dersane zengini ve sınav cenneti ülkem...


Bakıyorum da herkes sınavlara çalışıyor. Oku oku bitmiyor ülkemizde. Üniversite sınavı yetmiyor ortaokula sınav koydular. Üniversiteyi bitirince sınav koydular…dişçi, doktor, öğretmen herkes sınavlara hazırlanıyor. Harıl harıl kurslara gidiyor. Etrafımda o kadar çok örnek varki şaşırıyorum. Birileri master, doktora sınavlarına, birileri kpss, kpds’ye, birileri tus sınavı için dersanelere gidiyor. Nasıl bir sektör anlamıyorum. Bu sadece ülkemizde mi var onu da merak ediyorum. Tabii bu durumda en karlı dersaneler onlara yarıyor her yeni açılan sınav.
Eskiden nasıl işe giriliyordu anlamıyorum. Zaten yıllarca üniversite okumuyor muyuz? Bunca zorlama, bunca sınav da ne? Başbakanımız dersaneleri kapatıcam diyor yapar işallah. Umarım yapar sigarayı kaldırdığı gibi bunu da yaparsa güzel bir icraat olur.
Kamu kurumlarında da sıkıntı çok. Artık ülkemizde iş tecrübesinin pek önemi yok. Uzman diye yeni mezunları yıllarca çalışan tecrübeli işi yapan, bilen adamların başına getiriyorlar. Tecrübesiz işten anlamayan çocuklar eski personelin iki katı para alıyor. Ne farkı var anlamıyorum meslek aynı, okul aynı. Bir tek kpss var. şimdi 15 yıllık memurdamı kpss’ye girsin hoş girse ne olacak. Atamamı bekleyecek? 
Yeni nesil test çocuğu. İngilizce konuşma sıfır ama kpds puanı iyi. O kadar ilginç teknikler çıkmış ki  Kpds’de. kelime ezberleme için mesela passage work diye bir yöntem var. Yani sınavı geçmek için özel yöntemler var. ama pratik, konuşma sıfır. Teknik İngilizce mesleki İngilizce sıfır. Küçümsemek için söylemiyorum ama yabancı dil bilmek demek yeterli olmak demek yabancı biriyle konuşabilmek, yurtdışına gidince öylece kalmamak demek değimlidir? Kime sorsanız İngilizce biliyor ama konuş deyince yok konuşan yok.
Normal memura İngilizce biliyor diye 20 tl gibi bir fark veriyorlar, ama bazı kurumlarda da İngilizce bilirsen direk uzman statüsünü alıp maaşın 2 katına çıkıyor.
Ben gerçekten bu düzeni anlamıyorum. En azından uzmanları ayırabilirler. Diğer memurların içine sokmayabilirler. Onlara özel çalışmalar projeler yaptırsınlar madem onların ismi uzman ona göre göstersinler uzmanlıklarını. Bir şeylerin kıymeti olmalı artık. Biz yıllarımızı boşamı geçirdik.  işten anlamayan tecrübesiz yeni mezun test çocuklarını doldurup duruyorlar kurumlara. O kadar kamuda işsiz boş oturmaktan şikayetçi insan var ki, birileri de görse bizi diye. Ama biz onları eğitmek çalıştırmak yerine hep kolay olanı tercih edip sıfırdan yenilerini alıyoruz.
Nereden nereye geldim. Sanırım biraz muzdaribim bu konudan. Ama çocuklarımın sürekli hayatlarını sınav yarışlarıyla geçirmelerini hiç istemiyorum. Umarım sistem değişir. Dersanelere bir sürü para vermek istemiyorum. Sınav kapılarında beklemek çocukları için dua ve endişe içinde olan ebeveynlerden olmak istemiyorum.
En önemlisi de haksızlık olsun istemiyorum.
Bu aralar bu modlardan (canımı sıkan şeylerin çokluğundan) maalesef siteme ana başlıklarını yazdığım ama altlarını bir türlü dolduramadığım yazılarımı yazamıyorum. 

Hiç yorum yok