çoklu zeka yetenek alanları

Kreşte  ailelere çocukların durumuyla ilgili bilgi veriyorlar, bir test  yapmışlar. ÇOKLU ZEKA yetenek alanları testiymiş. Açıklama kitapçığında söyle açıklıyor:
“Her çocuk bir ya da birkaç alanda gelişim potansiyeline sahiptir. Beynimizde de bir tek bilgisayar yok, birden fazla bilgisayarlar vardır. Bunlara çoklu zekalar denmektedir....”Özetle çocuğunuzun nelere daha yatkın nelere daha uzak olduğunu anlatan bir test. Bütün aileler bunu çok merak eder zaten.
klavuz her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz bir kitapçık. Testin sonucuna göre çocuğunuzun yetenek alanlarının özellikleri, neler yapabileceği, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığı, geliştirmek için neler yapmanız  gerektiği gibi bilgileri içeriyor. Klavuzda her bölüm için göstergeler, ilgiyle katıldığı çalışmalar, materyaller, öğrenme yolu, meslek alanları ve geliştirmek için başlıkları bulunuyor. Yetenek alanlarını yediye ayırmışlar:
1. Sözel-dilsel yetenek alanı
2. Mantıksal Matematiksel yetenek alanı
3. Görsel-uzamsal  yetenek alanı
4. Kişisel-İçsel yetenek alanı
5. Sosyal-kişilerarası yetenek alanı
6. Müziksel-ritmik yetenek alanı
7. Bedensel-Kinestetik yetenek alanı
Bu testi nasıl uyguladıklarını sordum. Çocuklara resimler gösteriyorlar ve hangi resmi seçeceğini soruyorlar. Mesela “tek başına olanmı yoksa ekip olanmı?”  gibi. Buna göre de bir değerlendirme yapılıyor.
Bu epey önemsenen bir konu. Güzel ve başarılı buldum. Tam net olarak yüzde yüz sonuçları kesin olmamakla birlikte çıkan neticeler çocuğunuzla çok da farklı değil. Doğru çıkıyor diyebiliriz. çınarın bedensel ve soysal yetenek alanı iyi çıkmış.
Belki bunu düzenli yapıp birkaç yıl gözlemlersen ileride hangi konulara yatkın ve yetenekli olduğu konusunda ışık tutabilir diye düşünüyorum. Zaten amaç da bu.  
İnternette bu konuda epey bilgi var. biri de http://cokluzeka.com/ özellikle görsel anlamda çok güzel tablolar, çizelgeler yapmışlar…
Bilinçli olarak yeteneklerine göre çocuklarımızı geliştirmek, yönlendirmek ileride daha başarılı ve mutlu bireyler olmaları için çok önemli bir konu.

2 yorum

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. bende okul öncesi öğretmeniyim. yeni bir blog sitesi açtım. siteleri ziyaret ederken de sizin sitenize rastladım. gerçekten bir ebeveyn olarak çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. tebrik ederim. sizi de sitemde görmeyi çok isterim.

    http://birdunyazeynep.blogspot.com/

    YanıtlaSil