sorular

Bu yazma işine neden 2 yıl önce başlamadığıma epey hayıflanıyorum. O zaman çok daha başarılı ve kendimi geliştirmiş olabilirdim. Yavaş, yavaş sindirerek yazardım. Şimdi yazacak onca şey var hangisini nasıl yetiştireceğim telaşına kapılmış durumdayım. hızlı hızlı, üstünde edit yapmadan yazıp yayımlamak zorunda kaldığım için üzülüyorum. Üstelik yaşadıklarımı yaşarken yazabilseydim hatırlamak için bu kadar çaba sarfetmez ve yazacaklarım da bu kadar yığılmazdı. Sanırım bu sitede yazacaklarımı en azından listemdekileri bitirince iyi bir arşiv, günlük, yardımcı kitap gibi olacak. Her konudan yazmaya çalışıyorum. ben ikinci çocuğumu yaparsam faydasını görürdüm. Özellikle beslenme konusunda. Birde en yararlı olacağını düşündüğüm konu doktorumuza ilk aydan beri gittiğimde yazdığım sorular ve aldığım yanıtlar. Özel bir doktora gitmeye gerek kalmazdı. Sadece genel boy-kilo kontrolü yeterli olurdu.
arkadaşım (fatma) yeni doğum yaptı ve bana birkaç şey sordu. Sizinle paylaşmak istedim. Doktorumuza yazdığım sorular ve verdiği yanıtları bir yazabilsem bunların hepsi olacak, her şey var, ama çok uzun olduğu için sıra gelmedi henüz…
1. Mama saklama: maması kalınca kaç saat saklayabilirim, tekrar verebilir miyim?
Kesinlikle hayır. Maması artınca ya da anne sütünü (sağıp biberonda veriyorsanız. Benim böyle çok döktüğüm oldu hem anne sütü hem de mama) saklamıyorsunuz. Hem vitamini kalmıyor hem de özellikle mamalarda bebeğin ağzından tükürük vs. bakteri bulaşması üremesi söz konusu olduğundan faydadan çok zararı olabiliyor.
2. Gece altını açma, uykusu ve beslenmesi http://www.kitubi.com/2008/02/22/SabahaKadarUyuyanBebeklerBeslenme.aspx
Bebeğinizi uyuturken ayrıca şunlara dikkat etmelisiniz:
- Öncelikle uyuyacağı odanın ısısı ve aydınlığını ayarlamalısınız. 20 derece oda ısısı uygundur. Bebeğinizin kulak memelerinden üşüyüp üşümediğini kontrol edebilirsiniz.
- Bir yaşından önce yastık ve yorgan kullanmayın. Bebeğinizi mevsime uygun battaniye ile örtebilirsiniz.
-İlk günden itibaren bir düzen kurun. Yatmadan önce ılık bir banyo, beslenme ve yatak. Rutinler ve düzen bebeğe iyi gelecek ve sırayı öğrenecektir.
-Lütfen sallamayın. Yatacağı zaman onu direk yatağına bırakın. Kendi kendine uykuya dalmasını bekleyin. İlk aylarda uykuya dalmaları için sizin yardımlarınız gerekebilir. Bu durumda biraz kucağınızda tutabilirsiniz. Ama tam uyumadan yatağa koyarsanız bilin ki uyayacaktır.
-Gündüzleri gece uyuduğundan farklı , daha hareketli, ışıklı bir yeri tercih edin. 
-gece altını kirletmişse loş bir ortamda sessizce altını temizleyin. birkaç aylıktan sonra sabaha kadar altını değiştirmenize gerek yok (sadece çiş için geçerli. eğer kaka yaparsa hiç bekletmemek gerekir)
-Sırt üstü ya da yan yatmasına dikkat edin. Yan yatırıyorsanız arkasını destekleyebilirsiniz. Ayrıca yine yan yatırıyorsanız her seferinde başka bir tarafa yatırmamaya dikkat edin. 3-4 ay sonra zaten kendi istediği şekilde yatacaktır.
-Daha çok uykusu gelsin daha iyi uyusun diye onu ayakta tutmaya çalışmayın. Uyku saatini kaçıran bebeğin uykuya dalması daha da zorlaşır.
3. Bebeklerin anne sütüyle doymaması
http://www.kadinlarkulubu.com/bebek-bakimi-beslenmesi/255455-2-haftalik-bebegim-doymuyor-yardiminiza-ihtiyacim-var.html
annelerin çok güzel paylaşımları var. okumak da fayda var.
Canım uyuyorsa uyanmasını bekleyeceksin uyanınca devam edecek emmeye. Doymadığını nereden biliyorsun. 1 ayda 600 gramın altında kilo mu aldı. Kaka yapmıyor mu, bezini ıslatmıyor mu? Doymadığının göstergesi bunlar, yoksa uyanıp uyanıp emmesi değil. Mama kullanmaya da ancak dr. tavsiyesi ile başlayabilirsin. Benim de ilk ayımdayken herkes doymuyor bebek dediğinde ısrarla mama vermedim çünkü sütüm de vardı. Birinci ayın sonunda 1 kilo almıştı. Vazgeçme anne sütü vermekten. 48 saat bile arada 1-2 saaat uyuyarak geçirdiğimi biliyorum sadece bebeğimi doyurmak için. Her saat başı meme emiyordu. Ame direndim mama vermedim şimdi 3 buçuk aylık hala sadece anne sütü alıyor. Vazgeçmeye de niyetli değili.Bir aydan önce biberon verirsen dediğin gibi biberona alışır ve memeyi reddeder. Sütün de varmış. Bence derhal mama vermeyi bırak. Bebeklerin iştah atakları denen bir dönemleri de oluyor. Büyümek ve süt rezervlerini kendilerine göre artırmak için sürekli emmek istiyorlar. Muhtemelen bebeğin de böyle bir dönemden geçiyor. O yüzden her şeyi akışına bırak ve anne sütünden vazgeçme. Her istediğinde meme ver. Zaten 2 haftalıkken en fazla 2 saat emmeden durur. 4-5 saat emmeden uyumasını bekleyemezsin ama merak etme bugünler çabuk geçiyor. Biraz yorulacaksın ama değecek unutma. Umarım önerilerimi dikkate alırsın yoksa sadece gece verdiğin mama takviyesini ileride gündüz de yapmak zorunda kalırsın. Sevgiler, bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütürsün inşallah...” çok güzel anlatmış...anneler artık çok bilinçli seviniyorum.

Hiç yorum yok