Türkiye'de blogger olmak...

Blogger olmak çok zorlaştı…Artık çok dikkatli olmak gerekiyor. Ülkemizde gönüllü olarak yaptığınız, hiçbir karşılık beklemediğiniz işler bile karşınıza sorun olarak gelebiliyor. Ve emeğiniz karşılığı yorgunluk ve üzüntü olarak geri dönüyor size. Oysa ki tek amaç keyifli sevdiğimiz işleri yapmak ve sizlerle paylaşmak…Ben yazmayı çok sevdiğimden ve hiçbirşey beklemeden gerçekten yıllardır  en samimi duygu ve düşüncelerimle yazıyorum…
Tabii bloggerlık son 2-3 yıldır Türkiye’de fark edilmeye başlandı ve popüler oldu. Ve sayımız çok arttı.Bu kadar kalabalık bir toplulukta kimin ne amaçla yazdığını bilemiyorsunuz  ve herkes aynı kefeye konuluyor.  Ben ünlü birçok blogger gibi bu işten para kazananlardan değilim. Benim ve birçok arkadaşımın yazma nedeni paylaşmayı ve bilgilendirmeyi sevmek. Ticari bir iş yapmıyoruz yani. Ama artık adınız blogger sa yandınız…Herkes sizi bu işten para kazanıyor sanıyor.
Blogger lıkla ilgili ilk başıma gelen ve enterasan bulduğum bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Mailime bir yazı gelmiş, açtım. Bakmayabilirdim de bilmediğim maillere de pek bakmam esasında. “peopleimages.com” adresinden gelen bir yazı. “  Telifi ve satış hakları tarafımıza ait olan lisanslı bir görsel kullandığınız tespit edilmiştir. Kullanmış olduğunuz görselin faturasını rica etmekteyiz. Fatura bulunmuyor ise sonradan lisanslama (Late) bedeli üzerinden uzlaşma teklif edilmiştir. Aksi takdir de yasal işlem başlatılacaktır. Enya Ltd. Şti” yazıyor.
Fotoya baktım, tarihe baktım. 6 yıl önce daha ilk yazmaya başladığım zaman google da tarayıp hiçbir özelliği ve sakıncası olmadığını düşündüğüm fotoğrafın şimdi benden telifini istiyorlar. Sanatsal bir eser gibi de durmuyor ama. Küçücük bir foto, yoldan bir araç geliyor, bir kızında sırtı dönük otostop çekiyor. Google’da çıkıp kaydedebildiğime göre özel bir resim değildi.  Yabancı bir fotoğraf zaten. Şimdi bunu yabancı bir fotoğrafçı çekti ve Türkiye’deki firmadan bu fotolarımı kullananları bul ve parasını mı al dedi. Eminim çeken kişinin haberi bile yoktur sözkonusu fotoğrafla uğraştığımızdan.  Çok ilginç geldi doğrusu.
Firma bir site açmış, bu tespit ettiği fotoları açtığı siteye koymuş bence. Ve şimdi bizlere o fotolar bizim sitemizin, sen izinsiz kullanmışsın deyip para istiyor. Acaba kendisi o fotoyu izinli mi aldı kullanıyor. Hatta o foto üstünden para kazanmaya çalışıyor, muhtemelen fotoğrafçısının haberi yok. O fotoğrafı ben kullandıktan sonra telifli yapsalar bile beni bağlamamalı. Ben 6 yıl önce onu kullanırken böyle bir şey yoktu. Şimdi fotoları buluyorlar, sonra kullananları, sonra da bir sürü hukuki yazı ile korkutuyorlar.   
Artık kendi çekmediğim fotoğrafları da kullanmamak en doğrusu sanırım. Ne de olsa bloggerlık moda oldu. 6 yıl önce kimsenin umrunda değildi.  
En çok üzüldüğüm şeylerin başında, ülkemde zamanın çok kıymetsiz olması. Saatlerce böyle basit lüzumsuz olaylarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. İşimi gücümü bıraktım nerdeyse yarım gün bu firmayı araştırdım okudum baktım. Ve sonuç koca bir boş. Dolandırıcı bir firma. İsim adres değiştirip yıllardır bu işi yapıyormuş ve resmi şikayetler olmasına karşın devam ediyorlar. Biliniyor ama önlem yok…
Her yer dolandırıcı dolmuş. Yaşadığınız çevre dahil sanal alemde…Her yer….Sürekli kendi gardınızı almalısınız. Yani önlemleri siz alacaksınız kimseden bir şey beklemeyeceksiniz. Kızımın kreşinin önünde 5 dakika içinde aracımın camını kırıp çantamı almışlar. Ve sokakta kamera falan yok. Düşündüm de çocuklarımıza da her an her şey olabilir. Kaygılandım ve endişelendim. Maalesef böylesi üzücü olaylar hepimizin başına gelebilir.
Özellikle blogger arkadaşlarımı uyarmak istiyorum. Kullandığımız fotolara dikkat edelim ama bir o kadar da bizi dolandırmaya kalkanlara…Biz bir suç mu işliyoruz, yazarak paylaşarak…Bir an artık yazmayayım bunlarla mı uğraşıcam dedim. Dertsiz başıma dert almak gibi bir şey bu.  Sonra hayır dedim seviyorum bu işi.  Tabii o zaman vazgeçmeyelim ama dikkatli olalım. Umarım böylesi olaylarla da az muhatap oluruz ve en kısa zamanda bizleri koruyan, destek olan yasal zeminler oluşur. 
Hepimize güvenli ve daha kaliteli yaşamlar diliyorum…

2 yorum

  1. Fotoğrafları çeken kişinin haberi var ama bu adamlarla birlikte lisanslı dolandırıcılık yapıyor. Telif hakkı yasası üç gün içinde yayından kaldırılması gerektiğini söyüyor ama bunlar kafalarına göre alakasız maddelerle insanları avukat, dava, hapis diye korkutarak para kazanmayı deniyorlar. Dikkatli olun bu hırsızlara para kaptırmayın.

    YanıtlaSil

  2. aktardığınız değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum, bahtınız açık olsun.

    YanıtlaSil