4+4+4 sisteminde revizyon

Böyle olacağı zaten belliydi de…o kadar uzman vs. herkes direndi ama yine direniş başarısızdı.
en şansız tarafı bu döneme rastlayan çocuklar. Bunlardan biri de benim çocuğum…
60+66 aylıklara revizyon geliyormuş…

Mehmet yılmazın yazısı çok anlamlı…..http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23631804.asp

diğer haberlere göz atalım:


“60-66 Aylık Çocuklar Okumayı Sökemedi.
4+4+4 sisteminde okula başlayan öğrenciler 40 dakikalık ders saatlerini kaldıramadı, çoğunluğu okumaya başlayamadı. Ders saatlerinin süresinin düşürülmesi, 60-66 ayda okula başlamak için komisyon onayı gibi öneriler tartışılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 sisteminde değişiklik yapmaya hazırlanıyor.
Vatan gazetesindeki Kıvanç El imzalı habere göre, ilkokula yeni başlayacak çocuklar için ders süresi 20 dakikaya inecek, bodrum katları oyun salonuna çevrilecek.
Bakanlığın İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nden gelen uyarılar üzerine harekete geçtiği bildirilen haberde, planlanan düzenlemelerin özellikle 1. sınıfa başlayan 60-66 aylık çocuklarla ilgili olduğu vurgulandı.
Buna göre, yeni eğitim döneminde hayata geçirilmesi düşünülen uygulamalar şöyle:
* Veli isteğinin yanında uzmanlardan oluşturulan bir komisyonun çocuklara “okula başlayabilir” onayını verecek, bu onayı alamayan öğrenciler anaokuluna gönderilecek.
Geçen sene 60-66 aylık çocuklar velilerinin kararı ile okula başlayabilmişti.
* Öğrenciler için yeterli oyun aktivitesinin yapılabilmesi için oyun alanları oluşturulacak. Boş olan bodrum katları ile çatı katlarının oyun alanı olarak kullanılacak.....

Yüzde 67’si en az bir kez altına kaçırdı

Anadolu Eğitim-Sen tarafından 2000 öğretmenle yapılan anketten de şu çarpıcı sonuçlar çıkmıştı: 

- Birinci sınıfların yüzde 44’ü boylarına uygun olmayan sıralarda bir ders yılı oturmak zorunda kaldı 

- 60-66 aylık çocukların yüzde 67’sinin en az 1 kez altına kaçırdı. 

- Üst yaş gruplarındaki öğrencilerin tamamı Nisan ayında okumaya geçerken, 66 ay altındaki öğrenciler için bu oran yüzde 18’de kaldı. Yani 60-66 ay aralığında kalan çocukların yüzde 82’si yani her 5 çocuktan 4’ü Nisan ayında okumaya geçemedi. 

- “1.sınıflarda yapılan sistem ve müfredat değişikliğine ilişkin herhangi bir eğitim aldınız mı?” sorusunu ise öğretmenlerin yüzde 65’i eğitim almadım diye cevaplarken, yüzde 31’i bu yönde eğitim aldığını ama işe yaramadığını, yüzde 4’ü ise eğitim aldığını ve işe yaradığını bildirdi.

Dinleme bozukluğu oluştu 

Edinilen  bilgiye göre MEB’in yürüttüğü çalışmalar kapsamında yeni eğitim öğretim yılında şu revizyonlar bekleniyor: 

- 20 DAKİKALIK DERS: 40 dakikalık derslere özellikle 60- 66 aylık çocuklar uyum sağlayamadı. Çocuklarda dinleme bozukluğu, dikkatsizlik gibi olumsuzluklar ortaya çıktı. Derslerde dikkati dağılan çocuklar için 20’şer dakikalık derslerin yapılması gündemde. 

- ESNEK EĞİTİM: Tüm sınıfa aynı eğitimin değil, öğrencilerin ilgi ve becerilerine göre sınıfta “esnek” eğitimin hayata geçirilmesi bekleniyor. 

- 60-70 VE 71-84: Okullarda 60-70 aylık çocuklarla, 71-84 aylık çocukların ayrı sınıflarda toplanması, yeterli öğrenci yoksa yakın okullarda birleştirme yapılması da bakanlığa gelen öneriler arasında. 

- SINIFLAR BÖLÜNEBİLİR: Birçok okulda 50 kişilik sınıflar ortaya çıktı. Kalabalık sınıflarda 1. sınıf öğrencilerinin motivasyonu sağlanamadı. Bu nedenle sınıf öğrencilerinin ikiye bölünmesi gündemde.

- SIRADA DEĞİL MİNDERDE: Çocukların klasik sıra düzeninde değil, yerde minderde veya nerede rahat ediyorsa orada ders dinlemeleri ve tek kişilik sıraların “u” düzeninde sıralanması için düzenleme yapılması olası.
Pilot uygulama olmalıydı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daha önce kamuoyuna yansıyan kapsamlı 4+4+4 raporu şöyleydi: 

- Derslik ihtiyacı giderilmeli 

- 40 dakikalık derste 60 aylık çocukların oturmaları, dikkatlerini derse vermeleri mümkün değildir. Sınıflarda 60-84 ay aralığındaki çocukların bir arada bulunması ciddi sorundur. 

- Okula hazırlık dönemlerinin 60-70 ay arasındaki öğrencilere 3.5 ay, 70 ay üzerindekilere de 1 ay yapılmalı. 

- Okul bahçe duvarları yükseltilip çizgi film karakterleri ile süslenmeli. 

- Kapsamlı düzenleme yapılmadan önce pilot uygulamalara bakılmalı. 

- Okulların fiziksel şartlarının 60 aylık çocuklar için yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.


tabii çocuklar deneme tahtası…o kadar uzman söyledi ama sonucu belli olan bir şeyden yinede vazgeçilmedi…yazık olan çocuklarımıza oluyor…onların yaşadığı zorluklar ortaya dökülmüş. Onların hayatlarını, psikolojilerini nasıl etkilendiğini nerden bileceğiz? Tabii bunun cevabını şöyle verirler eminim. "Ne olacak ki, o yaştaki çocukta ne psikolojisi"zaten böyle düşünmeselerdi olmazdı tüm yaşananlar.
Okudukça içim burkuluyor. %67’si altına kaçırmış. Çocuk okulun o sunu görmeden hop 1. Sınıf, okuma yazma öğren…bugün kaç çocuk okul öncesi eğitim alabiliyor ki? Kreşe, yuvaya gidiyor. Sonra anasınıfına bile gitmeden 1. Sınıf. Hem öğretmenlere hem öğrencilere bir haksızlıktı bu…verilen yanlış kararların her insanın hayatındaki bıraktığı iz farklı olacaktır da bunun vebalini kim ödeyecek????
-->

Hiç yorum yok