Hepimiz çocuklarımızın kendi özgün kişiliklerini bulmasını, bağımsız bireyler olarak hareket etmesini, duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmesini isteriz. Çocuğumuzun fikir ve isteklerini korkmadan ortaya koyabilmesi onun hayatın zorluklarının üstesinden gelmesi için önemlidir. Fakat çocuk nihayetinde çocuktur, bazen hiç yerine getirilemeyecek istekler için diretebilir, inatçı bir tutum takınabilir. Dahası, bazen yemek yemek, banyoya girmek, kıyafetlerini çıkarmak gibi en basit eylemleri yapmamak için diretip tamamen amaçsız bir inat içine girebilir. Çocuklarda inadı kırmak için yapılabileceklere geçmeden önce, inadın gerisindeki olası sebeplere göz atmakta fayda var.
Çocuklar Neden İnat Eder?
Çocukların inat etmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Çocukların inatçılığının başlıca sebepleri şunlardır:
· Sizin ilginizi talep etmek. Çocuk inadını sürdürdüğü sürece ilginin üzerinde olacağına hiç şüphe yok ve doğrusu çocuklar bu yöntemi kullanmakta ustadırlar.
· Bazı çocuklar karakter olarak bağımsız veya lider özellikleri gösteriyor olabilir. Ayrıca, çocuğun yakın çevresinde gördüğü ve rol model olarak aldığı insanlar inatçı, dediği dedik kişiler ise çocuğun inatçılık özelliğini öğrenerek edinmiş olması olasılığı büyüktür.
· Aslında her insan kendi hızında ve kendi programında yaşamayı tercih eder. Çocuklar için de durum farklı değildir. Biz yetişkinler de bazı şeyleri bazı zamanlarda yapmak istemeyiz ama rasyonel düşünerek, yapmak zorunda olduğumuz için yaparız. Çocuklarda bu rasyonel düşünce henüz yeterince gelişmemiş olduğu için hisleriyle davranırlar ve o an hissettiklerini yapmak için diretebilirler.
· Çocuk inat yaparak sizi deniyor, güç savaşı yapıyor olabilir. İnat, çoğu zaman çocuğun sınırlarınızı keşfetme yöntemidir.
· Bazen de çocuk herhangi bir şeye küstüğü, içerlediği için inat yapıyor olabilir. Bu duyguları anlamak ve ifade etmekte yetersiz kaldığı durumlarda içindeki huzursuzluğu inat yaparak dışarıya yansıtıyor olabilir.
Çocuklarda İnat Kırmak İçin 5 Etkili Yöntem:
1. Seçenekler Sunun: Çocuğunuz bir şey yapmaya ya da yapmamaya direndiğinde ona seçenekler sunun. Örneğin, çocuğunuz yatağa gitmemek için diretiyorsa ona ‘’Şimdi yatağa gidersen sana masal okuyacağım. İstersen yarım saat daha oturabilirsin ama o zaman yatağa gittiğinde sana masal okumayacağım hemen uyuyacaksın, seçim senin’’ gibi iki seçenek sunun. Çocuk kendi tercihi olan bir eylemi yapmaya çok daha istekli olacaktır.
2. Sebepleri Anlayın: Basit gibi gözükebilir ama çoğu zaman çocuklarımıza bir şeyi yapmayı neden istemediğini sormayı unuturuz. Bize çok basit ve açık gözüken bir konuyu çocuğumuzun da aynı şekilde gördüğünü varsayıp onun bakış açısını dikkate almadan hareket edebiliriz. Çocuk inat ediyorsa arkasında anlatmak istediği bir şey olabilir. Nedenini sorun. Onun sebeplerini öğrendikten sonra siz de kendi sebeplerinizi ifade edin. Kendi düşüncelerine değer verildiğini hisseden çocuk sizin düşüncelerinizi dikkate almaya daha fazla eğilimli olacaktır.
3. Evet Demeye Alıştırın: Çocuklarımız aslında ‘hayır’ demeyi bizlerden öğreniyor. Onları disipline etmek ve sınırları çizmek için gün içinde sayısız kere hayır diyoruz ve onlar da kendi sınırlarını çizmek için kendi ‘hayır’larıyla karşılık veriyorlar. Çocuğunuza gün içerisinde evet diyeceği sorular sorun. Örneğin; ‘’Dondurma yemek ister misin? Sokağa çıkmak ister misin? Bahçede oynamak ister misin?’’ gibi evet demesi muhtemel sorular yöneltin.
4. Ortam Değiştirin: Sokak oyunları çocukların inadını kırmak için iki yönden etkili olabilir. Birincisi, bütün çocuklar sokak oyunlarına bayılır. Sokağa çıkmayı inat ettiği konu hakkında ilgili pazarlık etmek için kullanabilirsiniz. Örneğin, şimdi şunu yaparsan yarın seninle parka gideriz diyebilirsiniz. Sokak oyunlarının inat kırmak için ikinci faydası ise ortam değiştirmek olacaktır. Çocuğu inat ettiği konudan ve ortamdan bir süre uzaklaştırın, onu neşelendirecek sokak oyunlarıile odağını ve ruh halini değiştirin.
5. Yaratıcılığını Destekleyin: Çocuklarda inadın temel sebeplerinden biri ilgi çekmektir dedik. Çocuğa ilgi çekmesi için yaratıcılığını ortaya koyacağı aktiviteler yaratın. Örneğin resim, oyun hamurlarından heykel, elişi gibi aktiviteler ile çocuğa bir şeyler yaratma imkanı tanıyın. Yaratımı bittiğinde ise onu takdir edin. Çocuk ihtiyacı olan ilgiyi kendi yaratıcılığı ile kazandığında daha az inatçı olacaktır.
Her çocukta inat davranışı farklı olabilir ve buna bağlı olarak çözümler de çeşitli olabilir. Fakat, bir çok durumda çocuğunuzun inadını kırmanın en güzel yollarından biri de sevgi ve sabırdır.
Nil 6 yaşında ve inanılmaz inat döneminde. Bazen sabrımın sınırlarını zorluyor diyebilirim. Ama ne yapalım çocuk bunlar….Sabır ve sevgiyle bu dönemleri de geçecek....
Hiç yorum yok