çocuk yetiştirirken anne-baba uyumu

Benim azda olsa yaşadığım bir sıkıntı. Tabii bunun nedenini biliyorum. Kişilik farklılığı. İster istemez çatışıyorsunuz. Eşimle aile kültürümüz, yetiştirilme tarzımız çok farklı değil, öyle sorun yaşamadık ta ki çınar doğana kadar. Çınar doğunca eşimin titizliği, pimpirikliği had safhaya çıktı. Tabii kendine göre haklı tarafları olsa da ufak tefek tartıştığımız konular oluyor. Orta yolu buluyoruz şimdilik. Makalenin birinde şöyle yazıyor:
“bir annenin aşırı hoşgörülü, babanın ise aşırı disiplinli olması durumunda çocuğun hareketleri, konuşması ve tüm davranışlarının iki farklı kutup tarafından yönlendirilmeye çalışılacağı için çocukta davranış ve bazı psikolojik sorunlar yaşanabileceğini vurguladı. Babanın koyduğu kuralları annenin bozması veya annenin hoşgörü gösterdiği bir davranışa babanın karşı koymasının çocuğu kararsız, çekingen, çelişkili ve tutarsız bir şekilde davranmaya iteceğine dikkat çeken Aydın, "Çünkü çocuk, gelişimini ve davranışlarını anne babasından aldığı olumlu ve olumsuz uyarılar ile şekillenmektedir." dedi. Anne ve babaların mümkün olduğu kadar birbirlerini desteklemeleri, tutarsız davranmamaları, çocuğun yanında birbirlerinin uygulamalarını eleştirmemeleri ve ortak kararlar vermeleri gerektiğini kaydeden Selda Aydın, bazı görüş farklılıkları olsa da çocuğun olmadığı zamanlarda konuşarak ortak karar verilmesini tavsiye etti. Aydın, "Çocuğun sağlıklı gelişmesinde anne ve babaların birlikte, çelişkisiz ve tutarlı olmaları çok önemlidir. Aksi takdirde bu farklılıklar çocuk tarafından kullanılabilir”
Eşimle çınar üzerinde anlaşamadığımız konuları şöyle özetleyebilirim:
*Eşim hayatında risk almayı sevmez. Oğlumuzda da böyle. Çınar hasta olmasın diye ilaç içirip önceden önlem almak ona daha mantıklı geliyor. Bu çocuk nasıl bağışıklık kazanacak peki? Ne zamana kadar koruyabiliriz? Bir ara sırf bu yüzden kreşten almayı bile düşündü. Hastalanmasını hiç istemiyor. Tabii biz bu kadar hassas oldukça her şey gelip bizi buluyor, çocuk da özenildikçe daha çok hasta oluyor.
*Tensel yakınlık kurmuyor çınarla. Dokunmuyor, öpmüyor, sarılmıyor. Bende tam tersi bunları çok yapıyorum.O da çınarın şımardığını, dengesizleştiğini savunuyor.
*Katı net kurallar koymak istiyor. Uyuma konusunda çok tartışmıştık. Ağlasın almayacaksın diyor daha bebekken. Tamam bir düzen oturtmak önemli de herşeyinde bir sınırı var. Çocuğun uykusu yoksa zorla uyuyacaksın diye diretmekte ne kadar doğru? Sırf kural koyduk şu saatte yatacak diye bir şey yok sanırım. Makinemi bu çocuk?
*2 senedir anlaşamadığımız bir konuda giyinmesi. Özellikle gece yatarken. Eşim çok ince oldu der bende onun giydirdiklerinin çok kalın olduğunu söyler dururum.
*Hava soğuk diye dışarı çıkarmak istemez. Doktorumuzda soğuktada çıkacak hava alacak der.
*Oyun oynamayı sevmediğinden pek yapmak istemez. Ama sevmek gerekmiyor sanırım. bende bir sürü sevmediğim şeyi yapmak zorunda olduğum için yapıyorum. Oğlunla ne yapıyor? Oturup televizyon izliyor. Yani kendi sevdiği şeyi oğlunla yapıyor. Biz çocuğa değil çocuk bize uyuyor. Bir tuhaflık var değil mi?
Umarım Çınar büyüdükçe anlaşmazlıklarımızda büyümez. En azından çınara bunu hissettirmemiz gerektiğini biliyorum. çok önemli olduğunu da. Bazen çınarın yanında tartışıyorken bir bağırıyor ki sormayın. Anneeeee babaaaa diye…. alışık olmadığı için hemen tepki veriyor, susun demek istiyor....
Bu siteye yazmamı zaman ayırmamı da gereksiz buluyor. Çok mantıklı ve gerçekçidir. Yaptığın bir şeyin illaki açıklanabilir bir sonucu olmalı. Benim içinde her şeyin bir neticesi olması önemli değil. İnsanı mutlu eden, rahatlatan birçok şeyi yapması güzel birşey, destek olurum. Zaten bir tarafın mutlu olması diğer tarafı da mutlu etmez mi? Destek olunması çok önemli. Ne olursa olsun yani basit, güzel, çirkin… sonuçtan çok yapılan bir şey olması bir emek harcanması anlamlı. Bunu herşey için söylüyorum. İnsan bazen takdir, beğenilmek istiyor. Eşinize hayran olun, onunla gurur duyun!:)))

1 yorum

  1. Elif Hanım İyi geceler dilerim bu arada ben ve eşim sizin sayfanızı inceledik, bu arada bu konu üzerinde durduk evet bız cok uyumluyuz :):):) bu saate kadar Kadir UYutmadı bİzi...

    YanıtlaSil