çocukluk döneminin önemi

İnsanların gelişim özelliklerini tararken ve okurken karşıma bu yazı çıktı. bir kez daha 0-7 yaş arasının önemine geldim..Şimdilerde hep konuşulan, önemsenen, vurgulanan yaş aralığını yıllar öncelerinden tespit etmişler zaten...Ama sanırım önemi şimdilerde daha iyi anlaşılıyor. 

"Freud’a göre kişilik gelişimi 5 aşamadan oluşur. Freud geliştirdiği kuram ile yaşamın ilk altı yılına dikkati çekmiştir. Ona göre bu dönemde geçirilen yaşantılar bireyin yaşam süresi boyunca etkilidir ve izleri hiçbir zaman kaybolmaz.

1) ORAL DÖNEM 
0-1, 1,5 yaşlarını kapsar.  Çocuk ilk yaş sonuna kadar dış dünya ile olan ilişkisini beden yüzeyi ve ağız yoluyla sağlar. Bebeğin doyum kaynağı ağzı, dudakları ve dilidir.
2) ANAL DÖNEM
1, 1,5–3 yaşlarını kapsar. Bu dönem idrar ve dışkı çıkarma ile ilgilidir.
3) FALLİK DÖNEM
3–5, 7 yaşlarını kapsar, bu dönem çocuğun cinsel kimliğinin gelişmeye başladığı ve erkek-kız arasındaki cinsiyet farklılıklarının keşfedildiği bir dönemdir.
4) GİZİL (LATANS) DÖNEM
5–12, 7–12 yaşları arasını kapsar. Bu dönemde cinsel istek aktif değildir. Bu dönemde örtüklük (gizlilik-latent) söz konusudur. 
5) GENİTAL (ADOANCE) DÖNEM
12 yaşından 18 yaşına kadar sürer. Ergenlik yıllarına denk gelen bu dönemde gençler karşı cinsten yaşıtlarıyla ilişkilerini sürdürürler.

Freud’a göre ilk üç dönem diğerlerine göre daha önemlidir. Sevgi dolu, sevecen bir ailede yetişen çocuklar olumlu bir kişilik geliştirirken: baskıcı, otoriter ve ilgisiz ailelerin çocukları gelecekte problemli ve olumsuz kişilik özellikleri taşıyan bireyler haline gelmektedirler. 

Özetle artık sanırım tüm bilim adamları hemfikir. Çocukların gelişimi, doğumundan 7 yaşına kadar hayati bir önem taşıyor. “7 çok geç” sloganına geliyoruz yeniden.  Hatırlıyorum doktorumuz da 3 yaş gibi bir dönemde babasıyla iyi anlaşırsa ergenlikte de problem yaşamaz demişti. nereden nereye...Küçüklük ne kadar önemli. Mutlu bir çocukluk. Bunu tüm topluma anlatmalıyız. 
                              Sağlıklı toplumlar, nesiller için sevgi dolu ve mutlu bir çocukluk…..

-->

Hiç yorum yok