Çocukların bitmeyen sendromları…

            Nil 3, Çınar 7 yaşında. Ve sorunlarımız var tabii. Bir bakayım bu yaşın özelliklerinde neler var neler yok dedim ki demez olaydım. Her iki yaşta da sendrom varmış meğerse. Bende bu yüzden hafiften delleniyormuşum bu aralar. Daha 2 yaşı yeni atlatmıştık. Hani okula başlayınca rahatlayacaktık derken kendimi burada yazıp dertleşirken buldum yine. Her yaşta sendrom var herhalde. Böyle üniversiteye kadar gider.
            Tabii bu iki yaşda da çocuğum olması da ayrı bir şans benim için:)) Kardeş yaş farkı 3-4 yaş iyi diyenlere inanmayın. En az 5-6 yaş ara verin ki tahammül, sabır gücünüz tekrar yerine gelsin. Hele kavgaları yok mu???geçen blogcu anne de kardeş kavgaları ile ilgili çok hoş bir yazı yazmış. Hem okudum hem güldüm. Biz anneler hepimiz aynı şeyleri yaşıyoruz.
http://blogcuanne.com/2012/12/10/kardes-kavgasi-kurallari/
            2 bunalımlı çocukla, sakin bir anne nasıl olunabilir kiJtabii bu işin şakası. Bunalım diye yazdığı için ben de kullandım. Bana göre dönemsel yaş özellikleri.İkisi de ayrı tellerden çalıyor, rahat, umursamaz bir tavır içindeler.. Kolay geçmese de büyüyorlar ve geçiyor bu zamanlarda diye teselli bulmaktan başka çare yok şimdilik.

3-4 YAŞ BİRİNCİ BUNALIM, 6-7 YAŞ İKİNCİ BUNALIM dönemiymiş…biraz daha irdeledim ve epey bir şey çıktı. En önemlisi bu dönemleri rahat atlatmak. Yoksa ileride bunların sıkıntıları daha ağır olabiliyormuş.  

“Birinci bunalım dönemi(3 yaş) sürekliydi (kesintisizdi), ikinci bunalım dönemi (7 yaş) de süreklidir (ke­sintisizdir). Yani çocuk bu krizden çıkana kadar kriz durmaksızın devam eder. Oysa bundan sonra görülecek olan kriz dönemi sürekli değildir, iyileşme, nüksetme saf­halarını gösterir. Bir ve ikinci bunalım dönemleri kısadır, ortalama olarak ikişer yıl diyebiliriz. Buna karşılık üçüncü bunalım dönemi 10-13 yıl sürecektir. (Ergenlik Dönemi)”

İşte bu son dönem (üçüncü-ergenlik) ne yapacağız onu merak etmiyorum:)), anı yaşayalım en iyisi…
bazı alıntılar yaparak yazdım. Daha detaylı bilgileri web adresinden edinebilirsiniz.
Her evrede çocuk büyütürken 5 kural olan; SEVGİ, TOLERANS, OTORİTE, SABIR, İNANMA gereklidir ve unutmamak gerekir.

3-4 yaş özellikleri
“Bu döneme, "Özgürlüğe karşı birin­ci atılım", "Birinci kaprisler çağı", "Egosantrik dönem", "3 yaş bunalım dönemi" gibi isimlerde verilmektedir. Çocuk, ego'sunu, yani benliğini bu dönemde keşfeder. Bu keşif iyi olamaz, başarılı atlatılamazsa, halkın egoist dediği, bencil bir tipin ortaya çıkması çok doğaldır. Ortaya çıkan daha sonra giderilebilmesi ancak uzman yardımlarıyla o devrede veya daha sonraki ay ve yıllarda derinlemesine çalı­şılarak mümkün olabilmektedir.” 

Nille yaşadıklarımız:

  • ·         Dediğini yaptırma isteği…hem de anında
  • ·         Ağlayarak, mız mız  her şeyi isteme…
  • ·         Hep ilginin onda olması. Yoksa telefon bile konuşturmuyor…
  • ·         Kıyafet, ayakkabı vs. seçme…Mesela elbiseden başka bişey giymeme, kendi seçtiklerinde ısrar etme. Öyle önüne iki seçenek falan koymayla olmuyor. Onları yana atıyor kendi benim giyme dediğimi inatla istiyor.
  • ·         İnanılmaz inat. Her şeye hayır demesi. Ne söylersek tersini isteme….

6-7 yaş özellikleri
"Hürriyete karşı ikinci atılım", "Yedi yaş bunalım dönemi", "İkinci kaprisler dönemi", "Sosyal benliği keşfetme aşaması"dır.  Bu dönemde çocuk sosyal benliğini keşfeder. Ben kimim, etrafımdaki bireyler kimdir, benimle onlar arasındaki mesafe nedir? Çocuk bu devrede sosyal bir varlık olarak toplum içerisindeki yerini alma krizi içerisindedir. İnsanın adaptasyonu için bu da önemli bir evredir. Bireyin sosyal ve asosyal bir tutum ve davranışa yönelmesi, iyi, yeterli ve dengeli insanî münasebetler becerisi kazanabilmesi isteniliyorsa bu ikinci kriz dönemini, sosyal benliği keşfetme yıllarını ailenin iyi değerlendirmesi ve çocuğunu uygun yönlendirebilmesi gereklidir.
İkinci kaprisler döneminde çocuk kendini çeviren so­mut dünyaya hükmetmek sevdasındadır. Sahip oldukları her şey onlar için değerlidir bu nedenle bazen sevdiklerini kaybetmek, evlerini kaybetmek veya sahip olduklarını yitirmek gibi düşünceler içine dalarak ciddi endişe yaşarlar.
Okul çağına gelen çocukların kemikleri sertleşmeye başladığından ve kemikleşme için fosfor ve kalsiyum mineralleri gerektiğinden kalsiyum yönünden zengin beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Kemik gelişimi 20 yaşına kadar sürer."


Çınar’ında 6 aydır bacaklarında ağrıları oluyor. Sanırım kemikler uzadıkça ağrı yapıyor…
Çınar’la yaşadıklarımız:

  • ·         Ders çalışma, özellikle boyama yapmak ve yazı yazmak istememesi
  •              Kitap okumaması
  • ·         Kendi kafasına göre kararlar vermesi ve bizi dinlemeyip yapmak istemesi
  • ·         Sorumluluklarını yerine getirmeme, oyuncak toplama, kıyafetlerini kaldırma, dişlerini fırçalama, saatinde uyuma vb.
              Umarım arada bir nefes almaya zamanımız olur. Bir daha ki sendrom ne olur birkaç ay ara ver. Daha bunu atlatamadık. Arka arkaya sendromlar yaşayınca haliyle biz ebeveynler de yoruluyor. Birileri de bize yardım etse değil mi??? Ne yaparlarsa yapsınlar onlar canımız, herşeyimiz...çabuk büyüyorlar zaten...sağlıkları iyi olsun da biz anneler başka birşey istemeyiz...
-->




Hiç yorum yok