Kıbrıs tatilinden güzel tatlar….güzel lezzetler…

Bayramda güzel bir Kıbrıs tatili geçirdik. Şansımıza havalarda, denizde mükemmeldi. Kıbrıs denizinin üstüne tanımam zaten. Pırıl pırıl, denizin içi görülür, tertemizdir. Hergün farklı bir koya gittik, denizin tadını çıkardık.
Tabii sadece denizin değil yemenin de tadını çıkardık. Bir yeri keşfetmek için otelden ziyade ev, arkadaş ziyareti daha iyi oluyor. Özellikle yöresel lezzet ve tadları almak için en güzeli ev gerçekten. Bizi çok iyi ağırlayan ve güzel bir tatil geçirmemize vesile olan kadim dostum ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Kum, deniz ve güneşin yanında bolca da yerel lezzetlerden tatdık. Hem sağlıklı hem de lezzetli ve doğal olan beslenmeyi çok sevdim. Keşke şehirlerde de böylesi  beslenebilsek…Çocuklarında bahçeli bir ev, deniz, meyve-sebze toplama derken çok hoşlarına gitti bu tatil. 
Yediğimiz ve meşhur olan yerel  lezzetlerden yazmak istedim: 
Yemekler;  
pullez
kolokas
Kolokas bitkisi ve yemeği; Alanya ve Gazipaşa’da gölevez deniyor bu bitkiye. Ben oradan biliyorum. Kışın bolca yediğim faydalı bir sebze. Patatese benziyor tadı ve şekli. Patates gibi etli yemeği yapılıyor.

Pullezsebzesi de yine patatese benzeyen ama daha çok kızartması yapılan bir sebze.

Kıbrıs Patatesi; tatilimize damgayı  vurdu. O kadar lezzetli, güzel patatesi varki Çınar bayıldı. Ve hergün ev yapımı, ince ince dilimler, özel kızarmış patates sipariş etti ve teyzesi de ona yaptı, yedi.

Molehiya bitkisi ve yemeği; Ispanağa benzer bir sebze. Yemeği yapılıyor.
molehiya


Şeftali kebabı; Kıbrıs’a özel. Şeftali ile bir ilgisi yok. Yapan kişinin adı Şef Ali imiş. İsmi zamanla Şeftali olmuş. Koyun gömlek denen, koyunun zar gibi iç derisine sarılmış köfte diyebiliriz…mangalda yaptık ve çok güzel yedik…
şeftali kebabı






Humus’ta;  Akdenizde meşhur bir mezedir. Kıbrıs’ta da öyleydi. Her gittiğimiz yerde yemeğin yanında nohutla yapılan humus ikram ediliyordu.

Zeytinyağlılar;

İç börülceyi; zeytinyağına koymuşlar çok lezzetli.
Çiçek dolması; Balkabağının çiçeklerinden yapılan dolma. Farklı bir lezzet.

Tatlılar;
Ceviz macunu,Cevizler tam olmadan yapılıyor. Zor, zahmetli bir iş. Ama sonuç mükemmel lezzet.
Turunç macunu, turunç reçeli gibi…  

Sini katmeri;Yediğim en hafif şerbetli tatlılardandı. Balla yapılmış, çok güzeldi.
Meyveler;
Babutsa, bahçede yetişen, çok dikenli bir meyve. Ayıklaması zor, hatta yemesi de. Çekirdeklerini çiğnemeden yutuyorsunuz. Ama tadı güzel. Zahmetli bir meyve olduğundan mı  bilemiyorum çok şifalıymış.  
İncir'de, patates kadar tatilimizdeki en önemli lezzetdi. Bahçede dalından koparıp, sabah akşam tatlı incirleri yiyip, doyduk doğrusu.
Pekan ceviziçok lezzetli. İncecik kabukları var. Şekli bizim cevizlere göre daha ince, uzun…
Hellim peyniri, Zeytin ve zeytinyağı, Üzümünü atlamadan geçmek istemiyorum. Kıbrıs'la özdeşleşmiş ürünler. Akdeniz’de zaten herkes kendi zeytinini, doğal ve çok lezzetlisini yer genelde. Alanya ve Gazipaşa’da da böyle. 
Kıbrıs üzümü de nerdeyse erik kadardır. Kocaman, kırmızı kırmızı. Lezzetli, tatlı…
Bunlardan bazılarını Türkiye’de bulmak artık mümkün. Mesela ceviz macununu. Kıbrıs’a giderseniz bu lezzetleri tadmanızı öneririm. 
-->














1 yorum