bilinmeyen sanatlar…


tezhip sanatından
katı sanatından 
Neler var neler bilmediğimiz, görmediğimiz eski sanatlardan…ama sadece bu emeği verenler, bu işin içindekiler farkında. Oysa ki toplumda da farkındalık yaratılıp herkesin bu sanatlara sahip çıkması sağlanmalı. Çünkü hepsi el emeği, göz nuru, emek harcanan çok meşakkatli sanatlar. Yabancılar bu konulara çok önem veriyor. Onlar için böyle sanatlar çok özel ve değerli. Bunlar bizim geçmişten gelen sanatlarımız. Ebru, tezhip, minyatür, katı sanatları gibi. Ebru en bilineni, en çok reklamı yapılanı sanırım. Çınarlar kreşte de ebru yapıyorlar. Çiniler, cam boyamalar… Geçenlerde bunlarla ilgili vakıf eserleri müzesine bir sergiye gittim çok hoşuma gitti. İnanılmaz eserler vardı. o kadar farklı resim tabloları vardı ki. Özel tekniklerle yapılmış. Görülmeye değerdi.
Ayrıca bir bahçe içerisinde yer alan müze binasının arka kısmında personel ve müze  ziyaretçilerine hizmet veren bir kafeteryası bulunmakta. Çok hoş bir mekan herkese gidip bir salep içmesini öneririm. Ankara’da böylesi hoş mekanları bulmak kolay değil.
http://www.mekan360.com/360fx_ankaravakifeserlerimuzesiavem-anasayfa.html
Ayrıca benim gitmek istediğim hoş bir mekan olarak adını duyduğum cer modern’den bahsetmek istiyorum. Yemek yerinin de şık olduğunu duydum en kısa zamanda gideceğim. Ayrıca modern çağdaş bir müze. Çok güzel sergiler açılıyor. Eski tarihi bir mekanı restorasyonla modernleştirmişler. Resimlerden öyle görünüyor.  
http://www.cermodern.org/
CER MODERN...
Ankara Hamamönü sanat sokağında bu sanatların birçoğunu görebilir atölyelerde sanatları öğrenme imkanı bulabilirsiniz. Sanırım facebook sayfası var, ziyaret edebilirsiniz.  
Ayrıca Tempo turun Ankara içinde müzelere bedavaya gezileri var, katılabilirsiniz. Tempo turun sitesinden takip etmek gerekiyor. Ankara'da görmeniz gereken çok farklı, güzel müzeler var...
Müze demişken bir dergide yurtdışında çok ilginç müzeler olduğu yazıyordu. Ondan bahsetmeden geçemeyeceğim. Hamamböceği müzesi, tuvalet müzesi, işkence müzesi gibi…Türkiyede de Avanosta saç müzesi varmış…siz bu isimlerden hayalgücünüzü kullanıp neler olduğunu bir düşünün isterseniz…J

Hiç yorum yok