işe başlama ve süt izni

Annelerin karar vermede zorlandıkları bir dönem. Acaba bebeğim ne kadarken işe başlasam, ne kadar ücretsiz izin alsam? Tabii imkanı olanlar için söylüyorum. Özel sektörde çalışanların durumları daha da zor. Böyle seçenekleride yok. Bebeklerini daha minicikken bırakıp işe başlamak zorunda kalıyorlar malesef.
Bizim ülkemizde doğumla ilgili haklarımız çok derler ya hiç doğru gelmiyor bana. hani 8+8 16 hafta izinliyizya çokmuş. Yurtdışında çocuğun hasta olunca bile izinli sayılıyorsun. iyileşene kadar. Çocuklar çok önemli. Çocuğunuz sözkonusu olunca bir sürü hakkınız var. mantıklı ve doğrusu bu. çocuk hasta olunca anne babasından başka kim olabilirki yanında. zaten o hastayken bizim ondan başka birşey düşünecek halimizde kalmıyor açıkçası. Geçenlerde çınar hasta oldu, 2 gün işe gidemedim hastanedeydik zaten. Ve ben panik oldum ne yapacağım diye.
Süt iznine geleceğim. Bu izin çok sürümcemede kalan bir konu. Her yer farklı uyguluyor çünkü. Her ne kadar yasal değil deseler de her kurum kendine göre uygulama yapıyor. Mesela bizim kurumda haftalık bir güne toplanıyor ve 1 gün gelinmiyor tabii bu günde genelde cumaları oluyor.

Ama eşim özel sektörde orda da süt iznini toplu kullandırmışlardı. Yani saat saat hesaplayıp yaklaşık 2 ay tutmuştu. Amaç işe başladıktan sonra bölünmesin, tam kapasite çalışsın.
Ve olması gereken her gün 1,5 saat. Gerçi günümüz koşullarına çok yetersiz. 1,5 saat çok az. büyükşehirlerde işten eve gidemezsin bile. Genelde ya sabahları bir saat geç geliyorlar ya da akşam erken çıkıyorlar sanırım.
Süt izni yasal olarak 1 yıl. Bebek 1 yaşına girene kadar. Bizim işyerinde sözleşmemizde 1,5 yıldı ve çok sevinmiştim. Bir güne toplama işi faydalı oluyor. Her işinizi o güne ayarlıyorsunuz, doktora gitmeler, alışveriş, ev işleri aklınıza ne gelirse. Eğer o gün izinli olmasam sanırım sık sık izin almak durumunda kalacak bölünecektim sürekli.
Benim işyerinde süt sağma durumum olmadı ama yaşayan çok arkadaşım var ve çok zor durumda kalıyorlar. Sağacak mekan yok, sütü saklayacak dolap yok. Tuvalette süt sağmak ne kadar doğru siz karar verin lütfen. Süt izinleri için yeni düzenlemeler şart gerçekten.
Bende 6 ay ücretsiz izin almıştım ve 3 ayını kullanıp erken başladım. Çınar 9. ayına girmişti. İlk zamanlar çok zor gelse de işi, değişik bir ortamı özlediğimi fark ettim. Ne de olsa yıllardır alışmışız çalışmaya evde sürekli aynı şeylerle uğraşmak zor geldi.
Başlama tarihini belirleme kritik bir olay. Belki çocuğunuzu gözlemleyerek de karar verebilirsiniz bu süreye. "anne olunca anladım" diye çok güzel anne-bebek programında doktor "9 aydan sonra özellikle 11 -12. aylarda işe başlamanın çok uygun olmadığını, çocuğun ayrılık korkusu yaşadığı bir döneme girdiğini, her şeyin farkına varıp anladığı bir dönem olduğunu" söylemişti. Bende biraz onu da göz önüne alarak başlamaya karar vermiştim. bir sıkıntıda yaşamadım.

6 aya kadar çok minikler ve anne sütüne, ilgisine muhtaçlar. İmkanınız elveriyorsa en azından 6 ay bebeğinizle birlikte olun derim...

Hiç yorum yok