İnsülin direnci

Zayıflayamamamın en önemli nedenlerinden biri insülin direnci çıktı. İlk başta biraz verebilsem de sonra takılıp kalıyordum. Öncelikle bunun için diyetisyenim krom haplarını önerdi. Ama bu işe yaramayınca endokrine gittim.  Doktorumuz diaformin ilaç verdi.  Bununla ilgili okuduğum kadarıyla birkaç hap var. Hatta zayıflamak için sırf bunu kullananlar var. Bende henüz işe yaramadılar. Dozunu arttırdık bakalım ne olacak. 
Esasında bir kaç kere çok uğraş vererek kilo vermeyi başardıysamda diyeti ve sporu bırakınca bütün verdiğim kiloları geri aldım. Diyet değilde ömür boyu sağlıklı beslenme programına başlamalı ve sporla birlikte hiç bırakmamalı. 

İnsülin direnci kan vererek belirlenebiliyor. Ben bu konuda en çok yazan doktorlardan biri olan Osman Müftüoğlunun yazılarını takip ediyorum. 
İnsülin direncinin başlıca işaretleri şunlar: Tatlı krizleri, unlu-nişastalı besinlere düşkünlük, sık ve çabuk acıkma, gece yemeleri, hızlı yemek, yemeklerden sonra terleme, uyuklama, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı halleri, acıkınca sinirli olma durumları, açlıkta ve yemek sonrasında konsantrasyon bozulmaları, unutkanlık halleri, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, ödem ve şişme…..” Bu şikayetlerin nerdeyse hepsi bende var.

İnsülin direncini kırmak için; “Öncelikle beslenme yanlışları düzeltilmeli, bunu mutlaka ama mutlaka düzenli egzersiz çalışmaları izlemeli” Diyor.  Yani şekersiz, karbonhidratsız bir hayat ve spor şart.  
Benim için en zor şey tatlıyı özellikle de çikolatayı hayatımdan çıkarmak. Diyet yaptığım dönemlerde hiç yemedim ama ne kadar zaman geçerse geçsin isteğim hiç azalmıyor. Yıllardır şekersiz çay içsem de hala eski keyfi alamıyorum. Tatlı bağımlılığı da ayrı bir şey sanırım.

Ben de ayrıca aşağıda belirtilerin de hepsi var. Çok kötü yani…
-Beliniz geniş, göbeğiniz büyük, gıdınız sarkıksa, bel çevreniz kadınsanız 88-90, erkekseniz 100 cm’den genişse
- Çabuk acıkıyor, hızlı yiyor (hatta bazen neredeyse çiğnemeden yutuyor), tatlılar, şekerlemeler ve tahıllı yiyeceklere aşırı ilgi duyuyorsanız
 - Uzun süre aç kalabiliyor ama yemeye başlayınca duramıyor, önce yemek, sonra kuruyemiş, meyve, bitmedi, ardından tatlı krizlerine giriyorsanız
 - Yemeklerden sonra (özellikle akşamları) uyukluyor ya da kafa karışıklığı yaşıyorsanız
 - Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşınız varsa....


Osman Müftüoğlu’nun bazı yazılarından örnekler;
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/insulin-direncini-yenmenin-3-yolu-40275138
http://drosmanmuftuoglu.com/c/2-insulin-direnci

Ayrıca spor olarak da mutlaka yürüyüş tercih edilmeliymiş. Ben pilates ve zumba yapıyorum fakat geçende yine Osman hocanın bir yazısında yürüyüşün pilatesten çok daha önemli ve faydalı olduğunu yazıyordu. Yani pilates yürüyüşün yanında yapılmalıymış. 

Eğer sizin de kilo probleminiz varsa  insülin direncinize baktırmakta fayda var.

Herkese sağlıklı günler dileğiyle…

Hiç yorum yok