Artık hiçbirşeye güvenimiz kalmamış. Organik ürün kullanıyorum diyorum “ne kadar doğru ki acaba onun organik olduğu” sorusuyla sürekli karşılaşıyorum. Kötü bu kadar güvensiz olmak hiçbirşeye inanmamak herkesin kendini kobay gibi görmesi. Domuz giribi aşısında da da böyle olmadımı?kar –zarar hesabı yapmaktansa kesin kötüdür diye kabul etmiyoruz. Organik tarım konusunda bir proje hazırladığım için çok araştırma yapıp, okudum. Bu iş hakikaten ciddiye alınıyor. Alınmak zorunda yoksa başka türlü bizi ciddiye almazlar.
Organik tarım nedir?Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Bir ürünün organik olup olmadığını nasıl anlarız:
Ürün ambalajındaki logolu etiketleri kontrol ederek, bir ürünün "sertifikalı organik ürün" olduğunu anlayabiliriz."Sertifikalı Organik Ürün" ambalajında iki etiketin bulunması gerekir:
1. Organik Tarım - Türkiye Cumhuriyeti logolu etiketÜrün ambalajındaki logolu etiketleri kontrol ederek, bir ürünün "sertifikalı organik ürün" olduğunu anlayabiliriz."Sertifikalı Organik Ürün" ambalajında iki etiketin bulunması gerekir:
Türkiye'de satışa sunulan tüm "sertifikalı organik ürünler"in ambalajında, ürünün organik olduğunu gösteren özel bir logolu etiket bulunur.
2. Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşu logolu etiket
Türkiye'de satışa sunulan tüm "organik sertifikalı ürünler"de, üretim aşamalarında kontrol ve sertifikasyonu yapan uluslararası firmanın bilgisi ve logolu etiketi bulunur.
Özetle:Bir ürünün organik olduğunu anlamamız için önce sertifikasını sormamız gerekiyor. Eğer ürün paketli ise paketlerin arkasında genelde sertifika numarası, sertifikayı veren firmanın ismi ve organik tarım damgası olur. Bu şeyler yeşil ve yuvarlak bir kağıtta bulunuyor. Bunu her paketin arkasında olmasına dikkat etmemiz lazım.
Organik Pazar ya da organik marketler var. Buralardan alışveriş yapabilirsiniz. Ankara’da özellikle Ankara üniversitesi ziraat fakültesiyle birlikte çalışan marketler var. üniversite yetiştirip özellikle sebze-meyve-tavuk-et, peynir, yumurta ve süt ürünlerini gönderiyor marketlere. Ankara’da iyi adresler:
Agrofood Arjantin caddesinde bulunuyor. Organik, ilaçlanmayan, suni gübre, tatlandırıcı kullanılmayan, kimyasal koruyucu katılmayan ürünler satıyorlar. Agrofood’da, süt mamulleri, kefir, yoğurt, meyve suyu, zeytinyağı, kayısı kurusu, bulgur, pirinç, reçel, bal ve salça satılıyor. Ziraat Fakültesi ürünleri olan et, tavuk ve yumurta ise dönem dönem bulunuyor.
Çankaya belediyesi’nin ayrancı organik pazarı(her Pazar günü)epeydir var. dün gazetede okudum GDO’lara tepki olarak Yenimahalle belediyesi de organik pazar kurmuş.
Aggroland ben yıllardır buradan alıyorum. Cepa ve çayyolu mesada var.
Elmaciorganik’de oranda yeni açıldı. Burası bana daha yakın çok sevindim. Artık buradan alıyorum.
Bilinçli biri olarak ne kadar guzel yazmışsınız...Yapabilsek
YanıtlaSilsertifika kuruluşlarının logolarını bulup koymak daha iyi olurdu.
Çünkü bir sürü firma kelime oyunlarıyla insanları yanıltıyorlar..
Mesela "Organicum Şampuan"..Organik olduğunu sanıyorsunuz ama şişede sertifikası yok...Sonra anlıyorsunuz ki sadece içindeki hidrosol organik.
Bildiğim kadarıyla Amway'de öyle (deterjan için konuşuyorum) L.O.C. diye ürünleri var...Ortadaki "O" organik diye insanlar organik sanıyor...Aslında doğada bozunan bir madde içerdiği için o laf kullanılıyor..Yani organik değil..
Bundan dolayı bu ürünleri organik mağazalarla değilde eczaneler yada direkt pazarlama ile satıyorlar.
Biz istanbulda organik deterjan olarak genelde Klar bazende Almawin kullanıyoruz...
Saygı&Sevgi
yorumunuz için teşekkürler.amway konusunda uyardığınız içinde.organik olmadığını biliyorum ama kimyasal olmadığını düşünüyorum doğal deniyor.yazdığım marketlerde deterjanda satılıyor organik gerçekten sizin yazdığınız markayıda kullandım ve devam edeceğim.sevgiler
YanıtlaSil