DNA geleceğin trendi

"...DNA portreler bugün New York Modern Sanat Müzesi’nin dükkanının en çok satanlar listesinde. Amerika’da sürekli medyada yer alıyorlar. İngiltere’de durum aynı. Kesinlikle bilim ve sanatın en ileri teknolojiyle bir araya getirilmesi. Önümüzdeki yıllarda DNA ile ilgili pek çok tasarım karşımıza çıkacak. DNA geleceğin trendi, buna hiç şüphe yok!
İnsanların, kendi DNA’larından eşi olmayan portreler yaratıyorlar…
Bizi biz yapan ve biz gittikten sonra da bir şekilde dünyada var olmaya devam edecek izimiz, DNA'mız. Bu kadar özel ve sonsuz bir şeyi simgesel dahi olsa görselleştirmek…Hem havalı hem heyecan verici.
Biyokimyagerlerden, moleküler genetikçilerden, tasarımcılardan ve fotoğrafçılardan oluşan 12 kişilik bir ekip bu çalışmayı yapıyor. Başlarında selin atasoy var.


“DNA’nızı alıyoruz ve size DNA’nızdan oluşan bir tablo veriyoruz” diyor.
Tek yumurta ikizleri dışında, herkesin DNA’sı birbirinden farklı. Bu ne demek? Elimde tuttuğum portrelerin, yeryüzünde bir eşi daha yok demek. Bu portrelerin sanatçıları, aslında kişilerin kendileri. Bir web sitemiz var: www.dnartist.com, oraya giriyorsunuz, portrenizin özelliklerini ve rengini seçiyorsunuz ve siparişi veriyorsunuz.
DNA örneğini benden nasıl alıyorsunuz?
- Size bir “svap kit” yolluyoruz. İçinden, ucunda pamuk olan bir çubuk çıkıyor. Kulak temizleme çubuğu gibi. Steril ambalajından bu “svap çubuğu”nu çıkarıyorsunuz, yanağınızın içine kuvvetlice sürtüyorsunuz. Tamam oldu işte, hücre örneği aldınız! Sonra bu çubuğu bize geri yolluyorsunuz ve işlemler başlıyor. “Svap örneği”nizden DNA’nızı elde ediyoruz. DNA elektroforez tekniğiyle üzerinde çalışıyoruz. Ortaya çıkan ve çıplak gözle görülmeyen görselin, UV ışığı altında, dijital fotoğrafını çekiyoruz. Daha sonra bu ham fotoğraf, tasarım ekibimiz tarafından rötuş ve sistem çalışmasına tabi tutuluyor ve sizin seçtiğiniz renk kombinasyonu doğrultusunda renklendiriliyor. Son aşamada, portreniz kağıda ya da tuvale basılarak sunuma hazır hale geliyor. gelen DNA’nın kime ait olduğunu kesinlikle bilmiyoruz.
Bu portrelerin yaratılmasında kullanılan DNA örnekleri, herhangi bir hedef bölge gözetilmeksizin, rastlantısal yerlerden kesiliyor. Bu nedenle tablolara bakıp bir takım yorumlar yapmak, o yorumlardan bazı bilgilere ulaşmak söz konusu değil. Portreler tamamıyla sanat kaygısı taşıyan tasarımlar. Hayat, teknoloji ve sanat iç içe geçiyor. Sizden yaratılmış bir sanat eseri. Ötesi berisi, tehlikesi yok! Yaptır gitsin
Fiyatlar kişi sayısı ve boyuta göre değişiyor. Ama ucuz olduğunu söyleyemem. Masa üzerine konan özel tasarım DNArtist çerçeveler 400 TL, 40x60 cm tuvale basılmış tablolar ise 600 TL.... (Ayşe Armanın yazısından alıntıdır)"
benim, eşimin ve oğlumun DNA’sının bir arada olduğu bir portre yaptırmak isterim….

Hiç yorum yok