emzik...

Bir ara bırakmıştı şimdilerde tekrar başladı. Zaten hasta olduğu dönemlerde emziğe sarılıyoruz. Bende çok üstelemiyorum. Ama söyleniyoruz çoğu zaman. Ama okuduğum yazılarda bunun yanlış olduğunu anladım ve sizlerle paylaşmak istedim.
Benim esas sıkıntım emmedi diye. Bir gazetede okumuştum emzik faydalı, özelliklede emmeyen bebekler için önemliymiş. Emme duygusunu alması tatmin olması gerekiyormuş. Yoksa ileride psikolojik etkileri olurmuş.
Emzik bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi veriyormuş. Emzik konusunda sert bir tavır takınmaktan kaçınmalı ve "bu yaşa geldin hala emzik kullanıyorsun, ne kadar ayıp" gibi sözler söylememelisiniz. Yapmanız gereken, bebeğin emziği reddettiği zaman kendisiyle gurur duymasını sağlamaktır. Bu, bebek için, büyük bir zafer, "büyüklerin dünyası"na doğru attığı bir adımdır. Çok farklı, çeşitli yöntemler uygulanabilirmiş. Mesela; emziği delin – emerken emziğin içindeki hava emildiğinden keyfini kaçıracaktır. Emziği her 2. veya 3. gün keserek biraz daha kısaltılabilir. Bir süre sonra, ağızdaki emzik artık işe yaramadığından çocuk ilgisini kaybedecek ve hatta kendisi çöp kovasına atacaktır.
En çok zorlandığım konuları şu iki senedir düşünüyorum da;
1 Kaka ve kabızlık problemi
2 Emzik bırakma
3 Beslenme; sebze yememesi, zorla, sevmediği, istemediği şeyleri yememesi
4 Şeker çok sevmesi
5 Tv çok izlemesi
6 Kreş başlamasıyla sürekli hasta olması…
Bende olayların hep psikolojik boyutundan bakıyorum. İyi de her şeyi çocukluk dönemiyle bağlandıran doktorlar… yok emzik, yok kabızlık…her şey etkili diyorlar. Ne yapacağım anlayamadım. Sağlıklı, mutlu birey yetiştirmek ne kadar zormuş…

1 yorum

  1. Allah kolaylık versin arkadaşım.. insan anne olarak herşeyi yapmaya hazır da... üzüntüsü insanı bitiriyor..

    YanıtlaSil