ÖPÜCÜK HASTALIĞI / EBV VİRÜSÜ


Sağlık, doktor bloğu  gibi oldu üst üste yazılarım. Ama bu ara bizde hastanelerden çıkamadığımız için epey bilgilendik. Hastalıkları bilmemizin ebeveynler olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bilgilendirmek istiyorum. Çünkü ne kadar bilgili olursak o kadar rahat olabiliriz. Diğer türlü benim gibi şoka girip, perişan olma ihtimali de var.
2 aydır doktorlardan duyduğumuz şey EBV VİRÜSÜ 

“Epstei Bar Virüsüne akılı virüste denirmiş. Virüs bağışıklık sisteminin antikor üremesini durdurur. Böylece virüs onlarca yıl vücutta kalabilir ve sürekli bağışılık ssitemini zorladığından bağışıklık sistemi aşırı zayıflar ve bu nedenle problemsiz yok edilebilecek bakteri, virüs ve mantarlar sürekli çoğalır ve yayılır. bu virüsün kronik yorğunluk sendromuna sebep olduğunu tespit edilmiştir. Virüs tükrükle yayılır ve bulaştıktan 1-2 ay sonra önce bademcikler ve yutak bademcikleri, ateşlenme, boğaz ağrısı ve yutkunma rahatsızlıkları görülür.” şeklinde yazıyor bir sitede. Muhtemelen okullarda çocuklarımızın en çok maruz kaldığı bir mikrop…Doktorlar bu virüsü hepimizin geçirdiğini herkeste farklı bir organını tetiklediğini söylediler. Yani boğazda, böbrekte, beyinde  vb….bazı  griplerimizin altında bu virüs olabilir yani.
Öpücük hastalığı yani infeksiyöz mononükleoz (İM), daha çok çocuk ve genç erişkinlerde rastlanan; boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde büyüme ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ebstein Barr virüsü (EBV) tarafından oluşturulan enfeksiyon, tükürük ve boğaz salgısıyla çıkarılır, yakın temasla (öpücük), kan yolu ile veya enfeksiyonlu eşyalarla kişiden kişiye geçer. Yakın temasla sık bulaştığı için "öpüşme hastalığı" olarak da adlandırılır.
şöyle küçük ve önemli bir notu da eklemek istedim.
Enfeksiyonlara virüsler veya bakteriler neden olur. Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlara viral enfeksiyon, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara bakteriyel enfeksiyon denir. Hastalık sırasında antibiyotik kullanımı ise hastalığın viral veya bakteriyel oluşuna göre değişir. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik işe yaramaz…yani antibiyotikler bakterileri öldürüyor ama virüsleri etkilemiyor….virüslerin yaptığı enfeksiyonlar grip, suçiçeği vb. gibiymiş. Bakterilerin yaptığı ise idrar yolu iltihabı, bademcik iltihabı gibi….. Bazen viral enfeksiyonların üzerine bakteriyel enfeksiyon binebilirmiş de….
Ben hastalıkları uzun uzun yazmak yerine adreslerine yönlendirmeyi tercih ediyorum. Çünkü doktor olmadığım için yanlış ifadeler kullanmaktan çekiniyorum. Zaten benim yazdıklarım sadece bilgilendirme amaçlı. Çocuğunuz hasta olursa tabiy ki ilk yapılacak şey doktora götürmek…zaten daha önceki yazımda da belirttiğim gibi hastalıkların belirtileri birbirine yakın,  teşhisi zor. Tetkikler yapılmadan doğru teşhisi koymak nerdeyse mümkün değil….doktorlarımız iyi ki var, onlara çok şey borçluyuz....
Herkesin sağlıklı bir  bahar geçirmesi dileğiyle…  

-->

Hiç yorum yok