Ek gıda kuralları

EK GIDA KURALLARI
Gülümseyerek yedirin (yalvaran gözlerle ve kaygıyla bakmadan)
Dik oturtun
Kaşıkla besleyin(meyve suları dahil)
Ek gıdayla birlikte gayta (dışkı)rengi, kokusu ve kıvamı değişir. Gayta daha yeşil, daha koyu kıvamlı ve pis kokulu olabilir.
Kabız olan çocuklara gün kurusu kayısı kullanılır. (4-5 adet gün kurusu kayısı bir su bardağı suyla kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir ve rondoda çekilir. Altı aya kadar günde 1-2 çay kaşığı, altı aydan sonra 1-2 tatlı kaşığı meyve ya da yoğurduna karıştırılır.
Ek demir (kan damlası) beş aydan sonra kilo başına bir damla olarak başlanır. İlaç gayta rengini siyaha boyar. Hastaların %70-80’inde kabızlık yapabilir. Az bir kısım hastada dişleri boyayabilir. Bu durumda demir preparatı değiştirilir.
Demir damlası herhangi bir gıdaya karıştırılmadan, herhangi bir öğünden yarım saat önce tek seferde verilir.
Çiğneme fonksiyonu 18 ayda gerçekleşir. Bu döneme kadar pütürlü gıdaların yutulması sırasında sorun yaşanabilir. Bu durum bebeğin katı gıdaları yiyemeyeceğini göstermez. İlk beş ay boyunca anne sütü ya da sıvı mama gibi gıdalarla karşılaşmış bebeğin birden bire pütürlü gıdaları yemeyi tolere etmemesi normaldir. Bu nedenle ilk başlanan ek gıdalar meyve suyu gibi daha homojen gıdalar olup 7-8 aya kadar bebeklerin öğünlerinin hazırlanmasında blender, süzgeç gibi araçların kullanılması gerekebilir.
Doğumda bebeğin beş duyusundan tam gelişmiş olanlar koku alma, işitme ve bir yere kadar da dokunma duygusudur. Tat alma duyusu ve görme ise zaman içinde olgunlaşır. Dokuz ay bitene kadar bebeklerin tat alma duyuları olgunlaşmadığından “tadını alsın” amacıyla verilen ve aslında bebek için zararlı tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Aylarca anne sütü almış bebeğin ilk başlanan gıdalara tepkili olması normaldir. Bu nedenle ek gıdalar anne sütünden en az 2-2,5 saat sonra verilir.
Ek gıdaları hazırlamak için kullandığımız sebze ve meyvelerin organik tarım ürünleri olması tercih edilir. Piyasada bulunan kavanoz ya da kaşık mamaları rutin olarak kullanılmayıp sadece zor durumlarda (hazırlayacak kimsenin olmaması, malzemenin olmaması, yada ev dışında, yolda olunması vb)kullanılması.
Her yeni ek gıdayla birlikte bebeğin cildi kontrol edilir. Döküntü(kızarık noktalar), kızarık kuruluklar, pullanmalar olası alerjiye işaret edebilir.

9 aydan sonra Beslenme kuralları
Lezzet: Dokuz ayından sonra çocukları lezzetle tanıştırıyoruz. Çünkü tat duyuları olgunlaşıyor. Tuz iyotlu olduğundan ve büyüyen beynin iyot ihtiyacı olduğundan başlanır ve yemek ocaktan inip soğuyunca bir tutam atılır. Tuz mutfağın en serin ve ışık almayan bir yerinde saklanır.
Sofraya aileyle oturma: Bu aydan sonra ebeveynlerin yemekleri acılı ya da salçalı değilse sularına ekmek bandırıp elimizle bebeklere yedirebiliriz. Ayrıca salata sularına batırılmış ekmekleri de yedirebiliriz. Ayrıca bebekleri akşam yemeğinde sofraya bizimle oturtup önlerine bu salataya ve yemeğe batırılmış küçük ekmek parçalarını da koyup iki parmağıyla oynamasına ağzına götürmesine yere atmasına ya da ağzımıza vermesine izin verilir.
Katı-sıvı ayırımı: Dokuz aydan sonra bebeklerin katı-sıvı ayırımları gelişir. Bebek tek tek elle yemekten hoşlanır ama aynı gıdayı yarı sulu yarı sıvı bir yemeği çatalla ezip kaşıkla yedirildiğinde bebek yutamaz. Çünkü onların grisi yoktur. Kısaca pirinci tek tek elle kolayca yiyen bebek, pirinçli rondolanmış bir çorbayı yerken sorun çıkarabilir. Yani sıvılar sıvı katılar katı olarak ve elle yedirilmelidir.
Anne sütüne düşkünlük: Bu aydan sonra bebekler anne sütüne daha da düşkünleşip ek gıdaları yemede sorun çıkarabilir. Gerçekte 9 aydan sonra anne sütünün besin değeri neredeyse yoktur ve anne sütü daha çok bağışıklık destekleyicisi olarak kullanılır. Bu nedenle özellikle gündüz anne sütünden çok ek gıda vermeye özen gösterilmelidir.
Sık yemek istememe: Bu aydan sonra bebekler günde 3-4 öğün yemek isterler. Bazı bebekler 4 saatten erken yemek yemek istemezler. Bu nedenle sabahla öğle arasındaki ara öğün kaldırılarak meyveler yoğurda eklenip verilebilir. Ya da yoğurt öğlen yemeğinin yanında verilip ikindi meyve verilebilir.
Parmak gıdalara düşkünlük: Bebekler elle yedirilen yemekleri kaşıkla yedirilenden daha çok tercih ederler. Hatta kendileri de parmak kullanabildikleri için önlerine konulmuş ve parmaklarıyla kavrayabilecekleri gıdaları severek yerler. Bu nedenle akşam yemeklerinde aile ile sofraya oturup önlerine yassılanmış tavuk budu, balık ya da ızgara köfte konduğunda (kavrayabilecekleri kadar küçük parçalara ayrılmış)severek yerler.
Gıda değişiklikleri: Bu aydan sonra kuzu eti, keçi ya da koyun peyniri serbesttir. Bebekler bamya, pırasa, yeşil soğan, enginar gibi sebzeleri tadabilirler.

Hiç yorum yok