Çocuklarınızı iyi gözlemleyin…

Kimseyi korkutmak istemiyorum ama o kadar çok ve değişik hastalıklar var ki. Ben korkuyorum. Hergün yeni bir şeyler öğrenip duyuyorum. 6 yaşında yeni okula başlayacak bir çocuk da teşhis edilen rahatsızlık yazacağım. En fazla 3. sınıfa kadar gidebilir demişler. Ne üzücü, yıkıcı değilmi? Anne karnında da teşhis edilebiliyormuş ama atlanmış. Bu yaşa kadar bir sürü doktora götürmüş hep yanlış teşhisler konmuş. vitamin eksikliği, geçer diye geçiştirmişler. Büyüyünce geçer demişler, beyninde ur var demişler, fizik tedavi veren bile olmuş. Ne acı değil mi?ve sonuç bu hastalıkmış.
Allah korusun kimsenin de başına vermesin…
Anladığım kadarıyla ataksi hastalığı ana ismi. Fakat bunun da birkaç çeşidi varmış. Bazıları tedavi edilebiliyormuş. konuyla ilgili okuduğum ve bulduğum bilgileri aktarıyorum:
ATAKSİ-TELENJİEKTAZİ SENDROMU :
İlerleyen denge kaybı, göz ve deride yüzeyel damarların belirginleşmesi, kronik sinüs ve akciğer infeksiyonları,kanser ve değişken sıvısal ve hücresel bağışıklık yetersizliği görülen ve genetik geçiş gösteren bir bozukluktur. Bilinen bir tedavisi yoktur.
Sık tekrarlayan ve kronikleşen sinüs ve akciğer infeksiyonları, konuşma bozuklukları, ilerleyen denge kayıpları, değişken hücresel ve humoral bağışıklık bozuklukları, çeşitli maligniteler ve bunlara eşlik edebilen göz ve deride yüzeyel damarların belirginleşmesi gibi belirtilere dikkat edelim.
Olgu/bir örnek:Ateş, öksürük ve dengesizlik şikâyetleri ile başvuran 6 yaşında kız hastada ataksi ve apatik görünümü fark edilerek solunum yolları enfeksiyonu ve ensefalit ön tanısıyla yatırıldı. 3.ayda başını tutan, 6.ayda desteksiz oturan, 18.ayda yürümeye başlayan hastanın 2 yaş civarında hafif bir dengesizliği başlamış. 12.ayda tek kelimeleri söylerken, 24.ayda cümle kurmaya başlamış fakat son 2 yıldır konuşmasında yavaşlama fark edilmiş. Okul başarısının kötü olduğu, ellerde titreme başladığında yazı yazamadığı ifade edildi. Sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ve bu nedenle sürekli tetkiklerinin yapıldığı ve tedavi aldığı öğrenildi. Geliş fizik muayenesinde; genel durumu orta, bilinci açık, koopere fakat apatik görünümlü idi. Sendeleyerek yürüyordu. Önceleri hiç konuşmayan hastada sonra az ve dizartik bir konuşma gözlendi…..şeklinde devam ediyor. Bundan sonra yazılanlar çok tıp terimleri içerdiğinden devam etmedim. Ama normal olan bir çocuğun zamanla nasıl değiştiği bu örnekte görülüyor.
çok üzüldüm ne zor olsa gerek anne babasına...allah kolaylık versin. çocuklarımıza da sağlık...

Hiç yorum yok