Amerika'da alışveriş...

Amerika'da en keyifli şeylerden biri de alışveriş yapmak. Markalı ürünleri ucuza almak çok keyifli. Tabii buraya gelincede markalı ürünler size inanılmaz pahalı geliyor ve hiç birşey alasınız gelmiyor.  Yani  sadece alışveriş için bile gidilebilir. Gerçi sırf alışveriş için biraz uzak ve zahmetli bir yol olsa da:)) Gerçekten markalı, kaliteli ürünleri ucuza alabilmek keyifli bir alışveriş oluyor. Artık Türkiye'de de tüm markaları bulmak mümkün. Fakat fiyatlar çok farkediyor.
Ama öyle 3-5 dolara markalı bişeyler bulabildiğimi söyleyemeyeceğim. Markalı en ucuz indirimli ürünler en az 10 dolardan başlıyordu. Tabii birde toplu alışveriş yapıyorsunuz. 4 kişilik ve hediyeler derken ne kadar ucuz da olsa iyi bir bütçe ayırmanızı öneririm.

Yılın belli dönemlerinde markalarda Clerance indirimi oluyor.

Mağazalarda puan olayı var. Neredeyse her mağazanın indirim kuponları oluyor ve alışveriş yapınca ekstra indirimler uyguluyorlar. Bizde sadece Boynerde böyle bir uygulama oluyor sanırım. 

Etiketlere kdv dahil olmuyor, kasada ekleniyor. Yani baktığınız ürünlerin üstüne kdv oranını ekleyip fiyatını hesaplamanız gerekiyor.  Vergiler her eyalette değişiyor. İndianapoliste %7, chigago da % 10.

GİYSİ/GÜZELLİK/AYAKKABI-ÇANTA
Ünlü ve büyük Mağazalardan örnekler:
Kohls Çocuk ürünlerinde indirim zamanı çeşit bulabildiğim bir büyük mağazaydı. Birkaç bildik markanın ürünleri var. 
Tjmaxx en poüler mağaza. Bizim Boyner mağazaları gibi. Ürünler hep marka ve hoş şeyler bulabiliyorsunuz. 
Nordstrom rack çok ucuz bir mağaza olmamasına rağmen ben gittiğimde indirim vardı ve birçok markalı ürünü ucuza alabildim. 
Maycs Birçok ünlü markanın satıldığı yine boyner gibi bir mağaza. Ama tjmaxx a göre daha lüks ve pahalı.
Target Büyük bir mağaza...Bu mağazalarda kozmetik, ayakkabı, çanta, kıyafet, oyuncak vs. ne ararsanız var....
Marshalls Büyük bir mağaza... 
Ulta beauty güzellik kozmetik ürünleri satan bir dükkan. Ben No7 diye bir nemlendirici serisi aldım, kendi markalarının makyaj ürünlerinden aldım.
Dsw ayakakbıcıyı sevdim. Marka ayakkabılar clerance dönemi belli bir reyonda ayakkabı numarana göre ayırmışlar. Kendimi kaybedip epey almak istesemde taşımasının zor olduğunu düşünerek tuttum kendimi.
Dollar tree herşey 1 dolar ve altı. Burası 5 dolarlık mağazadan güzel bence. Tabii yine ıvır zıvır dolu ama işe yarayabilecek şeyler oluyor. Bu mağazalarda marka falan yok tabii:))
Five below 5 dolarlık mağaza. Ne alırsan 5 dolar ve aşağısı. Tabii daha  çok ıvır zıvır var. Çınarın en sevdiği mağaza. Şeker çikolata da doluydu ve bayıldı:))
Çantalar Guess, Michael kors, Calvin klein ve Tommy hilfiger. Hepsi bizim ülkemizle kıyasladığımızda ucuzdu. Ama en ucuzu Tommy Hilfiger. 25-50 arasında dolar güzel çantalar  bulabiliyorsunuz. Çantalar için en uygun yerde Tjmaxx daydı.


Yolunuz düşerse bu mağazalara bir bakın derim yani. Türkiye'deki markalı ürünlerin fiyatlarıyla çok farklılar...Ayrıca Türkiyede bildiğimiz mağazalardan alışveriş yaptıklarımdan örnekler ve tavsiye ettiklerim şunlar;
Gymboree Çocuklara en çok buradan alışveriş yaptım. Hem güzel ürünler vardı hem de ucuzluk vardı.
Carter's bebek ve çocuk mağazası. İndirim vardı ve güzel şeyler bulabiliyorsunuz. Ama ağırlıkla bebek ürünleri var. 
Gap mağazası da güzeldi. Fiyatlar indirimliydi. Zaten buradan 2 kazak almışım iyi ki almışım.
Bath body works markası Türkiye'de çok pahalı. Orada gerçekten ucuz. Ama 1 kere gidebildim. Victoria secret ve bu mağazada bazı dönemlerde inanılmaz indirim oluyormuş ama bana denk gelmedi.

Outletlerde ve avm lerde her markanın mağazası var. Adidas, nike, the north face, tommy hilfiger, lacoste, nine west, columbia, nautica, guess, michael kors vb....

ELEKTRONİK
Elektronik de bu büyük mağazalarda bulmanızla birlikte Best buy  mağazası en iyi seçenek. Iphone tabiy ki Türkiyeye göre ucuzdu. 7plus 1500tl kadar. Ipad çok iyiydi 300dolar. Apple watch lar çok güzeldi. Elektronikte herşey daha uygun özetle.
Ayrıca internetten e-bay dan da satın alabiliyorsunuz. Özellikle ikinci el güzel ürünler bulabiliyosunuz.
İnternetten alışveriş çok yaygın. Eğer sizden birşeyler isteyen olursa internette web sitesinden ürünü almasını sadece adres kısmına Amerikada kaldığınız yerin adresini yazmayı önerin. Mesela Amazondan bu şekilde çok rahat oluyor. Yoksa diğer türlü sipariş almak sıkıntılı. Mağazalar uzak, ucuz bulmak kolay değil.

EV
Ev dekorasyon mağazaları da birbirinden güzeldi.
Home goods mağazasından minik tencereler aldım. Bazı tencere ve mutfak malzemeleri markaları da ünlü ve çok kaliteli. Ben cuisinart marka tencereler ve kitchen aid mutfak aksesuarları aldım. Çok hoş ürünler vardı. Gerçi bizde de var böyle mağazalar tabii. Ama pahalı:))

Ashley Home Store mağazasına hayran kaldım. Kumaşlar, ev dekorasyon ürünleri, tablolar, süsler vs. tam bir tuhafiye dükkanı. Ama o kadar güzeldi ki. Kocaman, ferah, düzenli, çeşit o kadar çok,  rengarenk. En çok cadılar bayramı süslerini beğendim. O kadar düzenli ve hoştu ki bizdeki ufacık sıkış tıkış tuhafiye kumaş mağazalarını düşününce çok farklı geldi. Süpermarketin içi tuhafiye ürünleriyle dolu olanıydı bu.



OYUNCAKLAR
Oyuncaklar da Türkiye'ye göre ucuz. Ve tabii en son çıkan oyuncaklar burada. Henüz Türkiye'ye gelmemiş olanlar. Lalalopsy bebekler, lol suprıse bebekler harikaydı. Tabii aldık hepsinden. Lol suprise bebekleri geçende d&r gördüm böyle ufak top gibi birşeyin içinden minicik aşağıda gördüğünüzü bebekler çıkıyor. Güya onları yediriyorsunuz, bezliyorsunuz falan. Bu çocuk oyuncak dünyası da çok tüketime dönük ve pahalı. Ama orada özellikle pop figürler çok güzeldi. Burada sanırım yok orada çok seviliyor. Ben de en çok onları beğendim. Chigago da Trully me kız bebek mağazasına gittik. 2 katlı mağaza sadece bir oyuncak üzerine kuruluydu. Ama kuaförü bile vardı, gerisini hayal gücünüze bırakıyorum:))
Çınarda xbox istedi tabii:)) Lego  dünyası da çok güzeldi.






MARKET, YİYECEK 
Ünlü marketler;
Costco süpermarket...Metro benzer bir market. Özellikle büyük boy fıstık ezmesi vs toplu alışveriş için ideal.  Ama en çok da vitaminleriyle ünlü olan Amerikada, Costco da birçok çeşit bulup ekonomik olarak alabiliyorsunuz.
Kroger  Migros gibi market.......Zeytinyağ çok güzel ve çok ucuz

Chicago da Cheesecake  factory ünlü. Cheese cake seven biri olarak bayıldım buraya. Hiç denemediğim çeşitler denedim. Nutella cafe çok hoştu. Her yer nutella gibiydi...
Dylanscandy şekerci dükkanı inanılmazdı. Çocuklar kendini kaybetti. aşağı yukarı gezdiler. 
Cup cake atm bile var.



YEMEK KÜLTÜRÜNDEN...
Bence en güzel şeylerin başında dondurmaları ve mısırları geliyor. Sossslar çeşit çeşit ve her yemekte sos var. Porsiyonlar çok büyük. Restoranlarda yiyemediğiniz yemek için hemen kap getiriliyor. Evinize götürüp sonra yiyorsunuz. İçecekler sınırsız. Restorandan alıp çıkıyorsun mesela sonra içmek için de.

Kahvaltılarda hemen fırına sürüp ısıttığınız hazır çörekler var. Donutlar rengarenk ve çok çeşitli lezzetleri var.

Konfleks çeşitleri çok. Bar çeşitleri çok. Çocuklar bunlara bayıldı. Ve birkaç kutu getirmek zorunda kaldık.


Yoğurt ve dondurma dükkanları var. Özellikle hazır kutu dondurmalar harikaydı.



Ben Meksika yemeklerini seviyordum zaten güzeldi. Restoranlar bar şeklinde de olabiliyor ama dikkatimi çeken nereye gitsek loş ve karanlık biraz. Sanki akşam gibi.



Ve içeriler buz gibi. Yazın ortasında market, restoran, avm, store her yer klimalarla buz gibiydi, montlarla dolaştık.

Özetle Amerika'da benzin, giyim, evler, elektronik ve elektrik ucuz. Market,  yemek, kuaför ve temizlik gibi hizmetler pahalı...

Hiç yorum yok