Birinci gün sabahla öğle arası bir elmanın dörtte biri katı meyve sıcaklığıyla sıkılıp kaşıkla bebeğe içirilir.
İkinci gün yarım elma suyu aynı şekilde hazırlanıp verilir.
Üçüncü gün tam elma suyu aynı şekilde hazırlanıp verilir.
Dördüncü gün bu elma suyuna küçük bir havucun dörtte biri eklenip birlikte içirilir.
Beşinci gün karışımdaki havuç miktarı yarıma çıkarılıp hazırlanır.
Altıncı gün bütün bir elma ve havuç kullanılır. Havuç ve elmanın toplam sıvı miktarı 120 ml.(bir Ajda bardağı)geçmemelidir.
Yedinci gün sabah verilen meyve sularına ek olarak ikindi zamanı bir-iki tatlı kaşığı yoğurt verilir.
Yoğurt altı aya kadar mamadan mayalanır.
Mamadan yoğurt mayalama
180 ml suya 9 ölçek mama ilave edilir. İçine sıcağa yakın ılıkken silme bir tatlı kaşığı yoğurt ilavesi yapılır. Alüminyum folyoya sarılarak sıcak bir ortamda 4–5 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılır.
Altı ay bitince günlük pastörize sütten (180 ml) mayalanmış yoğurda geçilir.
Sekizinci gün sabah meyve suyuna ek olarak ikindi zamanı verilen yoğurt miktarı 60 ml. ye (bir Ajda bardağı) çıkılır.
Dokuzuncu gün sabah meyve suyuna ek olarak ikindi zamanı verilen yoğurt miktarı 120 ml. ye( bir Ajda bardağı )çıkarılır.
Onuncu ve on birinci gün sabah meyve suyu ve ikindi zamanı verilen yoğurda ek olarak öğlen çorba eklenir.
Çorba tarifi:
Bir küçük patates ve bir küçük havuç soyulup bütün olarak tencereye konur. İki tatlı kaşığı pirincin üzerine yaklaşık 350 ml (üç ajda bardağı) su eklenir. Pişirdikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir. Blender ya da süzgeçten geçirilip yarısı hemen içirilip yarısı bir sonra ki gün öğlen içirilmek üzere cam bir kavanozda buzdolabında saklanır. Ertesi gün öğlen çorba Ben-Mari usulü ısıtılıp bebeğe verilir.
On ikinci gün sabah bir elmanın kabuğu soyulduktan sonra rendelenir(elmayı çiğ yiyemeyen çocuklar için soyulmuş elma 10 dakika pişirildikten sonra rendelenir) ve bebeğe kaşıkla yedirilir. Öğlen çorba ve ikindi zamanı yoğurdu aynen verilir.
On üçüncü gün sabah elma püresine bir- iki dilim armut suyu ilave edilir. Öğlen çorba ve ikindi zamanı yoğurdu aynen verilir.
On dört- on beşinci gün menü ye devam edilir. Ancak çorba yaz günü ise bir küçük kabak, kış günü ise bir kibrit kutusu kadar bal kabağı ilave yapılarak pişirilir.
On altıncı gün sabah yaz günü ise yarım şeftali püresi ile, kış günü ise dörtte bir muz püresi hazırlanır.
Bu meyve püresine yarım elma veya armut suyu eklenerek bebeğe verilir. Öğlen çorba ve ikindi zamanı yoğurdu aynen verilir.
On yedinci gün bir önceki gün şeftali verildiyse tüme, muz verildiyse yarıma çıkılarak hazırlanan püreye aynı şekilde elma ya da armut suyu eklenir. Öğlen çorba ve ikindi zamanı yoğurdu aynen verilir.
On sekiz ve on dokuzuncu gün sabah ve ikindi menüsü bir önceki gün aynı verilir.
Ancak çorba dört beş sap maydanoz ilavesi yapılarak pişirilir. Piştikten sonra maydanozlar çıkarılıp atıldıktan sonra blenderden geçirilir(yeşil yapraklı gıdalar oksalat yükü olduğu için 7,5 aya kadar sadece suları kullanılır).
Yirmi ve yirmi birinci gün çorba maydanoz ek olarak 3–4 sap ıspanak ilave edilir ve benzer şekilde piştikten sonra çıkarılıp atıldıktan sonra atılır. Diğer öğünlerde değişiklik yok.
Not1: Bebeklere dokuz aya kadar günde en fazla 2 porsiyon meyve verilir bir porsiyon elma bir adettir. Bir porsiyon armut (deveci)yarım adettir ancak Ankara armudu ise bir adettir. Bir porsiyon muz yarım çikita ya da bir Anamur muzudur. Bir porsiyon şeftali küçükse bir adet, büyükse yarım adettir. Bir porsiyon mandalina bir adettir(9 aydan sonra başlanır). Bir porsiyon portakal yarım adettir(onuncu aydan sonra başlanır).Bir porsiyon üzüm büyüklüğüne göre 10–20 adettir(6 aydan sonra başlanır).
Not2:Her ne kadar bebeklerin tat duyuları 9 aya kadar tam gelişmese de bazı bebekler bazı gıdaları reddederlerken bazılarını çok severler.Bu durumda istemeyen gıdalar için ısrar edilmez,sevilen gıdaya karıştırılabilir. Örneğin elma suyunu çok seven ama çorbayı yemek istemeyen bir bebeğe elmalı çorba pişirilmesi gibi.
Not3: Ek gıda öğünleri anne sütü verdikten 2–2,5 saat sonra verilebilir ancak anne sütü ek gıdadan sonra herhangi bir zamanda verilebilir. Altı aya kadar anne sütünün önemi çok olduğu için ek gıda konusunda çok ısrarcı olunmaz.
Altı aya kadar bu gıda rejiminde değişiklik yoktur.
Merhaba Benim bebegim yakinda 6 aylik olacak ve ek besone gecis konusunda sizin blogtan yararlanmak istedim. Aksam nasil bir besleme programi uyguladiginizi yazabilirseniz cok sevinrim yani aksam 18 yogurttan sonra gecen dahil sabah 8e kadar olan surecte. Simdiden tesekkurler
YanıtlaSilhesabim olmadigindan nansa88@yahoo.com adresime mail atabilirseniz cook sevinirim cok acemi bir anneyim