HSP HASTALIĞI


Ateş, kusma ile başlayan sonra karın ağrısı ve bacaklarda döküntülerle devam eden bir durum…hastalıkları ayırmak o kadar zor ki. Hepsinin başlangıcı aynı olabiliyor. Belirtileri çok benzer. Mesela kırmızı döküntü birçok hastalık da benzer. Bizim belirtilerimiz HSP hastalığına uyuyordu. Ama her çocuk da farklı tabii, vücut reaksiyonları da farklı. Bizim ki sonradan anlaşıldı ki kırmızı döküntülerimiz  ateşten kaynaklıymış.   
Ben sizlere HSP Hastalığından bahsetmek istiyorum.  doktor değiliz ama çocuklarımız sayesinde bir sürü yeni şeyler öğreniyoruz. Ve sanırım onlar büyüyene kadar bu öğrenme süreci bitmeyecek.
İyi ki internet var. Olmasa ne yapardık bilemedim. Benim için çağın buluşu. Dünya, tıp, eğitim her şey elinizin altında. Doktorlar hiç bilmediğimiz  hastalık isimlerini telaffuz ettiklerinde hemen telefonlarımızdan arayıp okumaya başlıyoruz. En azından tedavisi olup olmadığını öğreniyoruz. Cahilliğimiz gidiyor. Çok açıklayıcı, doğru siteler var.
en açıklayıcı bilgiyi burada buldum. HSP Hastalığı   çocukluk çağında en sık görülen damar iltihabıdır (vaskülit)
"....En belirgin özelliği  karakteristik deri döküntüsüdür. Döküntüler genellikle küçük, kirmizi, toplu igne basi gibi, deriden hafif kabarik, bazen de kurdesen tarzindadir. Vücuttaki kırmızı döküntülere purpura diyorlarmış. Üstelik ilkbahar aylarında daha sık görülürmüş. Karın ağrısı, idrar ve gaita kan gelmesi gibi belirtileri de olurmuş. 5-15 yaş arası çocuklarda görülüyormuş daha çok".... Zaten 5 yaşından küçük çocuklar hasta olmasınlar onlar henüz çok minikler…
Neyse ki biz değilmişiz. Ama bu hastalığı da öğrenmiş olduk. 
Umarım yakalanan varsa çabuk atlatır. Herkese hastalıksız günler diliyorum….

1 yorum

  1. Slm çok geşmiş olsun bu hastalık sizde ne kadar sürdü şuan tamamen geştimi

    YanıtlaSil