Bedenlerimizle barışık yaşama...

Geçen gün gazetede okuduğum bir yazı çok ilgimi çekti ve Amerika aklıma geldi. İnsan profili, insanların rahatlığı, özgüvenleri…Bedenleriyle barışık rahat ve mutlu olmaları. Çevre veya kimse umurlarında değil. Kendileri için yaşıyorlar. Neler neler gördüm çok şaşırdım. Selülitli, büyük popolu, büyük memeli, her yeri çatlaklı, kilolu, göğüsleri dışarıda, yarı çıplak  gördüm de gördüm. Saçları acayip renk ve modelde olanlar… Ama bir kişi bir kişiye dönüp bakmıyor. Ben bakıyordum bir tek herhalde. Çünkü alışık değilim, yabancıyım, birtakım önyargılarla büyütülmüşüm. Farklı geliyordu. Tabii sonra utanıyordumJ

Gazetede” benim bedenim olumlamam” yazısını görünce bu görüntüler gözümün önüne geldi. Sanırım kadınların bu durumlarını Amerika yıllar yıllar önce haletmiş. Gerçi orada cinsiyet ayırımı da yok. Sadece kadınların değil tüm yaşayanların desek daha doğru olacak. Dış görünüşle kimse ilgilenmiyor çünkü. Ben gerçekten her anlamda gerçek özgürlüğü orada hissettim desem sanırım abartı olmaz.  

O ‘ideal’ beden öldü yaşasın beden olumlama


Gazeteden;

….“Bu kavram, bedeninle ilgili tüm dışarıdan müdahaleleri reddetme özgürlüğü veriyor. Bedenimizi algılama biçimimiz, toplumsal bakışla şekilleniyor. Kıllarım mı çıkmış, göbeğim mi var, kemiklerim mi sayılıyor, saçlarıma ak mı düşmüş; hepsini sayabiliriz.

Şişmanlar, zayıflar, lekeliler, vitiligolular, akneliler, selülitliler, engelliler, translar... Özetle bedensel özellikleri, yönelimleri veya tercihleri üzerinden tanımlananlar... Hepimize sürekli dayatılan ‘ideal’ algısına karşı çıkmanın vakti gelmedi mi? Dünya bunu tartışıyor, ‘body positivity’ kavramının peşinden koşuyor. Türkiye’de ‘beden olumlama’ hareketini yaygınlaştırmaya çalışan dört kadınla meselenin özüne indik.”……….
Bizde dış görünüşe göre ötekileştirme, ayrıştırma çok var. Toplum olarak dışlıyoruz hatta farklı olanları sevmiyor istemiyoruz. Bu kıyafetiyle Türkiyede olsa kadına kesin saldırırlardı dediğim çok durum oldu. Ne yazık yani. Bizim daha çok yolumuz var gibi görünüyor. 

Bu resimler çok hoşuma gitti paylaşmak istedim. Daha özgür günlere...


Hiç yorum yok