hayatın renkleri

Sizin hayatınızın renkleri nasıl bilemiyorum ama benimki çınar yokken daha pastel, fluuu, düz renklerdeydi. Ya da otuzumdan sonra renklerim değişmeye başladı diyebilirim. Ağırlaştım frene basmaya başladım belki ondan.. Yıllarmı hızlandı diyor ya öyle…30’a kadar böyle cıvıl cıvıldım,enerji dolu….


Evlilik iş hayatı sorumluluklar renkleri değiştiriyor. Yani siyahi gri beyaz düz sadeye geçiş yaptım. Renkler çıktı hayatımdan.Bu renkleri yaşlara görede ayırmışlardır belki. Çocukken rengarenk, 20-30 yaş arası arada renkliler, 30-40 yaş arası siyahlar,griler, pasteller başlıyor. Ve 40 dan sonra bunlar artıyordur sanırım. En azından ben böyle hayal ettim. Belki kişiye göre de değişiyordur ama bildiğim tek şey ben çok değiştim ve değişmeye devam ediyorum.
“Her biri birer anlam ifade eden renkler, insanların ruh halini yansıtıyor. Kırmızı mutluluğu, sarı huzuru, yeşil üretkenliği, lacivert sonsuzluğu, beyaz saflığı ve temizliği, siyah ise karamsarlığı ve gücü temsil ederken mavi, insanı sakinleştiriyor” yazıyor yazıda.
tabii hayat yaşadıklarınızdan ibaret. Yani o renkleri de siz oluşturuyorsunuz her şey gibi. Ama tek bildiğim şey yolun yarısında daha henüz yapamadığım çok şey olduğu düşündüğüm ve bundan dolayı da gri siyah rengin rehavetine kapıldığım anların çok olması. Birden kaçırdıklarıma mı yapmak istediklerime mi hayıflandığımı anlamıyorum. Çok sıkılıyorum böyle anlarda. Yapmak istediklerim için çok geç kaldım hissi var ama yapamamanın verdiği eziklik daha acı. Hani derler ya hiçbirşey için geç değil diye ama öyle değil. Geç çok geç. Çünkü yorgunluk var yılların. Her şeye sıfırdan başlamak kolay mı?
Tek neşem enerji kaynağım çınar o olmasa ne yapardım nasıl devam edip nerden başlardım bilmiyorum. Tabii hayatımı ona adamak ona endexlemek istemesem de şu anda öyle görülüyor. Şimdi renkli turuncu yeşil kırmızı her renk var hayatımda. Alacalı, rengarenk, cıvıl cıvıl olsa her zaman değilmi?öyle neşeli, sürekli gülen hayatı umursamayan rahat insanlara gıpta etmişimdir.
Araştırdım ve renklerle ilgili aşağıda yazılanları buldum:
Hayatınızın rengi nedir ? diye sorduğmuzda herkesin farklı farklı düşünerek ayrı cevaplar vereceğini tahmin edebiliriz. Verilen cevaplar kişinin o anki ruh halini yansıtmakla birlikte genel hayata bakışını da gösterebilir. Siyah ,beyaz, sarı , yeşil , mavi vb bütün renklerin bir anlamı olduğu ve kişinin ruh halini yansıttığını bilmeyen yoktur.
İnsanın hayata bakış rengi nedir? Renklerin etkisi neden fazladır ? Ruh halini nasıl etkiler ? Seçtiğimiz renklerin ne önemi vardır ? Mutsuz ve karamsar bir insanın daha çok gri ve siyah renkler giydiğini , sonbaharda ki bulutların gri renginin insana hüzün verdiğini , kapalı havada insanın daha çok karamsar olduğunu , hatta daha az güneş ve daha çok yağış alan ülkelerdeki insanların daha az neşeli olduğuna dikkat etmişsinizdir. Sonbaharın gri rengi , güneşin solgunluğu , yaprakların sararması , yağan yağmurlar ve gri renkli bulutlar kişide daha çok hüznü ve ölümü çağrıştırır. Yas tutan bir kişide ki siyah ve gri renklere , cenaze törenlerindeki siyah tonlara o kadar alışmışızdır ki neredeyse bu renkler ölüm ve matem ile özdeşleşmiştir.
Mutsuzluğun tam tersi olarak mutlu ve yaşama sevinci fazla olan kişilerin daha çok kırmızı , sarı, turuncu , yeşil , mavi gibi renkleri seçtiğini ve kişinin canlılık ve üretkenliği ile bu renklerin ne kadar uyum sağladığını görürsünüz. Yeşil , mavi , sarı gibi renkler tabiatı , üretkenliği , canlılığı temsil eder. İnsanın bilinçdışına her ilkbahar da yeşeren ağaçlar , açan rengarenk çiçekler , gökyüzünün berrak maviliği , güneşin sapsarı rengi yıllar yılı bir etki bırakır. İlk bahar kişide yeniden canlanmayı , hayatın neşesini ve üretkenliği ve dolayısı ile mutluluğu çağrıştırır. Yaz dönemi aynı şekilde güneşin sapsarı rengi, tabiattaki yeşilliğin devamı , gökyüzündeki ve denizdeki maviliğin berraklığı ile insana daha çok mutluluğu hatırlatmaktadır. Yaz dönemi bütün bu hakim renklerden dolayı kişinin bilinç dışına daha çok dinlenme , huzur , mutluluk olarak çağrışım yapar. Kış mevsiminde yine bir miktar karamsarlık vardır. Bunun nedeni kış döneminde güneşin nadiren yüzünü göstermesi ve daha çok hakim rengin gri olmasından dolayıdır. Aynı şekilde tabiatta herhangi bir canlılık olmadığı içi kışın yağmurlu ve gri rengi insanın canlılığını azaltır. İnsanlar biraz daha ümitsiz olabilir . O nedenle kış mevsimi bir çok yerde ''kara kış'' olarak tarif edilirken burada da siyah renk ve insanın bilinç dışında olumsuz bir çağrışım mevcuttur.
Renkler bilinçdışına hitap ederek insanın hayatına o kadar yön veriyor ki bu konuda çoğu kez farkında bile olmadan renklerin bizi yönlendirmesine boyun eğebiliyoruz. Renk seçimi günlük ilişkilerinizi , iş faaliyetlerinizi , firmanızın verimliliğini , günlük stres ve moral durumunuzu , tüketim ve üretim durumunuzu , etkinlik ve yaptırım gücünüzü kısacası hayatınızın nerede ise tamamını etkilemektedir. Bu nedenle renklerin gücünü kullanan kişiler sosyal ve bireysel olarak daha başarılı ,daha verimli , daha mutlu , daha etkin olabilir.
Hatta moral durumuna etkisi açısından önemli bir örnek daha vermek gerekirse ; Üzerinden atlayarak sık intihara neden olan bir köprü gri renginden farklı olarak daha canlı renkler ile değiştirildiğinde üzerinden atlayarak intihar etme oranının oldukça azaldığı gözlenmiştir. İLGİNÇ DEĞİLMİ????(uzun bir yazı oldu)

Hiç yorum yok