8-9 ay arası beslenme


Mandalina: Zarları soyulup 1–2 dilim mandalina emdirilerek yedirilir. Eğer bebeğin vücudunda döküntü ya da popo bölgesinde pişik varsa kesilir.

Alternatif Kahvaltı
1 dilim rondolanmış ekmek
½ kibrit kutusu taze kaşar
½ kibrit kutusu beyaz peynir
1 adet domates
½ yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1–2 damla limon
Ekmeğin üzerine peynirler ve iyi pişmiş yumurta sarısı rendelenerek eklenir. Bir adet orta boy domates(kabuksuz ve çekirdeksiz) az miktarda sonra önceden pişirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kahvaltının üzerine eklenir. Son olarak zeytinyağı ve limon konularak karıştırılır. Eğer kahvaltı sulu olduysa kaşıkla yada bebeğin tercihine göre elle yedirilebilir.
Yeşil mercimek çorbası:
½ ajda bardağı yeşil mercimek
1 arpacık soğanı
1 yemek kaşığı erişte(ev yapımı)
1 küçük domates rendesi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
3–4 ajda bardağı su
Brokoli- patates püresi.
Avuç içi kadar brokoli
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1,5 ajda bardağı su
Önce patates haşlanmaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra brokoli,1 diş sarımsak rendesi ve 1 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir. Suyunu çekince ocaktan indirilir. Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.
Karnabahar-patates püresi:
Avuç içi karnabahar
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1,5 ajda bardağı su
Önce patates haşlanmaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra karnabahar,1 diş sarımsak rendesi ve 1 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir. Suyunu çekince ocaktan indirilir. Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.
Kuru fasulye ya da nohut
1 avuc kuru fasulye ya da nohut
2–3 ajda bardağı su
Kırmızı(salçalık)biber
½ havuç
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Nohut ya da kuru fasulye haşlanır. Ocaktan indikten sonra kabukları soyulur. Soyulmuş ya da kuru fasulye, haşlama suyu, havuç,1/4 kırmızıbiber(çekirdekleri çıkarıldıktan sonra parçalanmadan konulur)pişirilir. Ocaktan inince özce biberin dış zarı soyulup atılır. Zeytinyağı eklenir. Ve çatalla ezilerek yedirilir.
Cacık
½ salatalık
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 ajda bardağı yoğurt
Çok az nane
1 dilim rondolanmış ekmek
Ekmek rondoya atılıp rondolanır ve üzerine salatalık yoğurt ve zeytinyağı çok az su ve nane ile rondolanmaya devam edilir kaşıkla içirilir.
Sebzeli erişte
3-4 Dilim patates
 ½ havuç
8–10 adet bezelye
1 avuç erişte (ev yapımı)
1 kibrit kutusu taze kaşar
2–3 ajda bardağı su
Önce sebzeler haşlanır. Daha sonra sebzeler çıkarılarak bu suda erişte pişirilir. Erişte suyunu çekince üzerine sebzeler parçalanarak konur ve sıcakken peynir rendelenir. Bu şekilde biraz rondolanır
Not1: Bu ay lahana ya da Brüksel lahanasını da hafta bir ya da iki gün ve az miktarlarda çorbalara eklenebilir.
Not2: Bu yemekler ezilip elle kolayca yedirilebilir. Bu nedenle tavukgöğsü ya da kıyma eklenmemiştir. Ancak eski menüdeki çorbalara daha fazla kıyma ya da tavuk eklenerek (1,5 ceviz içi kıyma ya da 1,5 kibrit kutusu tavukgöğsü) et ihtiyacı dengelenir.
Not3: Ev yapımı mantı da sebzeli erişte gibi pişirilebilir. Ancak yoğurt ilavesi yapılıp biraz rondolanır (mantının içi baharatsız hazırlanır.)

Hiç yorum yok