ATEŞ

ATEŞ-ÖNEMLİİİ
Ateş çok önemli gerçekten. Geçen haftamız Çınar’ın ateşlenmesiyle geçti. Bizi çok korkuttu, çünkü ateşi bir türlü düşmedi. Su çok önemli, sıcağa yakın ılık su gerçekten rahatlatıyor. Çınar’ın ateşi düşmeyince hastaneye gittik. Orda da ekstra novalgin damla verdiler. Evde sadece calpol, fitil ve diğer pedifen gibi ilaçları öneriyorlar. Ateşle birlikte 1 gün sonra epey kusma oldu, kan tahlilinde kanında enfeksiyon(bakteri)çıktı. Doktoru antibiyotik tek doz iğne verdi ve çınar dirildi. Şükürrrrr. Zor ilk kez böyle bir şey yaşadık, alışık değilim Çınar’ın öyle baygın baygın sessizce yatmasına. Ne ağzını açıyordu, ne bir şey yiyordu, sanırım alışmak lazım çocuklarımızın hastalıklarına ve dayanıklı güçlü olmak…... Epey zor 2 günden sonra ateşi düştü. Ve Çınar oğluşum eski haline döndü hatta dün kreşe başladı.

Koltuk altı ateşi
37-37,5 arasıysa bebeğin üstünü çıkartalım, soyalım
37,5-38 arası ise calpol verelim (1 ölçek)
38 üstü ise elini, yüzünü, koltuk altını yıkayalım
38,5 ise sıcağa yakın ılık suya oturtalım (leğen yada küvete su doldurup içinde 15 dakika boynundan aşağıya sürekli su dökelim. Su soğuk olmazsa suyu seven bebekler çok ağlamazlar)
Yine 38,5 üstü ise tekrar 15 dakika yıka ve popodan fitil koy.
Ateşi düşmüyor ise calpol yetmemektedir. Pedifen, dolven, ıbufen gibi ateş düşürücülerden birini vermek gereklidir. 6 saatte bir yarım ölçek verilmelidir.
3’er saat arayla calpol ve pedifeni değiştirerek vermek gereklidir.

Not: Özellikle kulaktan ölçmeyi doktorlar pek önermiyorlar, sağlıklı değilmiş. Bizde daha rahat diye almıştık dijitallerden ama en sağlıklısı eski tarz koltuk altı dereceler.

2 yorum

  1. elif hanım benimde bir oğlum var.benim oğlumun doktoru fitili önermiyor ağızdan alınan ilaç daha mantıklı diyor.en mantıklısı ılık su ve ilaç diyor doktoru.

    YanıtlaSil
  2. evet haklısınız.sanırım yeni doğanlarda ağırlıkla fitil öneriliyor.büyüdükçe ilaç ve ılık su en doğrusu.

    YanıtlaSil