tv seyrettirme


Çınarla ilgili en büyük sorunlarım tv izlemesi ve tatlıyı çok sevmesi. Bu iki şey, yapılan araştırmalara göre çocuğu saldırgan yapıyormuş. Bu durumda Çınar’ın saldırgan olması kaçınılmaz. Tatlı konusunu daha önce yazmıştım. Şimdi tv izlemekten bahsetmek istiyorum.
Gerçi buraya okuduklarımı, alıntıları yazıyorum da uygulayabiliyor musun derseniz. Elimden geldiğince çalışıyorum. Ama bazı konularda hiç başarılı olduğum söylenemez. Yani ilk yazılarımdan birinde yazmıştım. Her çocuk kendine özel, çocukları bir şeylere uydurmak çok zor. Siz ona göre bir düzen kuracaksınız. Yoksa olmuyor öyle ordan buradan duymayla, okumayla. Tabii doğruları bilipte uygulayamamak da çok üzücü.
Benim en büyük sorunum zaman geçirme. Maalesef yapacak bir şey bulamayıp, sıkıldığımızda tek çaremiz televizyon oluyor. Günde 2-3 saat izliyoruz maalesef. Özellikle sabah 5-6 da kalkınca televizyondan başka alternatif kalmıyor. Bende henüz ayılamadığımdan o izlerken yanında yatıyorum. Çok rahatsız oluyorum zaten öyle bir izliyorki hipnotize olmuş gibi. Dikkatlice oraya bakıyor. Tabiyki hep çizgi film ya da cd izletiyorum ona çok dikkat ediyorum başka bir şey seyretmemesine. Akşamları da 5 saat nasıl geçiyor?(5’den 10’a kadar) Oyun oyna, resim yap nereye kadar. Ayrıca ev işleri de oluyor, yemek yapmak en önemli ve atlanmaması gereken bir durum. Biz kendimiz olsa önemsemeyeceğim de çınar olunca sağlıklı beslensin diye düzgün yemek yapmaya çalışıyorum. Nasıl çözüyorsunuz bu zaman geçirmeyi? Gerçi 2 yaşına kadar dikkat ettik pek izlettirmedik. Ama son birkaç aydır kendi de izlemek istiyor artık.
“ABD'deki bir araştırma, fazla televizyon seyretmenin özellikle bebeklik çağından yeni çıkmış çocuklarda (3 yaş civarı) saldırgan kişilik oluşmasına yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, Amerikan Pediyatri Akademisi tarafından 2 yaş ve altındaki çocuklara televizyon seyrettirilmemesi, daha büyüklerin ise günde en fazla iki saat seyretmeleri yönündeki önerisine de işaret edilerek, çocukların kişisel gelişimlerinde yararlı olacak okuma ve oyun oynamak gibi etkinlikler yerine televizyon seyretmelerinin genel olarak kişisel gelişmelerini de olumsuz etkilediği kaydedildi.”
The Journal of Pediatrics’ dergisinde yayımlanana habere göre; “….8-16 aylık bebeklerden bu tarz yayınları izleyenler, izlemeyen akranlarına göre 6-8 kelime daha az bir kelime dağarcığına sahipler. 17-24 aylık bebeklerde ise izleyenler ve izlemeyenler arasında bir fark saptanmamış…..”
Konuşma ve kelime haznesine zararlı diyorlar. Gecikmeye neden olabilirmiş. Çınarda böyle bir sorunumuz olmadı Allahtan. 2 yaşına girmeden başladı konuşmaya. Şimdi 25. ayımızdayız ve her şeyi söylüyor tam konuşuyor yani.
Ayrıca gazetede okuduğum başka bir haberde disney’in 3 yaş altı için çıkardığı eğitici cd’ler mesela Einstein cd’leri geri toplanıyor paraları da iade ediliyormuş. Mahkeme böyle bir karar almış sanki sadece bu firma mı var. 3 yaş altı için eğitici cd diye dünya kadar cd satılıyor. Çınara dahi cd setini almıştık mesela. Hani şu sağ ve sol beyni geliştiren cd’ler. Ve hiç izlemedik, sevmedi. Bir sürü para veripte hiç kullanmadığımız şeydir. Çınarın hiç ilgisini çekmedi açıkçası. gerçi çoğu materyalde 3 yaş ve yukarısı şeklinde uyarı var. ama alınıyor işte. Amerika bu kadar araştırma yapıp yasaklıyor her şeyi de eltimler orda oturuyor ve tv izlettiriyor. En az çınara izlettirdiğim kadar. Ne yapacaksın mecbur kalınca yapıyorsun tabii.
Herkese bol televizyonsuz günler diliyorum…ve hiç tv açmıyoruz deyip de yapabilenleri tebrik ediyorum….

Hiç yorum yok