Ayvalık ve Cunda Adası tatilinden..


Hastalığımdan önce yazmaya başlayıp bitiremediğim Ayvalık tatilim. Ege her zaman güzel. Özellikle Antalya sıcağından sonra püfür püfür esen bir yere gitmek çok güzeldi. 

Cunda adasını çok sevdim. Oldum olası adaların o mistik dokusuna bayılırım. Tarihine, taş evlerine, yeşilliğine, denizin temizliğine. Buram buram tarih kokusu vardır. Hele o şirin, butik cafe, restoran ve dükkanlara. Adada yaşamak isterdim. Adada doğup büyümek, herkesi tanımak güzel olsa gerek. 
Dizi Ada masalınıda beğeniyorum. 

Ayvalık merkezde çok güzeldi ama çok bakımsız buldum. O güzelim taş binalar yıkılmaya yüz tutmuş. Tescilli binalar değilmi, neden restore edilmiyorlar anlayamadım. Karışık bir düzen var, bir yoğunluk, plansızlık. Güzel mekanlar aralarda kaybolmuş. 





En güzeli Ayvalık'tan Cundaya tekneyle geçmekti. İstanbulu hatırladım, çok özlemişim.  


Yeme-içme kültürü zengin olup balık-rakı-meze üçlüsünün olduğu eğlenceli mekanlarla doluydu. Ama dondurma ve tostta harikaydı. Bence mekanların hepsi güzeldi. Bir ada kültürü var zaten. Deniz kenarında yan yana sıralanmış cafe ve restoronlarla dolu. Her birinin dekorasyonu ayrı şıktı. Buradaki ünlü mekanları yazayım. Her ne kadar çoğuna gidemediysem de gidebildiklerim:                                

  • Çamlık dondurmacısı. Özel dondurmalarını harika manzarada yemek keyifliydi. Sakızlı dondurması ve  lor tatlısı meşhur...
  • Ayvalık tostu harika. Ama dedemin tostunu da tavsiye ederim. Tost cenneti gibi burası...Birçok yerde tost yedik. 
  • Girit mezeleri. Ada olur da Ege'nin mezeleri olmaz mı? Bay Nihat meşhur epey.   
                                 
  • Taş kahve adından da anlaşıldığı gibi deniz kenarında taştan bir bina. Sakızlı kahve, dondurma gibi tatları meşhur...
Gündüzleri deniz için Yörük Mehmetin yerine gittik. Deniz harika görünse de çok soğuktu ve ben soğuk deniz sevmediğimden sadece bir kere girebildim. Ortam aile ortamı, çocuklarla rahat edilebilecek ve yemekleri de güzel olan bir mekan....

Şeytan sofrasına gidemedim. Manzarasının çok güzel olduğu duydum. 

Tabii benim için en güzel tarafı da uzun bir zamandan sonra alışveriş yapmaktı. Hele de zevkli, farklı tasarım ürünler bulmak harika birşeydi. 2 gün Cunda çarşısında dolaştım. Baktım, taktım, inceledim ve aldım. Takılar çok farklı ve güzeldi. Ayrıca bu bölgenin zeytinleri zeytinyağları meşhur. Sabunundan kremlerine kadar doğal zeytinyağından çok çeşitli ürün yelpazesi vardı. 

                                            

Klasik büyük şehirlerde avm alışverişlerinden sonra böylesi yerlere bayılıyorum. Kadınların ürettiği, yerel ve özel tasarım olan herşeye.  






Adalar harika... Yunan adaları da böyleydi. Bozcaada da. İstanbul adaları...

Bol bol gidip, gezip eğlenmek lazım...İyi tatiller...

Hiç yorum yok