve ilgili olmalıyız.  Çocuklarımız hasta olduğunda onları yakından izlemeli, ihmal etmemeliyiz.


Adem’in açılımı “Akut(hızlı başlayan, aceleci) Viral  Ensefalit(beyin iltihabı)”. Çok hızlı ilerleyen birden ortaya çıkan bir hastalık. Bizde öyle oldu. “…Hastaların yaşı 3 ay-erişkin arasında değişebilir, ancak 2 yaşından küçük çocuklarda nadirdir. En sık olarak 5-8 yaşlarında ve erkeklerde biraz daha fazla görülür.” diyor.

“Akut dissemine ensefalomyelit, genellikle bir enfeksiyon sırasında ve ye sonrasında ortaya çıkan bir hastalık olarak değerlendirilir. Hastaların yaklaşık %75'inde yakında geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu veya aşılanma öyküsü bildirilmektedir
Bulguların başlangıcı genellikle hızlıdır. Bazı olgularda ise ateş, halsizlik, kas ağrısının olduğu bir başlangıç dönemini izler. Bilinç değişikliği, denge bozukluğu, kafa sinirlerinin sinir tutulumu, göz sinirinin tutulumu sık olarak gözlenir. Nöbetler, meningeal(beyin zarlarının etkilenmesine bağlı) bulgular ortaya çıkabilir….” 

“ADEM beyin ve omuriliğin mikropsuz iltihabi bir hastalığıdır. İsminde yer alan akut kelimesi yeni başlangıçlı olayı anlatmaktadır. ADEM'de bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucunda beyin ve omurilikte iltihap ve buna bağlı hasar izlenmektedir. Bu hastalık öncesinde bağışıklık sistemi herhangi bir yerdeki enfeksiyon, aşılama veya sebebi belli olmayan birtakım çevresel etmenler tarafından yanlış şekilde uyarılır. Bunun sonucunda bağışıklık sistemi hücreleri beyin ve omurilikte hasar oluşturur. 

Belirtileri
Hastalarda nörolojik bulgular bir hafta içinde belirginlik kazanır. Başlangıç döneminde hastalarda sıklıkla bilinç durum değişikliği, ateş, başağrısı, kafa karışıklığı, uyuşmalar, çift görme, görme netliğinin bozulması, dengesizlik ve güç kaybı izlenebilmektedir. Hastalığın ileri dönemlerinde özellikle tedavisiz kalan hastalar iletişim kurulamaz hale gelebilir.

ADEM tanısı nasıl konmaktadır?

ADEM tanısındaki en önemli inceleme ilaçlı beyin MR'ıdır. MR'da beyin ve omuriliğin değişik bölgelerinde aynı zamanda ortaya çıkmış olan hasar izlenir. MR'ı takiben hastalara bel suyuincelemesinin de yapılması gereklidir. Bu inceleme beyinde izlenen hastalığın mikropsuz bir iltihap olduğunun ortaya konması açısından önemlidir.

 ADEM'in tedavisi nasıl yapılmaktadır?
ADEM'in tedavisi artmış ve yanlış çalışan bağışıklık sistemini baskılama üzerine kuruludur. Bu amaçla öncelikle damardan yüksek doz kortizon tedavisi verilir….” ADEM olgularının %70'ten fazlasında ilk 6 ayda iyileşme görülür . 

ayrıca aşağıdaki sayfalarda da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

*http://www.cnd.org.tr/index.php?cat=29
*http://www.guncelpediatri.com/tr/makale/2860/86/Tam-Metin


Tüm bu yazılanlar oğlum Çınarım da oldu. Birkaç gün süren basit bir enfeksiyon (ebv virüsü) boğaz şişliği varken birden  bel ağrısı, idrar yapamama, bacaklarda motor ve duyu kaybı başladı, ertesi gün de bilinçte bozulma oldu. Hemen acile götürdük orada da nöbet geçirdi. Sonrası yoğun bakım ve teşhisin konulmasıydı. Böylelikle biz de ilk kez adem hastalığını duymuş olduk. Neyse ki tedavisi olan bir hastalık.  Allahım çaresiz hastalıklar vermesin.
Bu kadar ağır bir hastalığı bu kadar kısa bir zamanda (tam geçmemekle birlikte atlattığımız demek istiyorum) hafif atlatmamızın tek nedeni erken müdahale ve erken teşhisdir. İlk nöbetinde hastanede olmamız çok önemliydi. Teşhisin erken konulup tedaviye başlanması da . hayat bazı şeyleri hafife alamayacak kadar ciddi ve gerçek…
Hayatta dayanamadığım şeylerin başında çocukların ağır ve zor hastalıklarla mücadele etmeleri geliyor. Henüz acı çekmek için çok küçükler.
Allahım tüm çocuklarımızı korusun, hasta olanlara acil şifa ve sağlık versin…..  

-->

25 yorum

  1. iyi günler elif hanım, bu hastalıkla bizde karşılaştık. hastamız 10 yaşında bir kız(kuzenim) ameliyat oldu kortizon veriyorlar ve fizik tedaviye başladı. benim merak ettiğim siz çocuğunuzun tedavisini nerde yaptırıyorsunuz,doktorunuzun ismi ve tedavi sürecini benimle paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba çok geçmiş olsun. üzgünüm yorumunuzu geç okudum ancak geri dönüyorum. maileme düşmüyor yorumlar sanırım bir sıkıntı var. biz ankarada başkent hastanesinde tedavi olduk. bu hastalık için en iyi branş nöroloji. benim oğlum küçük olduğu için çocuk nöroloji uzmanı dr. taner sezer baktı. biz çok hafif atlattık. ama tabii 2-3 ay bizde kortizon kullandık. herkesin farklı oluyor. ama deneyimli bir hastane ve doktor bu konuda çok önemli. ve erken teşhis. umarım kuzeniniz iyileşmiştir.

      Sil
  2. Merhaba. Bende adem hastalığı geçirdim. 2,5 ay Yoğun bakmda 2 ay kadar da normal oda da yattım. Taburcu olduktan sonra tekerlekli sandalye ye mahkum oldum 1.5ay kadar. Kollarm ellerim kaslmış durumdaydı. Babam sağolsun bana bıkmadan hareketler yaptırdı. Annem babam çok uğraştılar. Hastanelere taşındık sürekli ama şuan hamd olsun iyiyim yürüyorum elim kolum normale döndü. İlaç tedavisine devam ediyorum fakat bu hastalığın tam sebebini bilemediğimiz için çok tedirginim ailemde bende. Tam bi tanısı yok mu bu hastalığın? Sinirden mi oluyo neyden oluyo bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada 20 yaşındayım atlatamıyorum hastalık psikolojisini bi şey biliyosanız yardımcı olun

      Sil
    2. çok geçmiş olsun size de. zorlu bir süreç geçirmişsiniz. hastalığın nedeni belli değil malesef. ama benim bildiğim kadarıyla geçici bir hastalık. kalıcı bir hasar bırakmıyor. ve tekrarlamıyor (çok nadir). sadece hastalık dönemi yorucu ve zor oluyor. eğer bu dönemi atlattıysanız içiniz rahat olsun. umarım şimdi iyisinizdir. daha çok gençsiniz, önünüzde güzel günler var. şifalar diliyorum...

      Sil
  3. Elif hanim cok gecmis olsun benim 20 aylik yegenime adem teshisi kondu su an yogun bakimda.hikayeniz bizim yasadiklarimiza cok benziyor tedavi surecinizi anlatir misiniz sevgiler

    YanıtlaSil
  4. umarım özelden yazdığım deneyim bilgilerim size faydalı olmuştur. acil şifalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. öncelikle hepinize geçmiş olsun benimde yiğenim 2,5yaşında geçirdi şuan 4 yaşında ve belden aşşağısı tutmuyor nekadar sonra tam iyileşme oluyor ve ameliyat falan yapılabiliyormu yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  6. Iyi Akşamlar. Adem hastalığı için Ankara'da önerebileceğiniz doktor varmı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba geç gördüm yazınızı üzgünüm. dr ismi vermeyeyim de başkent hastanesi çocuk nöroloji bölümü dr.larının iyi oldugunu söyleyebilirim.

      Sil
  7. Merhaba bende adem hastalığı geçirdim 10 gün yoğun bakımda kaldım 5 seans plazma ferez uygulandı kortizon da verildi. şu an 2 ay oldu yoğun fizik tedavi ile yürümeye başladım sadece şu an idrarımı yapamıyorum tak sonda ile hayatıma devam ediyorum ne zaman normale dönerim Allah bilir artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar 1.5 sene oldu hala idrarımı yapamıyorum TAK Sonda ile hayatımı devam ettiriyorum. Herkese acil şifalar dilerim.

      Sil
    2. Adem hastalığı geçiren lütfen bu numaradan arasın 05303178373

      Sil
  8. merhaba
    bizde bu hastalıkla 15 gün önce tanıştık maalesef. herkese çok büyük geçmiş olsun. umarım burada yazan tüm hastalar şimdi şifalarını bulmuşlardır.
    28 aylık kızım 1 ay önce nöbet geçirdi ve acile götürdük. sonrasında hastanede 2. nöbeti geçirdi. 7 gün yoğun bakımda kaldık ve ensefalit olduğu söylendi. antibiyotik tedavileri yapıldı ve taburcu olduk. 1 hafta sonra sol elini hiç kullanmıyor sol ayakta da çapraz basma aşırı halsizlik ile tekrar acile başvurduk. mr çekildi ve sonuçların iyi olmadığı beyindeki tutulmaların çok arttığı söylendi. bu hastalığın adı ADEM denildi. ancak adem ile örtüşmeyen noktası kızımın bilincinin hep yerinde olmasıydı. steroid e cevap verdi ve kol ayakta ciddi düzelme var.
    benim merak ettiğim husus bu hastalık ne kadar sürede düzelme gösteriyor. bu hastalığı geçirenler nelere dikkat etmeli neleri yapmalı neleri yapmamalı bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse çok memnun olurum. Rabbim herkese acil şifalar versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hastanız iyileşmıştir.oglum iki sene önce bu hastalıga yakalandı.ancak teshisi 1.5 ay sürdü.her dr.farklı teshıs koydu.bu yüzden ilaçlarida farklı oldu.en büyük problem de buydu.çünkü farlı ilaçlar özellike antibiyotıkler bu hastalıgin en büyük düşmanı ve hastalgı şiddetlendirenlerdi.tabi biz bunları sonradan doktorundan ögrendik..sonuç itiariyle Antalya Tıp derdimızın dermani oldu...bı kaç hastane dolaştiktan sonra..meşhur özel hastaneler dahil!...daha fazla bilgi.
      ayrintilar4@gmail.com

      Sil
  9. Öncelikle herkeze acil sifalar diliyorum..benim 6 yasindaki kizimda yakin zamanda bu hastaligi gecirdi..önce usye olarak basladi..giderek durumu kotulesti..bir hafta icerisinde konusmasi bozuldu..cift gormeye basladi ve bilinci yari kapali bir sekilde yogun bakima sevk edildi..burda 3 günlük yuksek steroid tedavisinden sonra bir haftada serviste yattik sonrasinda bir bucuk ay evde kortizon tedavisine devam ettik..Rabbime şükürler olsunki simdi iyilesti ve herhangi bir sekel kalmadi..hala mr kontrollerimiz devam ediyor..rabbim kimseye boyle hastaliklar yasatmasin..bizi ve kimseyi sevdikleriz
    le imtahan etmesin..saglikli günler diliyorum

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle geçmiş olsun şu an bizde hyedi bucuk yasinda kızımla adem teshisinden dolayı hastanede yatiyoruz sizinle bi iletisime
    gecmek istiyorum yardımcı olursanız cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba çok büyük geçmiş olsun.insallah en kisa surede iyilesirsiniz. Biz çok şükür sekel kalmadan iyilestik ama ben bu isin pesini birakamiyorum maalesef. Bu tip hastalık ilerde ms ihtimalini arttiriyormus. Ms olmamak icin de ketojenik diyet onerildi bize. Inşallah uygulayacagiz. Alternatif tip ile ugrasan bir dr ile de görüştük. Tüm bilgileri birlestirdigimizde bu isin temelinde saglikli bagirsak florasi güçlü bağışıklık sisteminden geciyor. Bunun icin de ekmek ve turevleri ve de seker yasak. Arastirmanizi oneririm. Kitap olarak gaps i okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. Ya biz de hastaneden taburcu olduk su an sorunumuz yok tedavi devam ediyor ilac tedavisi sizden bili almak istiyorum numaramı versem beni ararmısınız acaba sormak istediklerim öğrenmek istediklerim var yardımcı olursanız cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz adem hastalığı geçiren birine ulaşmak istiyoruz acil

      Sil
  13. elif hanım selmalar
    benim oğlum da 9 yaşında yaklaşık 2 ay önce adem teşhisi konuldu . 10 gün yoğun bakım 20 gün de hastene de kaldık.kortizon tedavisi uygulandı.Allah a şükür bir sekel kalmadı.Çok zor bir süreç atlattık. Allah hiç bir çocuğa hastalık göstermesin inşalllah. Çocuklara yakışmıyor hastalık çünkü. Şu an da iyi nöbet ilacı kullanıyor. Fakat bazen çok durgun ve bacaklarında ağrı olduğunu söylüyor.Sürekli tedirgin durumdayız tekrarlar mı acaba diye? Sizde de bunlar oldu mu acaba?

    YanıtlaSil
  14. 05436010695 elimden geldiğince hastalık sürecimizle ilgili bilgi verebilirim..rabbim herkeze acil şifalar versin..bizleride bir daha sevdiklerinizle imtihan etmesin insallah

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. öncelikle herkeze allahtan şifa diliyorum 4 yaşındaki kızmda gecen hafta aynı hastalıgı gecirdi ilk önce kanında %70 enfeksiyon cıktı 3 gün hastanede yattı taburcu ettiler kızımda herhangi bir düzelme olmadı bayram arafesi taburcu oldu sonra bayramın 4 cü günü yine apar topar bu sfer cocuk hastanesi yatırdım kanında enfeksiyorn var dediler 4 gün yattı taburcu ettiler yine aradan 3gün gecti kzımda düzelme olmadı yine cocuk hastanesi yatırdım tabi bu arada kzım sürekli başım agrıyor ve gözüm yanıyor diyordu biz bunu doktarlara dedigimizde normaldir diyordu doktor öyle diyince birşey diyemiyorsun enson 2 gün yattı taburcu ettiler ama kızın ateşi ara ara cıkıyor başı agrıyor şikayetleri vardı antibiyotik ve ateş düşürücü vermişti 1 hafta gecti ANİDEN KIZIMDA GÖRME KAYBI OLDU ve direk e gaziantep üniversitesi tıp fakültesi kaldırdım acilde giriş yaptık mr cektik beyninde bir sorun var dediler ama net bir şey demediler sonra belinden bir sıvı almak icin bizden izin istediler onuda aldılar doktor cagırdı bize bu (ADEM) yani akut hastalıgı dedi ama siznki cok farklı ADEM hastalıgı genelde felc gibi ayakalrda kollarda konuşmasını davranış pozuklugu gibi etkisi olması lazım dedi ama senin kızın da sadece görme kaybı olmuş dedi buda bizi korkutuyor kalıcı olabilir dedi dünyamış bişımaza yıkldı ömürden ömür gitti sonra hemen tedaviye başlandı daha tedaviye başlamadan sabahın beşinde eşim aradı kızn diyor ışıklar acildi dedi hemşirelere söyledi doktorlar geldi hepside cok sevinde bu iyiye işaret dediler ordaki doktorlar bize hocalarımız umutsuz bir vaka dediler dedi sevincle kalktım gittim hastanye ara ara acılıyormuş geri kapandı gözleri sonra kortizon tedavisi başlandı serem taktılar ilk gün cok bulanık görüydu seciyordu azda olsa 2ci gün tek başına yürüye bilşyordu ama korka korka yürüyor tedaviye hemen yanıt vermiş doktorlar bile cok şaşırdı böyle kısa bir zamanda hemen kendini toparlamasına 1 hafta yattıkta sonra taburcu ettiler 1 aylık ilac tedavisi var her hafta kontrolü var cok şükür iyi gidiyor şimdilik.. bizim icin herkez dua etmek icin seferber oldu ALLAH hepsinden razı olsun size diyecgim herkeze söyleyin bilsin eyer cocugun ateşi varsa konunda enfeksiyon varsa başı ve gözlüri yanma varsa iyi bir doktor da beyin mr si ceksn allah acılarını göstermesin

    YanıtlaSil