doktorların farklı yaklaşımları

Doktordan doktora çok fark var. Devlet hastanesindeki doktorla özelde doktorun yaklaşımı farklı. Teknoloji de farklı. Sanki bana özelle kamuda çalışmak arasındaki fark gibi geliyor. Özelde kendini geliştirme, merak ilgi çok önemlidir. ama kamuda bir hantallık sözkonusudur. Öyle kendini geliştirmeye pek ihtiyaç duymazsın. Tabii bunları çok genellemek istemem arada eminim istisnalar, farklı kişilikler vardır. Ama yinede arge gibi işte, özel işine önem verir, araştırır, öğrenir…kamu da bunlar ikinci plandadır hep…amaç düzeni devam ettirmektir sadece….
Zaten devlet hastanesinde hemşirelerin, yardımcıların, kayıt alan sekreterin vs. yaklaşımlarını anlatmak istemiyorum. Yüzüne bile bakmıyorlar.bir şey sormaya korkuyorsun…
Bu bebeğimde her şey doğal ve ekonomik olsun istiyordum çınardaki kadar özenli ve masraflı olmasın diyordum ama böyle bir ortamda da hiç huzurlu ve mutlu olamayacağıma karar verip özel hastanede fark vererek doktora gitmeye karar verdim. zaten önemli olan benim tatmin olmam, huzurlu ve rahat hissetmem. Yok işte yok devlette. Kendimde devlet kurumda çalıştığım için biliyorum. Özen yok, insana değer vermek yok…bir vurdunduymazlık, bir bıkmışlık, usanmışlık var…maalesef bu böyle. etrafımda çokça gördüğüm. Özeldeki özen, gülümseyen yüzler, ilgi yok…
Neyse aynı hafta içinde iki doktorun farklı yaklaşımlarını size aktaracağım:
1.Devlet hastanesi: 6.haftada, hayırlı olsun…
Özel hastane: Kalp atışları 8.haftada duyulur onu duymadan hayırlı olsun demiyorum.
2.Devlet:Vitamin ve folik asit başlattı.
Özel h.: ikisine de gerek yok.
Folik asidi hamile kalmaya karar veren her bayanın kullanması gerekli. Ama hamile kaldıktan sonra pek önemi yok dedi doktor. Yani öncesinde kullanımı önemli ve etkili…….
3.Devlet h.: Kan tahlili yaptıralım değerlerini bakalım.
Özel h.: yaptırsak ne olacak ki? 16. haftaya kadar hiçbir ilaç vs. veremeyeceğiz. Henüz erken ve gereksiz.
4.Devlet h.: Protein s eksikliği (yani kan pıhtılaşmasına) için hemen ilaç, kan tahlili. Hatta hematolojiye yönlendirme. Eğer sonuçlar ve hematoloji iğne derse iğneye başlanacak.
Özel h.: Çok önemli değil. Zaten Kan pıhtılaşmasında bebe aspiriniyle fragmin iğne kullanmanın sonucunun aynı olduğu araştırmalarda tespit edildi. İğne gereksiz. Sadece aspirinle götürürüz.
Şaşkınım. Farklı yaklaşımlar sözkonusu aynen böyle. ilginçti…
Ama özeldeki doktorun deneyimi, hastaları ve yaklaşımı bana daha doğal, açıklayıcı ve ikna edici geldi. Özeldeki doktorum elevit vitamin ve folik asit bıraktırdı.
Alerjik astımım var. Kullandığım inflaclort burun spreyine devam edebiliyormuşum önemi yokmuş.
16. haftaya kadar hiç bir şeyin önemi yok. Yani yediğin içtiğin yaptığın…. kendiliğinden organlarının oluştuğu dönemmiş…sonra büyürken yediğin içtiğin önemli oluyormuş. Hatta o zaman dişçiye gitme, iğne, saç boyatma gibi şeyler çok etkilemiyormuş bebeği. Ama 16. haftaya kadar her şey yasak. Tam gelişim döneminde. İlaç Sadece parol serbest….
Özetle yapabileceklerin yer değiştiriyorlar…3-4 aydan sonra beslenme, süt içme gibi faktörler çok önem taşıyor…..
Türkiyede bu hamilelik süreci olduğundan çok abartılıyor. Her ay doktorlarda, tahlillerde kalıyoruz. Kuzey de en gelişmiş ülkelerde 3 aylık dönemlerde yani toplam 3 kere giriliyormuş ultrasona. İlk trimestirda, ikinci ve üçüncü de….
vitaminler, folik asitler, takviyeler…hiçbirşey doğal süreçte ilerlemiyor maalesef…ben ilaç mevzusunda yükleme yapanlardan yana değilim. Bebekler de de, hamilelikte de. Olabildiğince doğal atlatılmalı, ilaç son çare olmalı…

1 yorum

  1. doktordan çıktıktan sonra insanın kendini iyi hissetmesi, yüzünün gülmesi ve güven duyması çok önemli..bence çok doğru bir karar verdin.. artık kıyaslama yapmamaya çalış.. tadını çıkar bu günlerin.. biliyorsun doğumla beraber bütün popülariteni kaybedeceksin:))

    YanıtlaSil