evde çocuk güvenliği

Çocuğunuz evde güvende mi sayıyorsunuz? gazete yazısını okudum. Çok muhim gerçekten. Tüm dünyada ev kazalarından ölen veya yaralanan çocuk sayısı hiç de az değilmiş. Bu işi yapan özel firmalardan bahsediyor. mesela Türkiyede de Safe T Child diye bir firma evinizi çocuklarınız için güvenli hale getiriyormuş.  
Bende neler yaptım diye düşündüm. Epey önlemler almışım.
En önemlisi pencereler. Çınar henüz 1 yaşına girmeden 10. katta oturduğum için endişelenmeye başlamıştım. Ve pencereden anlayan birilerini çağırıp ne yapabileceklerini sorduk. Üstlerine özel bir mandal gibi bir şey taktılar. Çocukların pek kolay açamayacağı bir şeydi. Tüm pencerelere yaptırdık. evi havalandırırken bile korkuyorum bir anlık bir şey işte. Gerçekten yüksekte oturmak çok dezavantajlı, kesinlikle birtakım önlemler almanız gerekiyor. Mesela pencere önünde hiç koltuk, kanepe yok. Doktorumuz söylemişti zaten bizde önceden evin şeklini değiştirmiştik. Camın kenarında olan koltuklarımı içeriye aldım oraya masayı koyduk. Gerçi artık sandalyesini ya da taburesini alıp biryerlere çıkmaya çalışıyor ama yinede pek ulaşamıyor henüz. Birkaç aydır dış kapıyıda açar oldu. O yüzden üstteki mandalını kilitliyoruz. Asansörde tehlikeli çocuklar için.
Bir dönemde televizyona takmıştım. Elleyip sarılıyordu. Üstüne düşecek diye endişeleniyordum. Alt sehpasını kaldırıp orta sehpamızı tv altlığı yaptık. Şimdi çok daha güvenli. Zaten orta sehpanın kalkması şarttı. Sivri köşeleri ve alanı kaplamasıyla pek güvenlikli değildi. Kenarlarına yapışkan yumuşak şeyler alıp taktık ama çınar onları hep çıkardı söktü. bir işe yaramadı yani.
Birçok süs eşyasını kaldırdım. Hatta masanın üstünde vazonun içinde renkli taşlar vardı. Onların ilgisini çektiğini gördüm. Oynamak istediğini. Ve hemen içini boşaltıp kaldırdım.
Deterjanların hepsini alıp üstteki dolaplara koydum.
Bazı mevsimler zehir salgı bırakan çiçeğim vardı. Böyle bir şey olduğunu duyunca hemen attım. Bir iki canlı çiçeğim kaldı evde. toprakları henüz ilgisini çekmiyor. Toprakda boğulma tehlikesi taşıdığından tehlikeliymiş.
Ocağın ön gözüne 2 yıldır çay, su vs.sıvı bir şeyler kaynatmıyorum. Hatta olabildiğince bir şey bırakmıyorum.
Bebek karyolalarıda çok önemli. Alırken boyasına, yan dikme aralıklarına dikkat etmek gerekiyor. Arasında sıkışması sözkonusu olabilir. Üstüne astığınız oyuncaklar bile önemli. Belli bir aydan sonra çıkartmak lazım.
Ayrıca nohut, leblebi, boncuk gibi küçük boğulma tehlikesi olan malzemelere de dikkat.
Birde dolanan şeyler. Mesela emzik askısı ya da yelek ipi gibi. Gerçi yeleklerin düğmeleri de tehlikeli, koparıp, yutabilirlermiş.
Mutfaka dolaplarına, çeşitli çekmecelere bebek mağazalarından aldığımız koruyucu mandallar, yapışkan tutucular taktık. Özellikle içini karıştırmasından öte mesela çekmeceyi çekince yada kapatırken elinin sıkışması, kapının aralığına parmaklarının sıkışması gibi konular önemli. Ya da yanlış bir şey ağzına sokması, yemesi mutfakda.
Poşetler, kova, küvet gibi kaplar ve yaşına uygun olmayan oyuncaklar da risk taşıyan grup.
Artık birçok mağazada çocuk güvenliği ile ilgili aparatlar satılıyor. Hele eviniz iki katlı, havuzlu falan ise daha çok önlem almanız gerekmektedir.
artık bunları o kadar kanıksamışım ki sanki hep böyle yaşıyordum gibi geliyor. şimdi yazınca çınarla birlikte evde ne çok değişiklik yaptığımı fark ettim. Evim artık eski evim değildi. Belki hiç şık veya hoş değil ama en önemlisi çınardı. Onun güvenliği.

Hiç yorum yok