Erkek çocuk ve sünnet psikolojisi…

Çınar bu aralar çok gergin. Erkek çocuk yetiştirmek de anlamak da çok zormuş. Kız çocuk gibi mülaim, sıcak ve duygularını belli eden bir yapıda olmadıkları için zorlukları. Ketumlar, konuşmuyorlar. Duyguları davranışlarına yansıyor onlarda genelde kızgınlık, öfke, şiddet gibi duygular oluyor. Yaşının gereği mi, erken ergenlik mi? Bir otorite savaşı da yaşıyoruz. Sürekli ben büyüdüm, istediğimi yaparım diyor. 9 yaş küçük değil mi henüz???Yoksa çocuğumuzun büyüdüğünü biz mi anlamadık henüz???
Sünnet aile için önemli, çocuk için daha önemli bir olay. Yaptırdığınız yaşın önemini şimdi daha iyi kavrıyorum. Sünneti bebekken yaptırmak çok akıllıcaymış. Ben bu yaşa bıraktığım için çok pişman oldum. Doğunca sünnet ettirin diyorum. Çünkü belli bir yaşa gelince çocuğun üstünde etki bırakmaması mümkün değil. Birçok arkadaşım hiç ağrı sızısı olmasa bile sünnetten sonra çocuklarının organlarının küçüldüğünü, eskiye göre çirkin göründüğü gibi sebeplerle psikolojisinin etkilendiğini söyledi. 1,5 yıl geçmesine rağmen hala göstermeyenler, mutsuz olanlar var. Zaten uzun süre garip yürümelerini hiç anlatmıyorum. Hele bir de bizimki gibi ağrılı, sancılı ve sünnet sonrası iyileşme uzun sürdüyse çok kötü. Çoğu çocukta varmı yoksa etrafımdaki yakın 4 arkadaşımın da aynı şeyleri yaşaması tesadüf mü bilemiyorum. Özetle 6-10 arası yaşlarında çocuklar bu sünnetten psikolojik etkileniyorlar… Daha büyükleri bilmiyorum. Zaten 3-6 yaş arası doktorlar hiç önermiyor. Yani olay 0-2 yaş arasında yaptırmanın ideal olduğunu gösteriyor.
Sünnet mevzusu bizim için maceralı başladı. Herşeyde olduğu gibi bu bir ilkti ve biz çok yabancıydık konuya. Ailece heyecanlıydık tabii. Acıyacak mı nasıl olacak diye  düşünüyorduk. Endişeli ve kaygılıydık da. Çınarı’da yaklaşık 1 yıldır ara ara söyleyerek alıştırmaya çalışıyorduk. Ama çocuk bu neden kesilecek sorusunun cevabında hiç tatmin olamadı. Sonuçta kesilme yani. Serinkanlıydı, sakince gittik hastaneye…Ve sanırım çok korktuğumuzdan başımıza geldi. Öncelikle şimdi anladığım ve önemli bulduğum ayrıntıları paylaşmak istiyorum:
Sünnet yaptırmadan önce alınması gereken bazı kararlar var.
1.      Hangi yaşta ne zaman yaptıralım?
2.      Cerraha hastane demi yaptıralım yoksa sünnetçiye mi?
3.      Ve hangi yöntemle yaptıralım? Dikişli mi dikişsiz mi (klamp)?
4.      Düğün yapacak mıyız?
klamp
Biz 2 yıldır niyetlenmemize rağmen bu sene kısmet oldu. Hastanede yaptırma kararı almıştık hem güvenilir hem daha ekonomik diye…Yönteme gelince çok düşünmedik. Biz daha çok arkadaşlarımızı referans aldık. Sorunsuz, memnun kalan arkadaşlarımızı. Ama yanlış yapmışız. Gerçi bu işte şans biraz bence. İsmini duyduğumuz iyi bir cerraha gittik, bize gün verdi, medikalden klemp alın dedi. Arkadaşım da sünnet külodu al dedi. Her medikalcide klamp pek bulunmuyor. Neyse bulduğum da bana büyükten küçüğe deliklerin olduğu kağıt gösterdi ona göre klemp verecekmiş. Kendimi gülmemek için zor tuttum doğrusu. Sanırım bu sünnet işiyle tamamen babanın ilgilenmesi daha doğruJ))
Neyse gününde hastaneye gittik. Sünnetimiz 5 dakika sürmedi. Bir merhem sürdü, ardından iğne. İğnenin etkisini 5 dakika bekledik. Sonra Klampi taktı çevresini hemen kesti ve bitti. Ne anladık ne kanadı. İlginçti. Eve gittik 2-3 saat sonra ağrı kesicinin etkisi gidince başladı Çınar. Ağrıyor da ağrıyor. 2 gece gündüz sürdü böyle. Neyse ki 3 ve 4. Gün azaldı. 5. Gün klempi çıkartmaya gittik dr. İyi dedi. Çıkarırken de acıdı. Ama biz tamamen iyileşemedik. Çiş yapmamız problem, orasını göstermiyor, merhem sürdürmüyor. Neden yaptırdım ki deyip durdu 1 hafta. Zaten haftalarca sünnet külodu çıkmadı üstünden. Biz az çok iyileşti deyip Çınar’ı  tatile gönderdik. Deniz, tuzlu su daha iyi gelir, unutur dediler. Ama öyle olmadı. Çınarın eti kaynaşmadı iyice açıldı. Tatilde götürdüğümüz doktor “dikiş şart böyle olmaz” dedi. Ve Çınarı ameliyathaneye sokmak, ikna etmek öyle zor oldu ki, doktor amcasının ömründen 10 yıl gitti. Oğlumunda psikolojisi bozuldu tabii…Neyse dikiş atıldı ve Çınar birkaç gün hareketsiz yattı. Ve çok şükür sünnet maceramız bitti, Eylülde işallah düğününü yapacağız da.
Psikolojik etkileri hala bitmedi. Sinirli, hemen öfkelenen çocuk oldu Çınar. Ve bizi dinlemeyen. Umarım geçici bir dönemdir. Psikolog sünnet olayının çocukta travmatik olabileceğini söyledi. Tabii her çocuğun ağrı eşiği, dayanıklılığı farklı. Ama psikolojilerinde etki bırakabildiği ve ileriki yaşamında da bu etkilerin neticelerinin ortaya çıkabileceğini söyledi. O yüzden bu aralar psikolog desteği alalım dedik ama Çınar gelmediği ve istemediği için o da kaldı. Hadi hayırlısı diyorumL
Özetle siz siz olun sünnet olayını bebekken yaptırın. Ve klamp yöntemini de pek önermiyorum doğrusu en iyisi dikişli sünnet….
Oğluna sünnet yaptıracaklara acısız, ağrısız travma yaşatmadan mutlu sünnetler diliyorum….


3 yorum

  1. geçmiş olsun en güzeli akılları ermeden yaptırmak:))

    YanıtlaSil
  2. Çok zor olmuş ya, Çınar'a geçmiş olsun. Ben büyük oğlumu 1 yaşınd küçüğünü 7 aylıkken hastanede sünnet ettirdim. Aslında doğar doğmazdı niyetim ya babamıza biraz kilo alsın demişler kıyamadı...Hatta yaptırmadan önce çok araştırdım. Bir gelenek mi sağlık için gerekli mi diye. AIDS gibi bazı hastalıkların sünnetlilerde daha az olduğuna dair araştıramalar falan bulmuştum. Düğün hiç düşünmedik zaten. Açıkcası sünneti erkekliğe geçiş gibi bir kalıba sokmak hiç istemedim ben.
    Basit bir işlem ama hatalı yapılırsa çocuğun tüm hayatını etkileyecek o kadar önemli bir olay ki.

    YanıtlaSil
  3. evet haklısınız...çok teşekkürler yorumlarınız için...saadet hanım siz çok iyi yapmışsınız:)))

    YanıtlaSil