Dönemsel farklılıklar


Dönem dönem sürekli değişiyor, ay ay farklılaşıyorlar. Bazı durumları yaşadığı fiziksel şartlardan da kaynaklanabiliyor (diş çıkarma, hastalık vb) bazıları da ay özelliklerinden (dönemsel). aklıma gelen değişkenlik yaşadığım şeyler:
Tv izleyip izlememe: Bazı yerlerde okuyorum anneler hiç izlemiyor ilgisini çekmiyor diyorlar. Bu çocuğa göre değişiyormu bilmiyorum ama çınarında bir dönem hiç ilgisini çekmiyordu televizyon. Ama son birkaç aydır günde birkaç saat izlemek istiyor, açmazsak ağlıyor. (bu konuyu ayrıca yazacağım)
Oyuncaklarıyla oynayıp oynamama: Bu da dönemsel .kimi aylarda oyuncakları yerine evdeki alet-zırzavatlar, tencere-tavalar ilgisini çekiyordu. Kimi aylar oyuncaklarıyla epey oynamıştı. Şimdi de farklı aktiviteler, atlamak, zıplamak daha çok hoşuna gidiyor.
Yemek yiyip yememe: 1 yaşına kadar iyiydi. Ama son 1 yıldır bir yiyor, bir yemiyor. 30 aya kadar doktoru yer-yemez demişti zaten.
Ağzına her şeyi götürmesi: Ne kadar endişeleniyordum. Mikrop kapıyor, ya da ağzına aldığı şey ne kadar sağlıklı (boyası vs.) diye. O da bir süreçmiş. 2 yaşına kadar nerdeyse her ay faklı şeyler yaşamışız... Oyuncak ya da eşyalarını paylaşma: "benim" dönemine girince her şey onun oluyor. Kimseyle paylaşmak istemiyor. Ondan önce böyle bir şeyimiz hiç yoktu. Halen devam ediyor  her şeyi kıymetli şimdilik.
Uyuyup uyumama: bu da yemek yeme gibi. Bazen iyi, bazen kötü. Çınar uykuyu seven bir çocuk. Ama tabii kabuslar, diş çıkarma, ateş, hastalık gibi durumlarda düzenimiz değişiyor. Bir ara geceleri sürekli uyanıyordu neyse ki şimdi iyiyiz.
Sıcakkanlı/soğuk: Bir dönem çok cana yakındı. Herkese gidip sarılıp öpüyordu. Bir dönem çok yabani oldu. yabancı birini görse ağlamaya başlıyordu kaldı ki kucağına gitsin. Böyle bir sıcakkanlı bir soğuk oluyoruz. Şimdi yine sıcak günlerindeyiz. Herkese sarılıyor öpüyor. Çok sevimli tatlı.
Saçları: Çınar saçlı doğmuştu. Ama zamanla özellikle yatarken saçlarının değdiği arka tarafı tamamen döküldü. Sonra yeniden çıktı tabii. Erkek çocuklarında 3-4 yaşına kadar uzun saça bayılıyorum. Çok tatlı oluyorlar. Özellikle saçları düzse. Çınarında uzatmak istedim. Ama her defasında bir şey çıktı ve kestirmek zorunda kaldık. Oğlumun saçları kıvırcık ve kabarık olduğu için şekle de girmiyor. Bonus kafa oluyor. Saç baş birbirine karışıyor. Birkaç kere kestirdik saçını. İlk kez ben kestim. Sonra makbule teyzesi. Sonra bayan kuaförü. Sonra erkek kuaförü. Yaklaşık 4-5 kere kestirmişiz. Uzun saç iyi de yazın terleyince sorun oluyor tabii. Saçları gürleşsin çoğalsın diye sıfıra vurdurmak fikrine pek sıcak bakmıyorum doğrusu.
*Bir dönem süt içirirken kulaklarınla oynardı. Bir dönem ayak parmaklarını ağzına alıp emiyordu. Komik ve güzel anı oldu hepsi. Resimlerine bakınca hatırlıyorum.
çocuklarınızla sürekli değişen yeni keşiflere doğru yol almanız dileğiyle...

Hiç yorum yok