önemlii....

Bebekleriniz milyarlarca beyin hücresi ile doğar. Doğumdan üç yaşına kadar bu hücreler arasında trilyonlarca bağlantı oluşur. 3 yaşına kadar kullanılmayan beyin hücreleri ölür. Çocuklarımızın iyi bir geleceğe sahip olması için; anne babalar olarak elimizden geleni yaparız. 3 yaşından sonra yuvaya ve anaokuluna göndermeyi planlar, her türlü maddi desteği sağlamak için gece gündüz çalışırız. Aslında yaptığımız sadece 3 yaşından sonra elimizde kalanlar için çaba sarfetmektir. Bebeklerimizin kaderini değiştirmek bizim elimizde ve aslında çok kolay !
Yarınlarımızı bıraktığımız çocuklarımızın gelişimi için 0-3 yaş arasında onları destekleyin. !
Mümkün olduğunca çok sayıda beyin hücresi kurtarın!
http://www.akillibebek.com/
Bu yazıyı özellikle yazıyorum. Halen çocuklarını kreşe, yuvaya göndermekte tereddütü olanlar için. İşyerinde birkaç arkadaşımın kreşle ilgili yanlış düşünceleri var.
Evde bütün gün çocuğunuzla birlikte olmak onunla kaliteli vakit geçirdiğiniz anlamına mı geliyor? Ben hatırlıyorum da evdeyken iş yapmaktan çınarla oturup oynayamazdım. Şimdi birbirimizi özlüyor ve daha özel, güzel vakit geçirip oynuyoruz. sevgi demek ilgi demek. ve ben sevgimi oğluma gösterdiğime inanıyorum.
Özellikle bu konu üzerinde çok duruyorum. Çünkü hep karıştırılıyor. Sanki kreşe giden çocuklar aileleri tarafından ihmal edilen, ilgi gösterilmeyen gibi anlaşılabiliyor. Çok yanlış!!! Sevgi vermek çok ayrı bir şey. Kreşte ilgi, sevgi görmüyorlarmış. Zaten kreşe bunun için gönderilmiyor ki. Eğitim için, öğrenmek için gönderiyoruz. En azından toplum içinde yaşamayı, kuralları ve daha bir sürü şey öğreniyorlar. Sosyal olup, paylaşmayı öğreniyorlar. Türkiye’de olmayan ekip, grup çalışmalarını öğreniyorlar.
Biz gitmedik de ne oldu? kim bilebilir neler kaçırdık ne kadar geri kaldık?
hatta bazıları çocuğu 5-6 yaşına gelmiş halen bakıcı arıyor. Şimdi bu çocuk anasınıfında veya ilkokul birinci sınıfta okula gidecek. İlk kez çocuklarla bir arada olacak. Böyle örnekler var çevremde. Çocuk ilkokula başlıyor ama yabani, gitmek istemiyor, sosyal bir ortama hiç girmemiş. bunalıma giriyorlar… Çok zor gelmeyecekmi?ya da bugüne kadar ne kadar şey verebildik çocuğa. Bakıcılarla evde daha mı iyi yetişti? İlgilenildi, eğitildi?evde olunca vicdanımız ve içimiz dahamı rahat? dahamı fazla sevgi verdik oluyor? Farklı bir bakış açısı gerçekten.
Benim inandığım eğer imkanı varsa herkes kreşe göndermeli. En azından 3-4 yaşında başlamalı. şimdiki çocuklar çok ilerde bence onları eve kapatıp televizyona mahkum etmek büyük haksızlık. Bakın 3 yaşına kadar bile ne kadar önemli olduğunu yukarıda okuduk.7 çok geçççç….çokkk…
Okul öncesi eğitimle ilgili daha öncede yazı yazmış, istatistikleri vermiştim. tekrar önemli kısmını hatırlatıyorum.
Avrupa ve Amerikada bu oran %80-90 iken bizde bu sene %33’e çıkmış.
Bir insanın zihinsel kapasitesinin %80’i altı yaşından önce oluşmaktadır. Ünlü tıp dergisi “The Lancet”te yakın zamanda yayınlanmış bir makaleye göre, “çocukların erken yaşta gelişimine yeterli yatırımın yapılmaması, insan kaynakları potansiyelinin kaybına ve bir yetişkinin daha az gelir elde etmesine, ve bunların tümü de, o ülkenin milli kalkınması üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.” diyor....
Ne söyleyeyim artık…böyle zihniyetler, yaklaşımlar olduğu sürece (ki bunu söyleyenler okumuş, aydın insanlar) nasıl gelişip ilerleyeceğiz?
çocuklarını kreşe gönderen anne babalar çocuklarınızı sevmiyor musunuz?

2 yorum

  1. SABAH OKUDUM AYNI MAKALEYİ.DÜŞÜNCELERİNE KATILMAK İLE BİRLİKTE TÜRKİYE'DE KALİTELİ KREŞ/ANAOKULU BULMAK O KADAR ZOR Kİ:((

    NETİCE DE SADECE VAKİT GEÇİRSİN DİYE GÖNDERMEMEMLİYİZ,GÖNDERMİYORUZ!

    YanıtlaSil
  2. yorumunuza teşekkürler.tabii bu açıdan çok bakmadım.çünkü bu konuda bir sıkıntı çekmedim.belkide şanslıyım, yaşadığım yerde çok kaliteli düzgün kreşler var.büyükşehirlerde iyi,kaliteli,güvenebileceğiniz kreşler bulmak kolay.ama fiyatlarıda biraz yüksek tabii.diğer şehirlerde durum nasıl bilemiyorum.zorlukları mutlaka var bu işinde.zamanla türkiyede bu konuda gelişecek.kalite, güvenilir ortamlar oluşacağına inanıyorum.teşekkürler...

    YanıtlaSil