akıllı evler


Artık ev alırken büyüklüğüne, cephesine bakmak yerine minumum enerjiyle ileri teknoloji ve konfora bakacakmışız. Hoşuma gitti ama biz görürmüyüz bilemem. Özellikle minumum enerji kısmı doğaya dönüşüm konusu çok önemli. Fantezi kısmı şöyle: sabah belli bir saatte müzikle birlikte açılan perdeler, siz daha dişinizi fırçalarken kendi kendine ısınmaya başlayan çay-kahve makinesi vb. İşin özü ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sulama, güvenlik sstemlerinin bilgisayar sistemiyle otomatik olarak ve en az enerjiyle sağlanması. Ayrıca küresel ısınmayla birlikte en az enerji tüketimi yeterli olmuyormuş, akıllı bina aynı zamanda kendi enerjisinide üretiyor. Bunlar hayal değil yurtdışında gitgide artıyor. Türkiyeyede yeni yeni gelmeye başladı. İstanbulda yapılan yeni rezidanslarda var böyle özellikler. İstanbul sapphire bunlardan biriymiş. Yurtdışında kendi enerjisini üreten bir sürü bina olduğunu duymuştum.
Akıllı evleri üç kategoride ele alıyorlarmış:
Kontrol edilebilir: ev içinde teknoloik eşyaların kolaylıkla kontrol edilmesi. Mesela el çırparak televiyonu açıp kapamak gibi.
Programlanabilir: kontrol edilebilir evlerin bir üst modeli. Evdeki sensörler sayesinde ışıklar, televizyon, ısı vb. her şey istediğiniz seviyelerde sürekli kalabiliyor.
Zeki: en gelişmiş model bu. Bu evlerin öğrenme yeteneği var. Bu bana biraz abartı geldi ama olabilir inanıyorum ilerde. Gelişmiş yazılımlarla yapıyorlarmış bunu. Evde yaşayanların alışkanlıklarını veri olarak alıp, onların yerine yapmaya başlaması. Ama olumsuz bir tarafı var. Eğer alışkanlıklarınızda değişiklik yapmak isterseniz o zor işte. Mesela bugün geç kalkmak istediniz ya da ev sıcak geldi…işte bu durumlarda sistemin kafası karışabilir. Sabahları müzik eşliğinde perdelerin açıldığını düşünsenize. Güzel, hoş ama hergün aynı saatte nasıl olur bilemem…
Ayrıca gazetede buna benzer bir tekne üretildiğini okudum. Tekne yüksek enerji verimliliğine sahip olacakmış. Tekne üzerindeki kaplamaların ve güneşliklerin tamamı güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren panellerden oluşup, yılda yaklaşık 500bin kilovat saat enerji üretip depolayacakmış. Bu enerjiyi teknenin aydınlatılması ve açık alanlardaki klima sisteminin gereksinmesi için kullancaklarmış.Ve bu yöntem sayesinde senelik yakıt tasarrufu 100 tonun üzerinde olacakmış. Çok güzel tabii ama biz bu tekneye binebilir miyiz bilmiyorum:)))
Ama inanıyorum çocuklarımız bunları görür ve umarım daha mutlu ve rahat yaşarlar. Her şey onlar için.

Hiç yorum yok