Çocuğuma şeker verme

Özel hastanelerde, dişçilerde, doktorlarda, lokantalarda, okullarda  vs. birçok yerde  çocuk uslu durduysa ödül olarak şeker verilir. En çok da lolipop şeker. Çocuklar sevinir bizde seviniriz. Nedense sanki iyi bir şeymiş gibi. Çocukken çocuğa ödül olarak şeker tatlı vermek ileride tüm yaşantımızı da etkiliyormuş. Şu anda yapacağı etkileri çoğumuz biliyoruz. Sağlıksız, birçok hastalığa imkan veriyor, obezite yapabiliyor, hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep olabiliyor. İleride de birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Ama benim etkilendiğim yönü ise ilerdeki psikolojik  etkileri:

“….Çocuğu mutlu etmek ya da ağladığında susturmak için verilen şekerli gıdaların çocukların bilinç altında ‘şeker acıları dindirir’ algısı oluşturuyormuş….. Çocukluktan gelen “mutsuzluğu yenmek için tatlı ye” alışkanlığına dayanarak; iş başvuruları geri çevrilen, kendini mutsuz hisseden genç, koca bir dilim çikolatalı pasta yiyerek rahatlıyor deniliyor. Duygusal boşluğu doldurmaya/bastırmaya çalışırken, çocukluk anılarında olduğu gibi, tatlılardan yardım istiyoruz. Sadece üzüntülü anlarda değil, mutlu zamanlarda da kutlama şekillerimiz hep tatlı ve hamur işi ile yapılıyor. Ödül kadar cezalar da, çocukların “şekeri değerli ve mutluluk kaynağı” olarak görmesine yol açar. Yanlış bir şey yaptığında sana bundan sonra şeker yok derseniz, o mahrumiyet duygusu şekeri daha da değerli hale getirir. Yeni bir oyuncak, Kitap, beceri geliştiren aktiviteler, lunapark, akvaryum, havuz, dans okulu, hobi kursları gibi motivasyon kaynakları kullanılırsa daha iyi bir anne baba olacağınızı söylemeliyim. Böylece çocuklarımız ileride bilinçaltında iyi hissetmek için yalnızca bir yiyecek/içeceğe değil; bir aktiviteye spora, hobiye, dansa yönelme ihtiyacı duyacaktır. Bu şekilde daha doğru ve faydalı bir şeye kanalize olmaları da uzun vadede fiziksel, sinirsel ve ruhsal olarak her bakımdan daha sağlıklı bireyler olmaları anlamına gelir……” http://www.milliyet.com.tr/cocuklara-odul-olarak-seker-pembenar-detay-cocuk-2192276/
Bir nevi duygusal açlık yaşıyoruz sanırım. Ve kökeni belki de küçükken bize verilen tatlıların ödül veya verilmeyenlerin ceza olması….Canan Karatay’da geçen yıl çocuğuma şeker verme kampanyası başlatanların arasındaymış…
“….Şekerin çocuklar da bağışıklık sistemini bozduğunu anlatan Kardiyalog Prof.Dr. Canan Karatay da,” Çocuklarımıza hiçbir zaman şeker vermeyeceğiz. Anneler, babalar, teyzeler, halalar, büyük anneler, büyükbabalar, lütfen çocuklara ödül olarak şeker vermeyin. , Hekimlere de sesleniyorum. Lütfen çocuklara şeker vermeyeceğiz. Çocuklarımızı küçük yaşta şeker tadıyla buluşturmazsak sağlıklı bir şekilde büyürler. Şeker çocukların bağışıklık sistemlerini yıkıyor. Bağırsak sistemini bozuyor. Ve de şeker aynı zamanda çocukları hiperaktif yapıyor. Şeker aynı zamanda çocuklara dikkat dağınıklığı yapıyor. Bu nedenle çocuklara ödül olarak kesin ha, kesin olarak şeker vermememiz lazım. Çocuklara ödül vermeyecek miyiz? Çocuklara ödül olarak kalem, kağıt, çok güzel zehirsiz boyalar ve aynı zamanda da çok güzel kitaplar verilebilir” dedi.

Şeker yerine şimdi doğal kurutulmuş meyveler cips niyetine alınabilir diye düşünüyorum. En sağlıklısı bence. Ve bizimkilerin çok hoşuna gitti. Veya kuruyemiş kuru kayısı-kuru üzüm gibi besinler. J  Herkese sağlıklı günler dileğiyle….

Hiç yorum yok