konuşma dönemi

Çocukların konuşmaya başlaması sizinde yeni bir dil öğrenmeniz demek. aynen yabancı bir dili öğreniyor gibi oluyorsunuz. Türkçe değil. Azeri gibi mesela. Hani onlarda Türkçeyi değişik kullanırlar anlamaya çalışırsın. Kesinlikle anlamak için çaba sarfetmeniz lazım. Sonra öğrenince söküyorsunuz tabii. Sadece söylediklerini yakınları anlayabiliyor. Yabancılar pek anlamıyor. Çok hoş ve komik bir dil bu. Şirinnn. Tabii halen anlayamadığımız kelimeleri, cümleleri oluyor. Zor bir dil. sökmek için epey çalışmalısınız. 
Tabi arada bir takılıyor bozuk plak gibi. Aynı şeyi tekrarlayıp duruyor.
“Elektrik kesildi, mum yaktık” arka arkaya kaç kere söyledi hatırlamıyorum. ertesi günde devam etti.herhalde çok ilgisini çektiğinden.
"Balon patladı koktum"
Babasına arabada “bas konayaaaa….” Diyor. “Gidinnnn geliyommm bennn….”diye bağrıyor.
Öff anneanne….sus babaaaaaaaa…..(kızgın bir ifadeyle)
Parmağıyla kızıyor…yapma dedim sana….hemen gell anne
NEDEN?NEDEN?NEDEN?????Böyle neden sorumuz sürekli soruluyor. Birde cevaplarını anlasa.
"bebekler öpülmez, yalanmaz" ama çok tatlısın diyorum. tatlı değilim diyor:)))pek öpmeyi öpülmeyi de sevmiyoruz malesef.
"Bilgisayar kitlendi" dedi. Kitlendi kelimesi de nerden çıktı şimdi.
Kelimeleri nerden biliyor diye şaşırıyorum bir bakıyorum ki televizyon çizgi filmlerden. Geçen de bana "hadi dostum gel" dedi. Şaşırdım. Sonra gördümkü kayu’ya babası öyle diyormuş ordan kapmış.
Misafirliğe gittik duvarda büyük tespih vardı süs asmışlar."Tesbihi istiyom" demez mi?tespih kelimesine çok şaşırdım.
Balıklar sana “bye bye” diyor dedik. "Balıkların elleri yok, bye bye diyemezler" demez mi?
Kitap bakıyoruz. Kuşa papa gibi bir şey diyor. Anlamıyorum tabii. Kuş oğlum o diye ısrar ediyorum. Meğerse "papağan" diyormuş. "Pipet" istiyor. hergün yeni kelimeler duyup şaşırıyoruz. 
Tabii bunları çok farklı söylüyor. Videoya almak istiyorum ama kaç kere denediysem başarılı olamadım. burada yayınlamak çok istiyorum. o zaman yazdıklarım daha anlamlı olacak. 
Artık kamerayı kendi alıp çekmek istiyor. Konuşmuyor, durmuyor yerinde maalesef. Eskiden ne güzel videolar çekmişim oysa ki. Artık gülen resimleri bile yok. Çünkü resim çekmemide istemiyor.
yeni konuşmaya başlayan çocukları olanlara kolay gelsin...iyi keşifler....

Hiç yorum yok