Dün moralim bozuldu. Endişelerim artıyorrrr….bu domuz gribi vakası umarım tehlikeli boyutlara gelmez. Hergün sayı artıyor ankara’da. Doktorumuz sırf bu yüzden kreşten alınabilir bu sene demişti. Ama bu bir çözüm mü bilemiyorum. Her yerde tehlike var. Alışveriş merkezine de mi gitmeyeceğiz? çocuğu eve kapatamayız ki.
Gelelim domuz gribi aşısına. Doktorumuz gelince hemen vurulacağız dedi. Ama birçok doktorda vurulmayın diyor. Çok farklı görüşler var. Bizi denek olarak mı kullanıyorlar deniliyor. Bu aşı gerçekten ne kadar gerekli? 10 yıl sonra bu aşının başka bir yan etkisi çıkar mı? bilemiyorum çok karışık bir konu.
Makalelerden alıntıları yazıyorum:
Gelelim domuz gribi aşısına. Doktorumuz gelince hemen vurulacağız dedi. Ama birçok doktorda vurulmayın diyor. Çok farklı görüşler var. Bizi denek olarak mı kullanıyorlar deniliyor. Bu aşı gerçekten ne kadar gerekli? 10 yıl sonra bu aşının başka bir yan etkisi çıkar mı? bilemiyorum çok karışık bir konu.
Makalelerden alıntıları yazıyorum:
“Domuz gribi paniği devam ederken, bu yıl içinde yüz milyonlarca insanın domuz gribi aşısı yaptıracağı dış basında yer aldı. Peki bu aşı ne kadar güvenli? Gerçekten gerekli bütün test aşamalarından geçti mi? Bir başka şekilde söylersek; insan sağlığını düşündükleri için mi bu aşı geliştirildi, yoksa ilaç firmalarını daha zengin etmek için mi alelacele bu aşı ortaya çıktı? Bilim camiasındaki tartışmalara bakıldığı zaman bu aşının hiç de sanıldığı kadar güvenilir olmadığını söyleyebiliriz. Bir kere çok hızlı bir sürede ortaya çıktı. Ayrıca çok sayıda zararlı kimyasallar taşıdığı ve bağışıklık sistemini zayıflattığı iddialar arasında. Bu aşıda kullanılan katkı maddelerinin çok sayıda yan etkilere sahip olduğu ve çoğunlukla bunların uzun vadede ortaya çıkacağı söyleniyor. Hatta çok daha vahim iddialar var: Domuz gribi aşısında önceleri civanın kullanıldığı, daha sonra gelen tepkiler üzerine civa yerine başka maddelerin kullanıldığı biliniyor. Bunları ise civadan daha fazla zehir taşıdığı ileri sürülüyor şimdi.O zaman insan ister istemez şunu sormadan edemiyor insan: Göz göre göre bu zehiri vücuda almak mı daha tehlikeli? Yoksa hiçbir şey yapmamak mı? Zira hiçbir şey yapmadığınız zaman domuz gribine yakalanma riskiniz milyonda bir bile değil. Ama aşıyı yaptırdığınız zaman bünyeye aldınız zararlı maddelerin yan eskisi şüphe götürmeyecek kadar kesin. Yani riskiniz yüzde yüze çıkıyor. Tam anlamıyla yağmurdan kaçarken doluya yakalanmak…
“Amerikan'nın bazı eyaletlerinde zorunlu aşılamaya karşı tepkiler artıyor. Aşılardan ölümler meydana gelmekte. İngiltere ülkesinde kesinlikle böyle bir uygulama yapmayacağını söylüyor. Diğer ülkelerdede durum farklı değil.”
Prof .Dr.A.Rasim Küçükusta’nın Domuz Gribi Aşısındaki Gizli Tehlike yazısından alıntılar:
İngiltere' de 1500 hemşire ile yapılan bir araştırmada hemşirelerin üçte birinin domuz gribi yaptırmak istemediği, yüzde 33' ünün kararsız oldukları ve yüzde 37' sinin ise aşıyı yaptırmak istedikleri ortaya çıktı. Aşıya karşı çıkanların yüzde 60' ı buna sebep olarak aşının yan etkilerini göstermişler. Bu araştırma doktorlar arasında yapılmış olsaydı sanırım sonuç bundan pek de farklı olmazdı.
Aşının hem gerekliliğine hem etkinliğine ve hem de yan etkilerine karşı ciddi endişeler var.
Her şeyden önce domuz gribinin her yıl görülen olağan grip kadar öldürücü olmadığı ortaya çıktı. Olağan gripten her sene 250-500 binkişi ölürken, domuz gribinden tüm dünyada ölen insan sayısı 1.500 kadar. Bir başka deyişle domuz gribinden ölüm ihtimali binde 4.
İkincisi domuz gribi aşınsın ne ölçüde koruyucu olacağı bu aşamada kesin olarak bilinmiyor. Domuz gribi ciddi bir mutasyona uğrarsa aşının etkinliği de o nispette azalacak ve hatta belki de tamamen etkisiz kalacak.
Üçüncüsü de domuz gribi aşısının çok ciddi yan etkileri olabileceği ileri sürülüyor. Bugün bu aşısının ülkemizde hiç dile getirilmeyen çok önemli bir sakıncasından bahsetmek istiyorum.
Grip aşılarına tıp dilinde adjuvan adı verilen ve vücudun aşıya dahafazla tepki vermesini sağlayan maddeler ekleniyor. Alüminyum veskualen bunlar içinde en çok kullanılanlar. Aşılara adjuvan eklenmesi teorik olarak mantıklı, çünkü bu sayede kısa zamanda az sayıda virüsle aşı üretmek ve böylece de daha az virüs antijeni ile daha çok insanı aşılamak mümkün oluyor. Ancak bu işlemin çok tehlikeli yan etkileri var. Bu sebeple de Avrupa'da üç çeşit aşıda skualen kullanılıyor olsa da Amerika' da bu maddelerin aşılara eklenmesine kesinlikle müsaade edilmiyor.Oysa medyada domuz gribi aşısı üreten şirketlerin en az ikisinin (Novartis ve GlaxoSmithKline), hazırladıkları aşıda adjuvan kullanacakları haberleri yer aldı.
kararı size bırakıyorum...
Hiç yorum yok