Çocuklar için boyama aktiviteleri

Boya yapmayı sevmeyen çocuk neredeyse yoktur. Her çocuk elini kolunu boyalara batırıp resim yapmayı sever. Üstelik boyalara ne kadar batarlarsa o kadar iyi! Boya yapmak çocuklar için hem eğlenceli hem de eğiticidir; sınırsız hayal güçlerini kullanarak yaratıcılıklarını geliştirirler. Ayrıca çocuğunuzun çizdiği resimler, onun iç dünyasını keşfetmeniz, hangi konularda endişe duyup onu nelerin mutlu ettiğini öğrenmeniz için de bir fırsat yaratır.
  
·         Parmak boyası
Özellikle de okul öncesi çocukların sıklıkla yaptığı boyama çeşitlerinden biridir. El ve parmak kaslarının gelişmesinde etkilidir. Farklı renklerde parmak baskısı çıkarabilir veya parmağıyla resim denemesi yapabilir. Mesela, çocuğunuza fırça kullanarak bir resim çizmesini ve daha sonra aynı resmi sadece parmağını kullanarak çizmesini isteyin. Fırça ve parmakla çizmek arasındaki farklılıkları, karşılaştığı zorlukları ve boyanın parmağında yarattığı hissi onunla daha sonra konuşabilirsiniz.

Eğer evinizde parmak boyası yoksa, birkaç malzemeyle kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken 4 bardak soğuk suyu 1 bardak mısır nişastası ile karıştırıp ocakta yoğunlaşana dek karıştırmanız. Daha sonra bu karışımı birkaç parçaya bölüp içine sulu boya veya gıda boyası ekleyin. İşte bu kadar! Çocuğunuzun parmak boyasıyla yaptığı resimleri odasına veya buzdolabına asarak onu mutlu edebilirsiniz.

·         Taş boyama
Taş boyama oldukça zevkli bir boyama aktivitesidir. Özellikle de soğuk havalarda evde sıkılınca yapılabilecek en zevkli boyama çeşitlerinden biridir! Bunun için birkaç malzeme hazırlamanız gerekiyor. Bunlardan ilki de tahmin edersiniz ki farklı boylarda taşlar. Eğer bahçeniz varsa bu taşları rahatlıkla bahçenizden toplayabilirsiniz, veya yaz tatilinde kumsaldan topladığınız taşları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca farklı boylarda fırçalara ve boyalara ihtiyacınız olacak. Etrafın kirlenmemesi için örtü sermeyi unutmayın.

Taşlarınızı ve boyalarınızı hazır ettikten sonra, sıra boyamaya geldi! Taşları boyarken oldukça yaratıcı şeyler çıkarabilirsiniz. Mesela, uğur böcekleri, çiçek desenleri, canavar suratları ve daha bunun gibi dekoratif amaçlı kullanabileceğiniz birçok tasarım. Bu taşları daha sonra süs, kağıt ağırlığı ve buzdolabı mıknatısı olarak değerlendirebilirsiniz.

·         Doğa
Doğa, çocuklar için en güzel öğrenme ve oyun yeridir. Sokak oyunları nda olduğu gibi, çocukların hayatı keşfederek öğrenebilecekleri bir yerdir. Üstelik çocuğunuzu boyalarla dışarı çıkarıp bu aktiviteye çok farklı bir boyut getirebilirsiniz. Hem çok uzağa gitmenize de gerek yok; evinizin bahçesi veya yakınlardaki bir oyun parkı bile yeterli olabilir. Üstelik etrafa sıçrayıp saçılan boyalarla etraf kirlenecek diye endişelenmenize de gerek kalmayacak.

Bahçenizden farklı boylarda ve çeşitlerde yaprak ve çiçek toplayın. Daha sonra yaprakları ve çiçekleri farklı renklere boyayıp, renkli baskılarını çıkarın. Ayrıca bu baskıları bir resmin parçası olarak da kullanabilirsiniz. Topladığınız yaprak ve çiçekleri boya fırçası niyetine de kullanabilirsiniz. Çocuğunuza sadece yaprakları kullanarak resim çizmesini söyleyin. Değişik renkteki desenlerle oldukça yaratıcı resimler ortaya çıkabilir. Doğayla yapılan boyama aktivitesi çocuğunuz için hem farklı bir tecrübe hem de alışılmışlığın dışına çıkarak aynı işi farklı bir yöntemle deneme fırsatı olacaktır.

Boyama aktiviteleri çocuğunuzun fazla enerjisini yaratıcılık yoluyla atmasını, ayrıca evde sıkılarak geçirdiği zamanı daha etkili kullanmasını sağlayacaktır. Çocuklar için sokak oyunları kadar eğlenceli olan boyama aktiviteleri, çocuğunuzla geçirdiğiniz en keyifli dakikalara dönüşebilir! 

1 yorum