bebek büyütürken yanlış bilinenler

Çocuk Eğitimde Doğru ve Yanlışlar

Çocuğa 1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir... DOĞRU. Eskiden bir aylıkken başlanabiliyordu. Ama şimdi içindeki bir maddenin alerji yapabileceği biliniyor. O yüzden verilmiyor. İkincisi inek sütü, bağırsaklarda gizli kanama ve kansızlığa yol açabiliyor. Üçüncüsü içinde omega 3 ve omega 6 metabolitleri yok, onun için beyin hücreleri, sinir sistemi ve görmeyi sağlayan retina tabakası iyi gelişemiyor. Son olarak, yağ bileşimi anne sütüne göre farklı ve hazmı zor. Ve inek sütü, iyot ve çinkodan fakir, bu durum zihinsel gelişmeyi negatif etkileyebilir ve çinko azlığı nedeniyle bağışıklık sistemi desteklenemez.

Bebeğe 2 yaşına kadar ayakkabı giydirilmemelidir... DOĞRU. Eskiden çocuk yürümeye başladığı anda "ilk adım ayakkabısı" giydirilirdi. Ortopedik yapıda olması istenirdi. Ama görüldü ki yalın ayak yere basarsa, ayak taban kasları daha iyi gelişiyor. Bu nedenle çocukların yalın ayak dolaştırmak istiyoruz. Ya da çorap tarzı bir şeylerle. Ama ayakkabının bir kıyafet tamamlayıcısı olmasında bir mahzur yok. O ayakkabı da şöyle bir şey olmalı: Avucunuzun içine alınca kıvırabileceksiniz. 2 yaşından sonra ise ilk adım ayakkabıları öneriliyor, onların da bileğe kadar olanları...

Çocuğu 1 yaşına kadar çikolata, tatlı ve tuzlu gıdalardan uzak tutmak gerekir... DOĞRU. Sıfır tuz, sıfır şeker. Hiç yok. Çünkü yüklenme yapıyor. Damar ve böbrek fonksiyonları bakımından ikisinden de uzak durmak gerekiyor.

Çocuğu kat kat giydirmek iyidir... YANLIŞ. Kışın 3 ince kat yeter. Yazın tek kat.

"Kaliteli zaman" diye bir şey vardır... DOĞRU. Ama çocuğunuza ayırdığınız bu kaliteli zaman, günde 1 saatse, o 1 saate sadık kalın. Değiştirmeyin, azaltmayın. Çünkü bunu yaptığınız takdirde, çocuk kendini ikinci plana itilmiş hissediyor. Size olan güveni de sarsılıyor.

"Emzik verme, dişleri yamuk olur..." YANLIŞ. Eskiden böyle denirdi ama şimdi 2 yaşına kadar emziğin diş ve çene yapısını bozmadığı biliniyor. Ama 2 yaşından sonra devam edilmemeli.

”Su içirilmeli….”YANLIŞ:6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeğin, çok sıcak günlerde bile suya ihtiyacı yoktur. Çünkü, tüm gıda ve sıvı gereksinimini anne sütünden karşılar. Ayrıca, anne sütü dışında herhangi bir sıvıyla midesini gereksiz yere işgal etmek , ne kadar hijyene dikkat edilse de mikrop kapmasına neden olmak istemeyiz.

“Yürüteç Zararlımı?” EVET :Anne babalar, bazen bebeğin yürümesini kolaylaştıracağına inanarak, bazen de onun hoşça vakit geçirip eğlenmesi için yürüteç alıyorlar. Evet, gerçekten de bebekler yürüteçte hoş zaman geçirebilirler, fakat doktorunuza danıştığında bunu onaylamadığını göreceksiniz. Yürütecin, sanılanın aksine, yürümeyi kolaylaştırıcı değil engelleyici etkisi vardır. Çünkü, kolayca hareket kabiliyeti kazanan bebek, kendisi çaba harcamaya gerek duymayacak, yürüme denemelerinden vazgeçebilecektir. Üstelik yürüteçte; yürüme için özellikle önemli olan kalça ve üst bacak kasları değil, alt bacak kasları çalışmaktadır. Ayrıca, bebeğin takılıp düşme, önceden ulaşamadığı tehlikelere ulaşma riski vardır. Bebeğin emeklemesi, yerde yuvarlanması onun gelişimi açısından daha yararlıdır, hazır olduğunda nasılsa yürüyecektir

“Bebek sıkıca Kundaklamalı” HAYIR: Çünkü sıkı kundaklama kan dolaşımı için üstünün hiç boşluk bırakılmadan örtülmesi de kolay nefes alması için zararlıdır. Aynı zamanda bebeğin kusma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.
FAKAT bebeğin ilk 3-4 ayında hafifçe sarılarak uyutulması onun uykuya dalması kolaylaştırıp, kollarıyla hareket edip uyanmasını engelleyebilir. Sadece gece uykuya dalarken öneriliyor. Sırtüstü ve yan yatırılarak uyutulmasınada dikkat etmeliyiz.

"Anne sütü için tatlı yemeli": HAYIR Sütüm çoğalsın diye bütün baklava, tatlıları yemek sadece kilo aldırır. Süt yapımı için belli bir kalori yemek gerekiyor, bunuda normal yemeklerden alabiliriz. Bol su içmek çok önemli.

"Evdeki eşyaları toplama,kaldırma": HAYIR Doktorumuza sorduğumuzda hayır dedi. Yani eşyalar ortada olursa çocuğun ellemesi, istemesi gayet normalmiş. Ya kaldıracağız ya da ellemesine izin vereceğiz. Öyle alışsın, öğrensin karıştırmamayı ellememeyi demek doğru değilmiş. Bana da mantıklı geldi. Çocuk meraklı ona daha küçücükken bir şeyleri zorlamak, bastırmak pek doğru olmasa gerek.

Diğer yanlışlarla ilgili size 3 site önereceğim. Özellikle kitubi.com arkadaşımın sitesi.çok yararlı.ben sürekli takip edip okuyorum. Sizede öneririm.
www.kitubi.com
www.sagliklicocuk.com
wwww.pratikanne.com

1 yorum

  1. Elif'ciğim, çok güzel bir yazı olmuş, link verdiğin için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil