Ekolojik okuryazarlık…..


Bence herkes eko okur yazar olmalı. Öncelikle ekolojik okuryazarlık ne demek onu anlamamız gerekir sanırım. Bana göre doğa ve çevre bilincine sahip olmaktır. Bilinçli kişi zaten  bir tüketici olarak doğa ve çevreyi koruma-kullanma dengesini gözardı etmeden, hayatındaki her alanda buna dikkat ederek yaşar. Bu kişilere  ekeolojik okur yazar diyebiliriz. Farklı tanımlar ve bilgiler;

"Bilim okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı, matematik okuryazarlığı derken son zamanlarda TEMA’nın literatüre kattığı “ekolojik okuryazarlık” kavramı dikkatimizi çeker oldu...."

Eko okuryazarlık; yeryüzünde yaşamı mümkün kılan doğal döngüleri, ekosistemi anlama becerisine sahip olmak demektir. Yaşamı bu döngülere uyumlu hale sokmak, aynı zamanda sürdürülebilir yaşamı mümkün kılmak anlamına gelir...

http://vizyon21yy.com/documan/genel_konular/doga_cevre/Ekolojik_Okuryazarlik.pdf
https://www.tog.org.tr/tr/calismalarimiz/detay/egitimler/dogal-olarak-genciz-ekolojik-okuryazarlik-projesi-1

Her meslek sınıfı ekolojik okuryazarlığını değişik anlamlarda kullanabilir. Mesela eko okuryazar anne baba çocuğunu doğayla dost ürünlerle besleyebilir, bir insan ihtiyacı kadar tüketim yapar, bir şehir plancısı tarım arazilerini yerleşime, sanayi alanlarına açmaz. Bu örnekler çoğaltılabilir. Aşağıdaki link gerçekten çok bilgilendirici…


Bu konuda gençlerin projeleri  ve bilinçlenmeleri çok güzel. Birçok okulda bu konuda projeler yürütülüyor. Çocuklar ve gençlerimiz doğaya ve çevresine sahip çıkıyor.


Temanın yürüttüğü öğretmenlere yönelik ekolojik okuryazarlık eğitimi var ve devam etmekte.

Doğa konusunda hepimizin daha bilinçli olması dileğiyle….

Hiç yorum yok