Müze kültürümüz

Ankara’da 56 müze var. Ve 56.sı Satranç müzesi. O kadar harika bir müze ki Ulus Altındağ Belediyesinin hemen arkasında. Satrançlar o kadar güzel ki her birine ayrı ayrı bayıldım. Dünyanın dört bir yanından gelen satrançlardan çocuklara göre olanlar genelde ABD’dendi ve çok hoşlardı. Her satranç ülkesinin kültürünü yansıtıyordu. Birçok çizgi film kahramanının satrancını yapmışlar.

Sanırım İstanbul’da da Ankara’nın  en az 2 katı müze vardır.  Londra’da yaklaşık 1000’ yakın müze ve sanat mekanları varmış. Rakam biraz uçuk gibi görünse de sanırım her köşede bir müze var. Ve bu işi çok önemsiyorlar.

Müze kültürümüz artık değişmeye başladı. Eskiden bizim bildiğimiz girip şöyle bir dolaşıp çıkılan yer değil de uygulamalı eğitim verilen, atölyelerle eğlenceli aktivitelerin yapıldığı mekanlar haline dönüşüyorlar. Birçok müzede artık bunları görmek mümkün. Bunlardan biri de Anadolu Medeniyetleri Müzesi. Bu müze üstelik 2007 yılında Avrupa’nın en iyi müzesi seçilmiş. Yani kesinlikle görülmeye değer…

Mutlaka gidilmesi gereken birkaç müzeden birkaçı da:
  Etnografya Müzesi
  Resim ve heykel müzesi
 Oyuncak müzesi
  Beypazarı yaşayan müze
  Ulucanlar cezaevi müzesi

  Cumhuriyet Müzesi

  Çengelhan müzesi

  MTA Tabiat Müzesi ücretsiz müzelerden biri. Ücretliler de cüzi rakamlarda zaten.
   

56 müzenin hem Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hem de Ankara Kalkınma Ajansının çıkarmış olduğu fotoğraflı, tanıtıcı çok güzel müze kitapçıkları var. Her hafta sonu 1-2 tane gezilse süper olur. Bence okullar bu işe daha çok eğilmeli müzeler bir kültür, eğitim alanı olmalı. Çocuklar sık sık götürülmeli. Moskova’da gittiğimiz resim müzesinde öyle çok çocuk vardı ki ders işliyorlardı orada. Çocuklara tarihi, geçmişi öğretmenin en pratik yolu bence de…. 
                     Bol müzeli gezmeler dileğiyle….

Hiç yorum yok