böbrek reflüsü

Nil 1 yaşında oldu. Ama biraz kötü bir haberle karşıladık bunu. 1 yaş check up sonucu böbreklerinde böbrek reflüsü sorunu çıktı. Çok korktuk hiç duymamıştım da. Mide reflüsünü duymuştumda. ama mantığı aynı. Çişini yaparken bir kısmının yukarıya çıkması, geri gelmesi ve böbreğe zarar vermesi özetle. Sebebi ateşli idrar yolu iltihabı. çözümüde burada saklı tabii. iltihap olmamasını sağlamak.bunun içinde en önemli dikkat edilmesi gereken şey hijyen…ayrıca bol su içip, akan suda yıkanması da önemli.
Böbrek reflüsünün 5 aşaması varmış. 1,2,3 az önemli 4 ve 5. aşamalar çok önemli. Bu hastalığın kontrolü yapılmaz ve önlem alınmazsa böbrek yetmezliğine götüren bir sonucu varmış. Hatta böbrek yetmezliklerinin birçoğunun nedeni buymuş. Ama bilmek, erken teşhis burada da hayat kurtarıyor…
Bizde üzüldük ama Allah daha kötü çaresiz hastalık vermesin diyerek önlemlerimizi alıyoruz.  İnternette araştırınca yine şaşırdım. Meğer ne çok çocuk ve bebekde varmış ve aileler bütün aşamalarını yaşamış. Tedavisiyle ilgili çok fazla detaya girmek istemiyorum. Çünkü doktor değilim doktorumuzun söyledikleri de herkes için geçerli olmayabilir. Sadece tek önerim çocuğunuz idrar yolu iltihabı geçirirse vakit kaybetmeden böbrek ultrasonu çektirip kontrol ettirmeniz…
Konuyla ilgili bir site;
http://www.cocuknefroloji.com/VUR.htm
Herkese sağlık diliyorum…….

1 yorum

  1. Merhaba,
    Öncelikle geçmiş olsun.Benimde 2 yaşında bir kızım var ve maalesef kızımda da böbrek reflüsü var.Evet, çok üzücü,can sıkıcı ama Allah çaresiz dert vermesin demekten başka yapacak birşey yok.
    Aslında böbrek reflüsünün sebebi yazdığınız gibi,idrar yolu enfeksiyonu değil.İdrar yolu enfeksiyonu bir sonuç.Reflü olduğu için enfeksiyon oluşuyor yani.Diğer yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
    Biz de kızım enfeksiyon geçirmesin ve böbrekleri zarar görmesin diye birtakım önlemler almaya çalışıyoruz.Umarım hiç enfeksiyon geçirmezler.
    Ortak bir sağlık problemimiz olması nedeniyle tedaviniz,tetkikleriniz ve sıkıntılarınız ile ilgili sizinle bu konuda özel yazışmak isterdim aslında ancak mail adresinize rastlayamadım.

    YanıtlaSil