Avrupada ve dünyada yeni trendler çıkmaya devam ediyor. Esasında bunlar öyle 1-2 yıllık projeler yeni ortaya çıkan kavramlar değil. Yıllar öncesinde temelleri atılmış bu “küresel ısınma” sorunsalıyla birlikte son yıllarda hızlı bir ivme kazanmış. atak yapan önemi kavranan konular. Ve yayılmaya, duyulmaya yeni yeni başladı. Avrupada birçok yerde bu konularda epey yol alınmış ve çok tutulmuş durumda.
SLOWCİTY: Yavaş şehir. Ama ismine aldanmayın öyle yavaş değil, planlı programlı gelişen, doğal ögelerin öne çıktığı bir şehir. Buna da katılmak için şartları var tabii. Avrupada yaygın. Öncelikle Slowfood denen akıma üye olmak gerekiyor çünkü ilk başlangıç ayağı hızlı yemek diye adlandırdığımız fastfooda tepki olarak doğmuş. Sonra hayatın her alanına yayılmış bu kavram. gidip görmedim ama çok istiyorum bu ünvanı almış şehirleri görmeyi.
Şehir plancısı olarak yavaş şehir kavramını çok tuttum. Artık sindire sindire doğayı katletmeden yapılaşan şehirler istiyorum. Özellikle Türkiyenin buna çok ihtiyacı var. Her yer dağ taş beton yığını oldu oluyor halen devam. Tabii ekonomik anlamda da çok önemli bir sektör inşaat. Ama mutlaka kimliği ve kendine has özellikleri taşıyan şehirler, mekanlar yaratmalıyız. Her yer birbirinin aynısı olmamalı. Hayatımızın bireysel anlamda ne kadar titizlik ve özen gösterip istiyorsak yaşadığımız mekanlarda da böyle bir özerklik sağlamalıyız.
EKOLOJİK OTEL:Bu da turizm de yeni bir trend. Doğaya dönüş herşeyde var artık. Sadece evler değil tabii artık yaşamın heryerinde ekolojik kavramı gündemde. Yakında böyle otellere gitmeye başlayacağız. Avrupada çok yayılmaya başladı. Ama biz yine geriyiz. Türkiyede böyle bir sertifika alan otel yok. İnternette okuyunca çok ilgimi çekmişti ve bununla ilgili Avrupa birliği fonlarından yararlanmak üzere proje hazırladık. Türkiyede de böyle atılımların artmasını istiyorum. Ah ah neler geçiyor aklımdan imkanlarım olsa neler yaparım. Neyse ekolojik otel olmak için yaklaşık 9 maddeyi yerine getirmeniz gerekiyor. Atık, su, enerji, gıda güvenliği, gastronomi, toplu ve hafif ulaşım, gürültü, doğal ve kültürel miras ve iletişim ana başlıklarının altında yapılması gerekenler var. Büyük oteller için biraz zorlasada butik otellerde çok rahat uygulanabilir.
Ortak ve önemli hususlar:
-Sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı/Su ve elektrik tasarrufu, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri-dönüştürülmesi, atık üretimini azaltıcı uygulamalar vs.
- Ekolojik Ulaşım (Soft mobility)–Araba kiralama gibi uygulamalar yerine toplu taşıt kullanımı ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, güvenli bisiklet yollarının yapılması vs.
- Gıda güvenliği ve kalitesi–Ekolojik tarımsal ürünler
- Yerel kültüre has yiyeceklerin sunulması ve tanıtılması (Tercihen yöre kadınları veya aşçıları tarafından hazırlanan yiyeceklerin haftada bir kez özel menü olarak yer alması vs.)
- Yöreye has gıda ve ürünlerin tanıtılması ve yöreden satın alınarak pazarlanması
- Yörenin doğal güzelliklerinin ve kültürel ve tarihi mirasının tanıtılması (Bu konuda bilgilendirici broşürlerin hazırlanması, turların yapılması vs yolu ile)
Bu maddeler çevre konulu tüm projelerin ortak ilkeleri. Yavaş yavaş da olsa bunlara dönüş var. belki çocuklarımız bizden daha doğal bir hayatta yaşayabilirler. En azından torunlarımız…
Hiç yorum yok