hamilelik ve yaşanan sorunlar

Heyecanlı bir bekleyiş….
Nasıl olacak, kime benzeyecek, doğum zormu olacak kolaymı? Her ultrasona gidip gördüğünüzde heyecanlanıyorsunuz, mutlu oluyorsunuz. hatta evine ultrason makinesi almak isteyecek kadar.sürekli onu görmek izlemek istiyorsunuz. Çok farklı hoş duygular…
Bu dönemde özellikle son aylarda evde olmak çok keyifli oluyor. Hem dinleniyorsun hem de yavaş yavaş hazırlık yapıyorsun. Benim en keyif aldığım şey klasik müzik eşliğinde anne-bebek dergilerini ve bebek bakımı kitapları okumaktı. İnternetten de mobilyası, halısı, perdesi gibi bebek odalarına bakıp, ay ay hafta hafta hamilelik gelişimlerini takip ediyordum. Alışveriş yaparak zaman nasıl geçtiğini de anlamıyorsunuz. Zaten odasının hazırlıkları epey uzun sürüyor. En zor kısmı seçim aşaması. Hangi renk, nasıl olsa, perdesi halısı uyumları falan detaylı ve uğraştırıcı bir iş. Ama z evkli ve heyecanlıda. Tabii bunların hepsini size hazır sunan yerlerde var. Siz isteklerinizi söylüyorsunuz hiç gezmeden uğraşmadan size seçenekleri sunuyorlar ve yapmanız gereken sadece seçmek. maddi imkanlarınız varsa hayat daha kolay belki ama kendi uğraşınızdan aldığınız zevkte ayrı sanırım.
Ne kadar çok şey okursanız okuyun yaşamadan bazı şeyleri öğrenmek pek kolay olmuyor. Yazılanlar üstünüze tam oturmayabiliyor. O yüzden kendinizi her şeye karşı hazırlamalısınız. Lohusalık sendromunda bu durumu daha detaylı anlatacağım…
Bu dönemde karşılaşabileceğiniz sıkıntılardan bazıları:
Kan pıhtılaşması:
Benim hamileleğim epey zor geçti. Çünkü ilk başta yediğim iğneler haricinde 8 ay boyunca kendime iğne vurmak zorunda kaldım. İlk hamileliğimde bebeğimi kaybedince detaylı testler yaptırdık ve kan pıhtılaşması sorunu ile karşılaştım. Yani bebeğiniz kanınız yeterince sulu olmadığı ve hızlı akmadığı için beslenemiyor. Bu da malum sonuca neden oluyor. Bu yüzden kanımı sulandırıcı her gün kendime iğne yapmak zorunda kaldım. Aynı insülin hastalarının iğneleri gibi. Küçükken en çok korktuğum şey iğneydi bırakın kendim vurmayı bakmaya dayanamazdım. Daha hamileyken çocuğunuz için nelere katlanmaya başlıyorsunuz bir düşünün.... ve bu böyle yaşadığımız müddetçe devam ediyor. annelerimiz sağolsun.
Gaz sıkıştırması:
Birgün bir sancı ama duramıyorum yerimde. Doktorumu aradık erken doğummu acaba deyip beni hemen hastaneye gönderdi ve nst çektirdi, bir sürü başka testler. Ama hiçbirşey çıkmadı. O kadar şiddetli ve farklı ağrıydı ki meğerse gaz sancısıymış. İnanın doğumum başladığında o kadar olmamıştı.
Kabızlık:
Sanırım hamilelikte en zorlandığım şey buydu. Gerçekten normal hayatımda da sıkıntılı olduğumdan hamilelikte ölmüştüm. O kadar da yediklerime içtiklerime dikkat etmeme rağmen. Bebeğiniz düşecekmiş sanıp çok da zorlamak da istemiyorsunuz. En iyi tedavisi sıcak suya oturmak. Ayrıca doktorunuz yan etkisi olmayan doğal ilaçlarda önerebilir.
Reflü:
Benim çok yaşadığım bir sıkıntı değildi. Zaten bunların birkaçı sizde oluyor. Hepsi birden olsa mahvolurduk herhalde. Ama hamileyken yaşanan sıkıntılardan biri. Reflü teşhisini Çınara koymuştu doktor yeni doğduğunda. İnanabiliyormusunuz 3 aylık bebeğe reflü demek. Reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu geriye kaçan sıvı hastaların bir kısmında yemek borusuna zarar verebilmektedir. Ayrı bir yazıda isterseniz bu konuyu detaylı anlatabilirim.
Kramp:
Evet benim en çok yaşadığım ve rahatsız olduğum durumlardan biride kramplardı.Sabaha doğru bağırarak uyanırdım. Bacaklarıma sürekli kramplar girerdi. Ve çok zor geçerdi. Çok ağrırdı. Doktorum zararı olmayan hatta normal zamanda da herkesin takviye olarak alabileceği MAGNESIUM Diasporal toz verdi. Bende kullandım iyi gelmişti.
Nst(Non stres test):
Sanırım son 2-3 ayım nst makinasında geçti. Son ay yapılması lazım ama ben Çınar’ın hareketlerini pek hissedemediğim için epey sık gitmiştim. 7. aydan itibaren 15 de bir daha sonra haftada bir ve son günlerde gün aşırı gitmeye başlamıştım. Maalesef çınarın tekmelerini hiç hissedemeyip o zevkten de mahrum kalmıştım. İç karnımmı genişti bilemiyorum????NST'de amaç bebeğin hareketleri ile birlikte kalp atım hızındaki artışın saptanmasıdır. Sırtüstü yatıp karnınızı açıyorsunuz, bir şeyler bağlıyorlar ve bebeğinizin kalp atış sesini dinliyorsunuz. Her seferinde stres oluyordum ta ki Çınarın kalbinin sesini duyuncaya kadar.
Şeker ve Diyet:
Hamileyken 24. ve 28. haftalar arasında şeker testi yaptırmanız gerekiyor. Hamilelik şeker hastalığını taklit edebilen bir durumdur. Ayrıca hamile kadınların bazılarınde gebeliğin seyri sırasında diyabet (şeker hastalığı) ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu durum gebelikten sonra normale dönebileceği gibi kalıcı da olabilir. Gebelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığına gestasyonel diyabet adı verilir. Ve ben de çıktı maalesef. Sonra diyetisyene gittim. Kilo kontrolü altına girip diyet yaptım.Sanırım bende de çıkmayan pek birşey yoktu. Nerdeyse her şeyi yaşamışım zor bir dönemdi..
Gelecek konu HAMİLELİKTE BESLENME ve diyet listesi……

Hiç yorum yok