kreşe başlama ve sağlık


Her yerde en erken 3 yaş deniliyor. Çok okudum inceledim. Ama bu her çocuk için geçerli bir kural değil bence. Her çocuk farklı ve özeldir demiştim. Bazıları yaşıtlarına göre ileride olabiliyor, çok hareketli olabiliyor, çok sıkılabiliyor. Sıkılınca da huysuzlanıp, mız mız oluyor. Onun için hepsini genellemek yanlış. Benim için kreş kararı vermek epey zor oldu. Doktorun önerisi ve gerçekten Çınara yetemediğimizi anladığım için ufak da olsa 21. ayda başlattık Çınarı. Bakıcısı Makbule hanımdan da çok memnun olmama rağmen (hatta ev işlerinde de bana çok yardımcı oluyordu 1 haftadır yokkkkk çok zorlanıyorum)Ama en önemli şey Çınarın mutlu olması. Ufak vermenin bir avantajı varmış oda uyum sağlaması alışması kolay oluyormuş ve daha kısa sürüyormuş.
Geçen kış bile zor geçmişti evde çok sıkılmaya başlamıştı. Sürekli televizyon izlemek istiyordu. Oyuncaklarla oynamayı çok sevmiyor. Açıkçası bu kışı da evde geçirmesini gözüm yemedi. Kışın başlatmak da enfeksiyon anlamında çok riskliymiş. Yazın biraz bünyesi alışsın diye hemen başlatın dedi doktoru. Çünkü yazın içerde çok durmuyorlar genelde bahçede oynuyorlar ve tatilde olanlar olduğu için mevcutta az.
İsabetlimi oldu bilmiyorum henüz çok yeniyiz 6 hafta adaptasyon dönemi olurmuş. Bizim henüz 3.haftamız. arada aralar verdik üstelik. Benim düşüncem ve isteğim çocuklarla oynasın, koştursun paylaşmayı öğrensin… yalnız kalmasın evde…
Kreşe başladığından beri akşamları daha yorgun oluyor ve erken yatıyor. Yoksa çok enerjik bir halde bizi bekliyordu. Fakat bizim ne kadar enerjik olduğumuzu düşünün. İşten yorgun halde gelmişsin.
En büyük sakıncası benim için konuşamaması. Biraz biraz başladık ama, orda neler yaptığını nasıl geçtiğini tabii anlatamıyor. Birde sabahları ayrılırken ağlaması. Gerçi Makbule varken de ağlıyordu. İşe giderken hep kalbim ve aklım onda kalıyor bütün gün.
Doktoru kreşe başladığında aşağıda yazılanların olacağını söyledi:
  • İlk 6 hafta adaptasyon dönemidir
  • Sizi döver
  • Gece kabusu görür
  • Kreşte öğretmeninin peşinden ayrılmaz
  • Parazit olabilir.
  • Bugün ne yaptın?diye sormayın en sevmediği soruymuş….
  • Kreşte ağbi gibi davranılır, evde bebek gibi davranmayın lütfen…..
 2 yaşında ve kreşe başladığında
  • Yılda 16 defa ateşli solunum yolu enfeksiyonu hastalığına yakalanabilir
  • Yılda 2 defa zatüre hakkı varmışşşşşş…..
  • Her ateşlendiğinde boğaz kültürü yapılması gerekli (beta olma ihtimaline karşı)
21. aydan sonra;
Geniz eti olabilirmiş bu da horlama-ağzı açık uyuması ve gece nefes tutmasına kadar gidebilirmiş. kulak-burun-boğaz doktoruna kontrol önerdi. 
Lenf bezi çıkabilirmiş(boyun civarında şişlik)- korkmayın-10 haftada küçülürmüşşş...

Hiç yorum yok