çocuklarınızla iletişim....

-->

okul rehberlik psikolojik danışmanlık öğretmeninden ebevyn- çocuk ilişkileri, iletişim sorunları konulu bir seminere katıldım. Seminerin sonunda sertifika aldım, açıkçası en keyifli tarafı buydu.
çocukla çocuk olabilmek veya onu bir birey olarak görebilmek...onun boy seviyesine inip, göz teması kurmak...bu liste çok uzayıp gidebilir...velhasıl anne baba olmak.... 
rehberlik öğretmeni bize  çok güzel bir sunum yaptı da çok beğenmekle birlikte yapmak isteyip de yapamadığınız şeylerle yüzleşince üzülüyorsunuz…2 çocukla, sabırlı, sakin ve enerjik nasıl olunur, ikisine, ev ve işe nasıl zaman yeter? halen çözemediğim  sorunlarım. Kendime sıkça Üstün Dökmen’in "en iyi anne baba sizsiniz" i hatırlatıp teselli buluyorum:))
Aklımda kalanlar:
BU SİHİRLİ 4  KELİMEYİ unutmayalım ve kullanalım....

  •             LÜTFEN
  •       SEVİYORUM
  •            TEŞEKKÜR EDERİM
  •           ÖZÜR DİLERİM
sanırım bunu yapıyoruz...
MOLA YÖNTEMİ’ ni kullanabilirsiniz….:bu yöntem hakkında daha önce “dadı” yazımda bilgi vermiştim. Oradaki ismi düşünme koltuğuydu. Çocuklar belirlediğiniz kurallara uymadığı zaman yaş*dak (5 yaş 5 dak. gibi)kadar koltukta oturup düşünmesi ve özür dileyerek kalkması… aynı hareketi yapmamak için caydırıcı oluyor gerçekten….
Haftada bir gün ANNE ÇOCUK GÜNÜ YAPIN… yaklaşık 1,5-2 saat  çocuğunuza ayırın, baş başa kalın….
ya da  HER GÜN EN AZ 15 DAKİKANIZI AYIRIN…
Çocuğunuz size nasıl resim yapıp hediye ediyorsa sizde onu ödüllendirmek için ona RESİM YAPIN. Bu çok hoşuma gitti hemen yapacağım….
Çok güzel davranışları ya da başarıları için ona özel BELGE HAZIRLAYIN…BÜYÜK ÖDÜL BELGESi gibi….
AİLE GÜNLERİ TOPLANTILARI düzenleyebiliriz. ben henüz çocuklar küçük, erken diye düşünürken öyle olmadığını öğrendim. Evde ortak kararlar vermek adına güzel…
Kardeş ilişkilerinde daha önce 1 yaş için kural konmaz ki diye yazmıştım ama konabiliyormuş. Bunu da öğrenmiş oldum. 
Sanırım çocuk sayısı hiç önemli değil, öğreneceklerimiz hiç bitmiyor. Hatta bazı bildiklerimiz yalan, yanlış olabiliyor. Bilgi dünyası da karışık bugün doğru olan yarın değişebiliyor.
Çok okuyup araştıran anneler olabilmemiz dileğiyle….

Hiç yorum yok