safra kesesi ameliyatım

2 ay önce birden bire midemde şişkinlik ve gaz sıkıntısı yaşamaya başladım. Ama bu sıkıntı gittikçe arttı. Karnımda ağrıya da neden oluyordu. Azcık bir şey yediğimde patlayacak gibi oluyordum. Bir ayda 3-4 kere atak denilen (sonradan öğrendim) durumu yaşamışım. Yani 2-3 gün sancı ağrı çektim. Özellikle ağrım sağ tarafımda belimin üstünde oluyordu.  Dedim mideme bir şeyler oldu artık doktora gitmeliyim. Doktora gidince endoskopi ve ultrason verdi. Ultrasonu anlamamıştım neden verdi diye. Sonradan çok önemli olduğunu fark ettim tabii. Midede reflü, ülser başlangıcı, iltihap vs. bir sürü şey çıkmıştı ama daha da önemlisi ultrasonda safra kesemde taş çıkmıştı. Çok kötü olan buydu. Eğer ilaçlar şikayetlerimi geçirmez ve ağrılarım devam ederse anlayacağız ki safra kesem bu şikayetleri yapıyor. Yani bu şikayetler mideden de kaynaklanıyor olabilir safra kesesinden de. İkisi de yapabilirmiş. Yaklaşık 1 ay daha dayandım bekledim baktık ki şikayetler azalmıyor bunun nedeni safra kesesi kararı verdi doktorumuz. Yediklerinizde çok önemli bu arada. Atak geçirmemek için  yağlı yiyecekler, yumurta ve çikolata yasak zaten. Ameliyattan sonra da vücudun alışma dönemi yaklaşık 6 hafta daha devam ediyorsunuz bu diyete. Sonra hayat normale dönecek işallah….
Safra kesesi, karaciğerde üretilen safrayı depolayan ve yemeklerden sonra yağ sindirimi için safrayı barsaklara boşaltan bir organdır. Alınınca onun görevini karaciğer üstleniyormuş.
Safra kesesinde taş neler mi yapıyor. Safra kesesi taşları, özellikle yemek sonrası hazımsızlık, bulantı, karın ağrısı, şişkinlik, geğirme gibi şikâyetlere yol açar.  Şiddetli bir atak sonuçları ölümcül yerlere varabilecek şeylere neden oluyor. Sarılıkdan, apandist patlamasına ve farklı tehlikeli bir sürü  kadar. Ve bu durum bir uçakta veya yurtdışında da olabilir denilince ve şikayetlerim de devam edince ameliyat kararı verdim.
 Ameliyat kapalı yöntem olan laparoskopiyle yapılıyor genelde. Genel anestezi ile karın ve 3 yerden minik delikler açılıp safra kesenin tamamı alınıyor. Yani sadece taş alınmıyor. Neyse ameliyat oldum ilk gün epey gaz sancısıyla birlikte ağrım oldu. Ertesi gün eve çıktığımda da delik bölgelerin içleri sanki yara gibi acıyordu. 5. Gün itibarıyla artık ağrılarım epey azaldı. En azından hazırlıksız bir anda ve yerde böyle bir acil durum yaşamayacağım için huzurluyum. Tabii mide rahatsızlıklarımında geçeceğini umuyorum…
http://www.anadolusaglik.org/tr/saglik-rehberi/saglik-rehberi/haberler/yagli-yemeklerden-sonra-siddetlenen-agri-safra-kesesi-tasi-belirtisi
İnternette ameliyat fotolarını görünce tam kendimi şişlenmiş gibi hissettim doğrusu:))



Herkese 2016'da sağlıklı günler diliyorum. Ve sağlığımızın kıymetini bilmemiz dileğiyle…

3 yorum

  1. Canım çok ço0k geçmiş olsun.Bir an evvel iyileş.Sevgiler Öptüm

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun...
    Hemen hemen aynı tarihlerde olmuşuz ameliyat...
    Kolay gibi gözüken ama zor bir operasyon maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size de çok geçmiş olsun...ilk günler biraz sancılı ama buna da şükür:))

      Sil