mevsimler


Hangisine hayatın son dönemi diyebiliriz karar veremedim. sonbaharmı kışmı?sanki kış soğuk ve içine kapalılığıyla daha yakın. Ben kendimi sonbahara yeni girmiş gibi hissediyorum. Renkleri, mevsimleri hayatlarımızla özdeşleştirmek ne kadar doğru bilemiyorum. Ama hayatla örtüşen bir şeyler olmalı, çünkü hikayeler böyle. Aynen ilkbaharda canlanıp, doğup, yazın serpilip, sonbaharda hüzünlenip dökülmeye başlarız. Ama güzeldir yine de sonbahar. Hala canlı ve hayat doluyuzdur. Ve kışın soğuk ve karadır. Son dönem kış mevsimidir. Bununla ilgili bir hikaye okudum. İçerik farklı da olsa mevsimlere başka bir açıdan güzel bir örnek:
Bir zamanlar dört oğlu olan bir adam varmış. Çocuklarının çok erken karar vermemeleri ve önyargılı olmamaları için onları bu konuda eğitmek istemiş. Böylece her birini uzak bir yerde duran Ağacın yanına gidip ona bakmalarını istemiş.
İlk oğlan Kışın gitmiş, İkincisi İlkbahar, üçüncüsü yazın ve sonuncusu sonbaharda. Geri döndüklerinde hepsini bir araya çağırmış ve ne görüklerini sormuş.
İlk Oğlan Ağacın çok çirkin, yaşlı ve kupkuru olduğunu söyledi. İkinci oğlan Hayır yeşillikle doluydu ve canlıydı dedi. Üçüncü oğlan başka fikirdeydi .Çiçekleri vardı ve kokusuyla görüntüsüyle o kadar muhteşemdi ki daha önce hiç böyle bir şey görmemişti.
Sonuncu Oğlan hepsinin haksız olduğunu ve ağacın meyvelerle dolu, canlı ve hayat dolu olduğunu belirtti.Yaşlı Adam Oğullarına hepsinin haklı olduğunu söyledi. Çünkü hepsi farklı mevsimlerde ağacı görmeye gitmişti. Onlara bir Ağacı veya bir İnsanı kısa bir süre veya bir mevsim tanıdıktan sonra yargılayamayacaklarını anlatmaya çalıştı.
Ya da neye sahip olup olmadıklarını .....Gerçekleri ancak 4 mevsimi gördükten sonra görürsünüz . Eğer kışın vazgeçersen, İlkbaharın nimetinden olursun, Yazın Güzelliğinden ve Sonbaharın bütünlüğünden de... Bir mevsimin acısının, diğer güzel mevsimleri parçalamasına izin vermeyin. Hayatınızı bir mevsim yüzünden yargılamayın. Evet her yaşın ve mevsimin ayrı bir güzelliği var. Ancak hepsini yaşar ve görürsek en güzelini seçebiliriz değil mi?

Hiç yorum yok